In heel Utrecht zijn straks stukjes Domtoren te vinden

donderdag 5 oktober 2023
De Domtoren in Utrecht, wie kent hem niet. Het imposante gebouw wordt momenteel gerestaureerd en de stenen die van de toren afkomstig zijn, krijgen een nieuw leven. Niet als granulaat onder een snelweg, zoals in eerste instantie de bedoeling was, maar in allerlei mooie kunstwerken, straatmeubilair en bouwmateriaal in Utrecht. Het project ‘Van Dom tot steengoed’, een initiatief van Brokkenmákers, was hiermee geboren. Hylke Faber van Brokkenmákers vertelt er meer over.

‘Van Dom tot steengoed’ heeft als doel al het stenen materiaal (puin en ornamenten) dat bij de restauratie en renovatie van de Utrechtse Domtoren vrijkomt zichtbaar, tastbaar en circulair her te bestemmen. Het project is twee jaar geleden gelanceerd met een prijsvraag - ‘Heb jij een Dom idee?’ - voor iedereen met ideeën wat met het materiaal te doen. Daarnaast betekende het de start van een aantal grotere, circulaire projecten waar de circulaire doeners van Brokkenmákers voor aan de lat staan. 

“Het project ‘Van Dom tot Steengoed’ is een  initiatief uit onze eigen koker en hebben we samen met partners opgezet”, vertelt Faber. ”Naast de ornamenten die we hebben gebruikt voor een kunstwerk in het Máximapark, hebben we met puin en gruis een miljoen circulaire bakstenen gemaakt. Deze gaan daadwerkelijk in de wijken Cartesius en Merwede worden ingezet om huizen mee te bouwen. Ook hebben we met ornamenten een bank laten ontwerpen voor in de openbare ruimte.” 

rrrrrrrrrrrr

Niet geheel nieuw

Het Máximapark is niet compleet onbekend met overblijfselen van het Domplein. “Zo stonden er al bomen die van het Domplein naar het park zijn verplaatst, omdat er een museum gebouwd werd onder het plein”, legt  Faber uit. “De     bomen zijn verhuisd naar het Máximapark en in een kruisvorm neergezet als verwijzing naar de Heilige Kruiskapel die ooit op het Domplein stond. Daar stonden ze wat verloren en anoniem.” 

“Wij wilden juist het verhaal over het behoud van materiaal, historie en natuur vertellen en de plek een duidelijk verhaal en identiteit meegeven. Met de ornamenten van de Domtoren heeft kunstenaar Paul de Korte in opdracht van ons een prachtig kunstwerk ontworpen. Dat het materiaal van de Domtoren hiermee een nieuw leven krijgt, is natuurlijk helemaal mooi, iets waar elke inwoner van Utrecht hopelijk trots op kan zijn.” 

De restauratie van de Utrechtse Domtoren 

De Domtoren staat tot en met 2024 in de steigers voor restauratie. ‘Van Dom tot steengoed’ zorgt ervoor dat zoveel mogelijk stukjes van de Dom hergebruikt worden. Eind 2024 is het restmateriaal van de restauratie van de Domtoren volledig circulair ingezet, in bezit van particulieren en bedrijven en verwerkt in allerlei Utrechtse producten en initiatieven. Zo draagt een historisch icoon bij aan de toekomst van de stad. De opbrengsten van dit project komen ten goede aan het terugbrengen van het lichtkunstwerk in de Domtoren. [Bron: www.vandomtotsteengoed.nl

rrrrrrr

Over Brokkenmákers 
Brokkenmákers vertegenwoordigt de planeet en toekomstige generaties. Wij komen op voor onze toekomst en vervangen de vervuilende, verslindende lineaire economie door de schone circulaire economie concreet toe te passen. Zo máken we de brokken. 

Samen met opdrachtgevers én op eigen initiatief creëren we betekenisvolle machientjes die zelfstandig blijvende en continue impact maken door: CO2-reductie, materiaalbesparing, energiebesparing, versterking biodiversiteit en versterking gezondheid & welzijn. 

Met circulaire kennis & creatieve daadkracht maken we de wereld duurzamer én mooier. Als Magiërs creëren we magie & nieuw perspectief. Als Machers zijn we doeners & toekomstbouwers. 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

‘Bij groen in de stad is één plus één zeven’

29 feb om 09:35 uur

Meer groen in de buitenruimte, het lijkt een inkoppertje in een tijd waarin we steeds regelmatiger kampen met…

Lees verder »
descriptionArtikel

Van Muijlwijkstraat Arnhem nu stuk groener en veiliger

23 feb om 11:20 uur

Van de ‘lelijkste straat van Arnhem’ naar de ‘groenste en coolste’ straat van de stad. De Van Muijlwijkstraat…

Lees verder »
descriptionArtikel

Breda wil een stad in een park zijn en investeert miljoenen

15 feb om 13:08 uur

Om een leefbare gemeente te zijn die klaar is voor de toekomst, investeert Breda zestien mijloen euro in het…

Lees verder »
descriptionArtikel

De ideale samenruimte vraagt om een andere kijk

3 feb om 10:42 uur

Het leven speelt zich grotendeels buitenshuis af, overal waar mensen samenkomen. Deze samenruimtes zijn goed…

Lees verder »
descriptionArtikel

Het Rotterdams WeerWoord op de gevolgen van de temperatuurstijging

1 feb om 13:03 uur

Hoogwater, overstromingen, extreme regenval en hittegolven. Rotterdam moet zich als stad voorbereiden op een…

Lees verder »
eee
descriptionArtikel

Groene oase maakt van Raalte weer een stralend dorpshart

21 jan om 16:03 uur
Het centrum van Raalte heeft een metamorfose ondergaan. Het is getransformeerd van een versteende omgeving naar…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Verduurzamen van de buitenruimte met groen, blauw én grijs

18 jan om 12:07 uur
Bij het ontwerpen, realiseren en in stand houden van de openbare ruimte is veel aandacht voor verduurzaming. Dit…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Wij willen gemeenten verder helpen bij verduurzamen en vergroenen’

10 jan om 14:12 uur

De druk om te vergroenen neemt de laatste jaren steeds verder toe. Problemen als hittestress en wateroverlast…

Lees verder »