In heel Utrecht zijn straks stukjes Domtoren te vinden

donderdag 5 oktober 2023
De Domtoren in Utrecht, wie kent hem niet. Het imposante gebouw wordt momenteel gerestaureerd en de stenen die van de toren afkomstig zijn, krijgen een nieuw leven. Niet als granulaat onder een snelweg, zoals in eerste instantie de bedoeling was, maar in allerlei mooie kunstwerken, straatmeubilair en bouwmateriaal in Utrecht. Het project ‘Van Dom tot steengoed’, een initiatief van Brokkenmákers, was hiermee geboren. Hylke Faber van Brokkenmákers vertelt er meer over.

‘Van Dom tot steengoed’ heeft als doel al het stenen materiaal (puin en ornamenten) dat bij de restauratie en renovatie van de Utrechtse Domtoren vrijkomt zichtbaar, tastbaar en circulair her te bestemmen. Het project is twee jaar geleden gelanceerd met een prijsvraag - ‘Heb jij een Dom idee?’ - voor iedereen met ideeën wat met het materiaal te doen. Daarnaast betekende het de start van een aantal grotere, circulaire projecten waar de circulaire doeners van Brokkenmákers voor aan de lat staan. 

“Het project ‘Van Dom tot Steengoed’ is een  initiatief uit onze eigen koker en hebben we samen met partners opgezet”, vertelt Faber. ”Naast de ornamenten die we hebben gebruikt voor een kunstwerk in het Máximapark, hebben we met puin en gruis een miljoen circulaire bakstenen gemaakt. Deze gaan daadwerkelijk in de wijken Cartesius en Merwede worden ingezet om huizen mee te bouwen. Ook hebben we met ornamenten een bank laten ontwerpen voor in de openbare ruimte.” 

rrrrrrrrrrrr

Niet geheel nieuw

Het Máximapark is niet compleet onbekend met overblijfselen van het Domplein. “Zo stonden er al bomen die van het Domplein naar het park zijn verplaatst, omdat er een museum gebouwd werd onder het plein”, legt  Faber uit. “De     bomen zijn verhuisd naar het Máximapark en in een kruisvorm neergezet als verwijzing naar de Heilige Kruiskapel die ooit op het Domplein stond. Daar stonden ze wat verloren en anoniem.” 

“Wij wilden juist het verhaal over het behoud van materiaal, historie en natuur vertellen en de plek een duidelijk verhaal en identiteit meegeven. Met de ornamenten van de Domtoren heeft kunstenaar Paul de Korte in opdracht van ons een prachtig kunstwerk ontworpen. Dat het materiaal van de Domtoren hiermee een nieuw leven krijgt, is natuurlijk helemaal mooi, iets waar elke inwoner van Utrecht hopelijk trots op kan zijn.” 

De restauratie van de Utrechtse Domtoren 

De Domtoren staat tot en met 2024 in de steigers voor restauratie. ‘Van Dom tot steengoed’ zorgt ervoor dat zoveel mogelijk stukjes van de Dom hergebruikt worden. Eind 2024 is het restmateriaal van de restauratie van de Domtoren volledig circulair ingezet, in bezit van particulieren en bedrijven en verwerkt in allerlei Utrechtse producten en initiatieven. Zo draagt een historisch icoon bij aan de toekomst van de stad. De opbrengsten van dit project komen ten goede aan het terugbrengen van het lichtkunstwerk in de Domtoren. [Bron: www.vandomtotsteengoed.nl

rrrrrrr

Over Brokkenmákers 
Brokkenmákers vertegenwoordigt de planeet en toekomstige generaties. Wij komen op voor onze toekomst en vervangen de vervuilende, verslindende lineaire economie door de schone circulaire economie concreet toe te passen. Zo máken we de brokken. 

Samen met opdrachtgevers én op eigen initiatief creëren we betekenisvolle machientjes die zelfstandig blijvende en continue impact maken door: CO2-reductie, materiaalbesparing, energiebesparing, versterking biodiversiteit en versterking gezondheid & welzijn. 

Met circulaire kennis & creatieve daadkracht maken we de wereld duurzamer én mooier. Als Magiërs creëren we magie & nieuw perspectief. Als Machers zijn we doeners & toekomstbouwers. 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Door co-creatie gedragen herinrichting De Kwakel méér dan geslaagd 

17 jul om 12:01 uur

De Kwakel (gemeente Uithoorn) heeft een nieuw dorpscentrum. Met de herinrichting heeft het centrum een heuse…

Lees verder »
descriptionArtikel

In co-creatie naar een parkachtig nieuw visitekaartje voor Oldemarkt

9 jul om 09:00 uur

Een plein als een niet representatieve blikvanger voor het dorp. Sterker, dat eentje die een doorn en in het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Marktplein in Steenderen voelt voor inwoners als ‘ons dorpsplein’

1 jul om 10:32 uur

 Het marktplein in het centrum van Steenderen in de Achterhoek was voorheen vooral een parkeerplaats waar…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Niet alleen de olie, maar ook het tandwiel zijn'

10 jun om 08:44 uur

Om het kantoorgedeelte van het warehouse langs de A15 bij Pernis een aantrekkelijke uitstraling te geven, kiest…

Lees verder »
rrr
descriptionArtikel

De invloeden van klimaat en groen op toegankelijkheid

28 mei om 11:17 uur
Dat het thema klimaat en groen van Straatbeeld nummer 1 van dit jaar op meerdere manieren invloed heeft op…
Lees verder »
flash_onNieuws

Eindhoven vervangt asfalt binnenstad voor klinkers

19 apr om 19:41 uur

Eindhoven vervangt bij de herinrichting van de binnenstad de asfaltbestrating van de middenstrook voor gebakken…

Lees verder »
descriptionArtikel

De straat is van iedereen

10 apr om 09:57 uur
Deze week, van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht…
Lees verder »
descriptionArtikel

Klimaat Expo: Mobiele waterkering van Waterschot B.V. beschermt tegen waterschade

8 apr om 09:51 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's te…
Lees verder »