'Innoveren zit in ons DNA'

donderdag 3 februari 2022
timer 3 min
Er zijn mooie ontwikkelingen gaande op het gebied van duurzaamheid. Steeds meer gemeenten en projectontwikkelaars kiezen voor solar verlichting in gebieden waar geen bekabeling is en waar verlichting minder cruciaal is.

Tekst: Sun Park Innovation

Want dat blijft nog wel een grote uitdaging in ons kikkerlandje: 365 dagen lichtzekerheid bieden met solar verlichting. En daarbij, dat het er ook nog enigszins 'mooi' uitziet en past in de omgeving. Dit soort uitdagingen, daar zijn wij binnen Sun Park Innovation dol op! Inmiddels staan wij bekend als een innovatieve club die uitdagingen niet uit de weg gaat en snel kan schakelen. Hierbij luisteren we vooral naar de opdrachtgevers: Waar lopen ze tegenaan? Wat zijn de wensen? En hoe kunnen wij dit implementeren in onze solar lichtmasten?  

Ons streven is om elk jaar een nieuwe solar lichtmast te lanceren. En door de coronaperikelen leek het er even op dat het dit jaar niet meer zou lukken. Maar wij zijn niet zomaar uit het veld te slaan. Nog net op de valreep, is het ons gelukt om niet 1 maar 2 nieuwe solar lichtmasten te ontwerpen en te lanceren. Onder de werknaam 'Solar Lichtmasten 2.0' lanceerden wij ze onlangs op onze RelatieDag in december 2021.  

solar verlichting

Deze Solar Lichtmasten 2.0 zijn zo ontworpen dat zij 365 dagen lichtzekerheid bieden. We hebben bewust voor twee verschillende modellen gekozen om verder te ontwikkelen, omdat smaken nu eenmaal verschillen. Ons eerste model is met het zonnepaneel bovenop de mast zoals onze huidige modellen Jairo en Phebe. Het grote verschil is dat de accu’s en elektronica niet meer achter het zonnepaneel bevestigd zijn, maar netjes weggewerkt zijn in de mast. Hierdoor is er meer vrijheid in de accu-capaciteit en is de Solar Power Module niet meer topzwaar bovenop de mast. Beter voor de mast en voor de monteurs die ze moeten monteren.  

Ons tweede model heeft de zonnepanelen geïntegreerd in de mast, zoals ons huidige model URIAH. Onder de naam URIAH Slim laat deze krachtpatser op subtiele wijze zien dat ze een solar lichtmast is. Dit model is uitermate geschikt voor opdrachtgevers die niet houden van 'luchtvervuiling' door het zonnepaneel bovenop de mast, maar wel gebruik willen maken van zonne-energie. Ook de URIAH Slim heeft de accu’s en elektronica netjes weggewerkt in de mast. Hiermee blijven we het Plug & Play systeem hanteren. En als klap op de vuurpijl zijn wij een volledig nieuw model aan het ontwikkelen waarbij wij de twee elementen gaan combineren: Zon en Wind.  

Al geruime tijd hadden we de wens om een 'SolarWind' Lichtmast te ontwikkelen om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van hernieuwbare energie. Hiervoor waren wij op zoek naar een waardige partner die net als wij kwaliteit en service hoog in het vaandel heeft en daarbij ook snel kan schakelen. Immers, innovatie laat niet op zich wachten.  

En warempel, op de eerste Vakbeurs Openbare Ruimte na 2 jaar werden we aangesproken door Flower Turbines uit Rotterdam. Zij maken kleine windturbines in verschillende maten en in de vorm van een tulp. Zij hadden een vergelijkbaar idee en zochten ook een waardige partner. Na een paar 'dates' leerden we elkaar beter kennen en ontdekten we overeenkomsten in waarden en normen. Deze vormen een belangrijke basis voor een goede en langdurige samenwerking, een intentie van ons beiden. Enthousiast en geïnspireerd hebben wij onze handen in elkaar gestoken om de eerste stap van onze samenwerking vorm te geven; het maken van een Prototype. 

Dit Prototype, onder de naam URIAH Atarah wat 'God is mijn Licht als Bekroning’ betekent, hebben we eveneens op onze RelatieDag onthuld. Dit model, dat eveneens volledig autonoom is, is uitermate geschikt voor doorgaande en provinciale wegen. De minimale masthoogte zal 10 meter zijn en daarbovenop komt de Atarah als bekroning van de Lichtmast. De Lichtmast zal in verschillende hoogtes verkrijgbaar zijn, afhankelijk van de wensen en eisen van de opdrachtgever. We bevinden ons nog in de testfase. De verwachting is dat wij eind Q1 2022 dit model zullen gaan lanceren. 

Hoewel 2020 een jaar van afstand en lockdown is geweest, zijn wij mooie nieuwe samenwerkingsvormen gestart. Naast Flower Turbines, hebben wij ook in Hydro een waardige partner gevonden voor onze Solar Lichtmasten 2.0. Hiermee kunnen wij onze opdrachtgevers, naast hoge kwaliteit stalen masten van PMF Staalmasten waar wij al jarenlang een goede samenwerking mee hebben, ook hoogwaardige en duurzame aluminium masten aanbieden. 

En tot slot, zullen wij in 2022 met SolarArt uitkomen. Wat dit precies inhoudt, bewaren we nog even voor de volgende keer. Maar we kunnen je beloven dat het spectaculair is. Blijf ons volgen op onze Social Media kanalen en meld je aan voor onze SolarNews, en bekijk de afbeeldingen en video’s van onze RelatieDag en de nieuwste ontwikkelingen.  

Sun Park Innovation  
Zoetermeer  
06 4246 1477  
www.sunparkinnovation.com  

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bewegingssensoren laten gemeente Helmond maximaal besparen

3 apr om 09:57 uur

De gemeente Helmond is al zo’n tien jaar bezig met het ‘verslimmen’ van de openbare ruimte. Op het gebied van…

Lees verder »
flash_onNieuws

Zó maak je impact in je eigen gemeente

25 mrt om 09:41 uur

Wil jij ook je gemeente mooier, groener en slimmer maken? Kom naar de kennissessie van Signify op 16 april in…

Lees verder »
flash_onNieuws

An ode to darkness, speciale editie van 'Scape Magazine

19 mrt om 13:32 uur

'Scape, het internationale tijdschrift voor landschapsarchitectuur en stedenbouw - wijdt een gehele editie aan…

Lees verder »
descriptionArtikel

Minder is meer voor duurzame buitenruimtes

8 mrt om 09:12 uur

Een fraaie, goed ontworpen buitenruimte speelt een cruciale rol in hoe we een stad, dorp, of landelijk gebied…

Lees verder »
rrrrrrrr
descriptionArtikel

Innovatie in openbare verlichting: doorontwikkeling armaturen

20 jan om 10:00 uur
De rol van openbare verlichting in de transitie naar duurzaamheid en circulariteit is cruciaal. Het gebruik van…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Column Chantal Verspaille: Laadpalen

19 jan om 12:15 uur
Chantal Verspaille is schepen in een Vlaamse stad en schrijft regelmatig een column voor Straatbeeld. Dit keer…
Lees verder »
eeeeeeee
descriptionArtikel

Lichtmasten die de biodiversiteit bevorderen

17 jan om 11:05 uur
Valmont komt met een nieuw product op de markt genaamd LINNÉ. Dit in samenwerking met een Frans bureau voor Design…
Lees verder »
flash_onNieuws

Ledlampen moeten zebrapaden Harlingen beter zichtbaar maken

12 jan om 12:07 uur

Op initiatief van raadslid Antoinette Berkhouwer is in Harlingen een eerste zebrapad voorzien van…

Lees verder »