Klimaatadaptieve beplanting met maximaal groenrendement

maandag 22 november 2021
timer 5 min
De missie van Lageschaar Vaste Planten? Minder beton en meer groen! Dat is niet alleen vele malen mooier, maar ook beter voor mens, dier en zijn omgeving. Met deze instelling wil de kwekerij uit de Achterhoek meer beleving creëren in zowel particuliere, zakelijke als openbare borders.

Immers, ook de beplantingskeuze speelt in op het klimaat. We kunnen er niet omheen. Het klimaat verandert, en daarmee veranderen ook de eisen aan de buitenruimte. Steeds vaker hebben we te maken met extreme weersomstandigheden. Beplanting kan niet zonder meer overal worden toegepast, men moet rekening houden met diverse factoren naast de bekende wensen als kleur, hoogte en bloeiperiode. De beplantingssystemen van Lageschaar Vaste Planten zijn een antwoord op factoren als hittestress, verdroging en wateroverlast. Het zijn duurzame beplantingen die goed passen binnen deze veranderende vereisten van de natuur. Daarmee zijn ze zeer geschikt voor gebruik in een klimaatbestendige border.   

vaste planten woonwijk
Prairie Garden® concept in Doesburg

Duurzaam geteeld  

Duurzaam kweken zit bij Lageschaar in de genen. Een groot sortiment vaste planten wordt op eigen kwekerij op een duurzame teeltwijze gekweekt onder On the way to Planetproof en Groenkeur certificering. Het belang om een goede leefomgeving te creëren voor mens en natuur wordt vertaald in het NL Greenlabel duurzaamheidslabel A waarmee de planten zijn gekwalificeerd. Soortechtheid, leverbetrouwbaarheid en duurzaam geteelde producten kenmerken het bedrijf. Onderhoudsarm en duurzaam zijn daarnaast belangrijke pijlers in hun visie. Zij delen deze pijlers met hun klanten door hen te voorzien van duurzame kwaliteitsplanten en onderhoudsarme, natuurlijke beplantingsconcepten zoals Prairie Garden®, Fleur Dansante® en Fleur Robuste®. 
 
Deze duurzame beplantingsconcepten bieden de groenprofessional een totaaloplossing waarin de sterke vaste planten al op een doordachte manier met elkaar gecombineerd zijn. Kleur, hoogte, bloeiperiode en andere planteigenschappen zijn al perfect op elkaar afgestemd in de vele plantcombinaties die de kwekerij heeft ontwikkeld. De plantcombinaties worden continu gemonitord, aangepast en verbeterd waardoor de concepten goed zijn uitgebalanceerd. Ze zijn door Lageschaar bedacht vanuit de visie van het beheer, ze zijn al jarenlang toegepast en doorontwikkeld, en hebben zich inmiddels in de praktijk dan ook ruimschoots bewezen. Daarnaast zijn de beplantingssystemen kostentechnisch zeer interessant door de eenvoud in onderhoud en lage beheerkosten. 
 
Kenmerken van de duurzame beplantingsconcepten van Lageschaar: 

  • jaarrond grote belevingswaarde 
  • flexibel toe te passen in elke omgeving 
  • langlevend en zeer onderhoudsvriendelijk 
  • klimaatadaptief én versterkt de biodiversiteit 
  • op maat ontworpen en kant-en-klare plantcombinaties 

Beplantingsadvies 

De vraag naar een duurzame beplanting voor de openbare ruimte, waarbij niet alleen beleving maar ook klimaatbestendigheid en biodiversiteit belangrijk zijn, komt bij Lageschaar dagelijks aan de orde. De beplantingsspecialisten van Lageschaar creëren graag een mooie aansluiting van het groen bij de gebouwde omgeving. Het uitgangspunt is om met een  gevarieerde beplanting het totaalbeeld te verbeteren, rekening houdend met de functie van de buitenruimte. Deze variatie geeft een optimale natuurbeleving, voldoet aan de eisen met betrekking tot het klimaat en draagt bovendien bij aan een versterking van de flora en fauna.  

vaste planten woonwijk
Concept Fleur Dansante® in Arnhem

Adviseren over het toepassen van vaste planten in openbare ruimtes, tuinen en parken is een belangrijk aspect binnen het bedrijf. Met veel passie en liefde voor het vak voorzien zij de klant van een deskundig advies in de voorbereiding en realisatie van een plan of project. Zodanig dat de omgeving er jarenlang van kan genieten. Ruim 40 jaar ervaring en vakkennis met betrekking tot sortiment, beplantingsadvies en beplantingsplannen worden graag ingezet. 

Nieuwe ontwikkelingen 

Door het geven van presentaties, vakcolleges en lezingen over vaste planten en hun toepassing wil de vaste planten kweker hun kennis graag delen. Zij hopen hiermee anderen te inspireren om te investeren in onze belangrijke groene buitenruimte. Regelmatig zijn er rondleidingen op de kwekerij en bezoeken aan de inspiratieborders. Kennis wordt graag gedeeld. 
 
Continu is Lageschaar bezig met het bedenken en toepassen van nieuwe beplantingsmethodieken en toepassingsmogelijkheden. Hieruit zijn de concepten Prairie Garden®, Fleur Dansante® en Fleur Robuste® ontstaan. De prairieplantschop is één van hun innovaties om de planten in de prairietuin op een eenvoudige en praktische wijze te verwerken. Een interessante nieuwe ontwikkeling waar Lageschaar al even mee bezig is, is het gebruik van inheemse planten in de prairie border. In de proeftuinen bij Lageschaar worden geschikte combinaties van wilde planten uitgetest. Het komend jaar tijdens de Floriade is deze nieuwe ontwikkeling te zien in een mooie inspiratietuin. 

Lageschaar Vaste Planten 
Vragender 
0543 – 451 084 
www.lageschaar.nl  

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 5 / 2021, thema duurzaamheid. Download hier gratis het magazine.

Meer artikelen met dit thema

Stationsplein in Zwolle groene entree voor de stad

11 nov om 14:17 uurtimer3 min
De herinrichting van het stationsplein in Zwolle is gereed. De ronkende bussen en het vele verkeer rondom het…
Lees verder »

Wat als stadsbomen ons zouden kunnen vertellen wanneer ze dorst hebben?

8 nov om 11:47 uurtimer4 min
Nadina Galle is gepromoveerd tot ecologisch ingenieur, is technoloog, TEDX-spreker en podcaster. Galle zet slimme…
Lees verder »

Drie Haagse wijken op de schop na intensief participatietraject

5 nov om 15:13 uurtimer5 min
In de wijken Mariahoeve, Nieuw Waldeck en Houtwijk in Den Haag worden de komende jaren zeven…
Lees verder »

Hoe ver moet jij lopen voor verkoeling?

27 okt om 15:40 uurtimer3 min
Om de stad leefbaar en aantrekkelijk te houden moeten gemeenten zich voorbereiden op langdurige en extreme hitte,…
Lees verder »

Elektrische werktuigdrager klaar voor een groene toekomst

26 okt om 10:08 uurtimer2 min
Na lang voorbereiden, ontwikkelen en produceren heeft FPS-Electric uit Rijen iets neergezet om trots op te zijn.…
Lees verder »

Delft is groene spoortunnel rijker

25 okt om 14:03 uurtimer2 min
De nieuwe fiets- en voetgangerstunnel bij station Delft Campus is over een lengte van ruim 70 meter vergroend met…
Lees verder »

Vernieuwd stationsgebied visitekaartje voor stad Zwolle

11 okt om 15:50 uurtimer3 min
De herinrichting van het stationsplein in Zwolle is gereed. De ronkende bussen en het vele verkeer rondom het…
Lees verder »

Visueel en functioneel aantrekkelijk openbaar groen

7 okt om 13:40 uurtimer2 min
Wateroverlast, verdroging en hittestress wisselen elkaar af. Het klimaat verandert en daarmee de eisen aan de…
Lees verder »