Klimaatadaptieve beplanting met maximaal groenrendement

maandag 22 november 2021
timer 5 min
De missie van Lageschaar Vaste Planten? Minder beton en meer groen! Dat is niet alleen vele malen mooier, maar ook beter voor mens, dier en zijn omgeving. Met deze instelling wil de kwekerij uit de Achterhoek meer beleving creëren in zowel particuliere, zakelijke als openbare borders.

Immers, ook de beplantingskeuze speelt in op het klimaat. We kunnen er niet omheen. Het klimaat verandert, en daarmee veranderen ook de eisen aan de buitenruimte. Steeds vaker hebben we te maken met extreme weersomstandigheden. Beplanting kan niet zonder meer overal worden toegepast, men moet rekening houden met diverse factoren naast de bekende wensen als kleur, hoogte en bloeiperiode. De beplantingssystemen van Lageschaar Vaste Planten zijn een antwoord op factoren als hittestress, verdroging en wateroverlast. Het zijn duurzame beplantingen die goed passen binnen deze veranderende vereisten van de natuur. Daarmee zijn ze zeer geschikt voor gebruik in een klimaatbestendige border.   

vaste planten woonwijk
Prairie Garden® concept in Doesburg

Duurzaam geteeld  

Duurzaam kweken zit bij Lageschaar in de genen. Een groot sortiment vaste planten wordt op eigen kwekerij op een duurzame teeltwijze gekweekt onder On the way to Planetproof en Groenkeur certificering. Het belang om een goede leefomgeving te creëren voor mens en natuur wordt vertaald in het NL Greenlabel duurzaamheidslabel A waarmee de planten zijn gekwalificeerd. Soortechtheid, leverbetrouwbaarheid en duurzaam geteelde producten kenmerken het bedrijf. Onderhoudsarm en duurzaam zijn daarnaast belangrijke pijlers in hun visie. Zij delen deze pijlers met hun klanten door hen te voorzien van duurzame kwaliteitsplanten en onderhoudsarme, natuurlijke beplantingsconcepten zoals Prairie Garden®, Fleur Dansante® en Fleur Robuste®. 
 
Deze duurzame beplantingsconcepten bieden de groenprofessional een totaaloplossing waarin de sterke vaste planten al op een doordachte manier met elkaar gecombineerd zijn. Kleur, hoogte, bloeiperiode en andere planteigenschappen zijn al perfect op elkaar afgestemd in de vele plantcombinaties die de kwekerij heeft ontwikkeld. De plantcombinaties worden continu gemonitord, aangepast en verbeterd waardoor de concepten goed zijn uitgebalanceerd. Ze zijn door Lageschaar bedacht vanuit de visie van het beheer, ze zijn al jarenlang toegepast en doorontwikkeld, en hebben zich inmiddels in de praktijk dan ook ruimschoots bewezen. Daarnaast zijn de beplantingssystemen kostentechnisch zeer interessant door de eenvoud in onderhoud en lage beheerkosten. 
 
Kenmerken van de duurzame beplantingsconcepten van Lageschaar: 

  • jaarrond grote belevingswaarde 
  • flexibel toe te passen in elke omgeving 
  • langlevend en zeer onderhoudsvriendelijk 
  • klimaatadaptief én versterkt de biodiversiteit 
  • op maat ontworpen en kant-en-klare plantcombinaties 

Beplantingsadvies 

De vraag naar een duurzame beplanting voor de openbare ruimte, waarbij niet alleen beleving maar ook klimaatbestendigheid en biodiversiteit belangrijk zijn, komt bij Lageschaar dagelijks aan de orde. De beplantingsspecialisten van Lageschaar creëren graag een mooie aansluiting van het groen bij de gebouwde omgeving. Het uitgangspunt is om met een  gevarieerde beplanting het totaalbeeld te verbeteren, rekening houdend met de functie van de buitenruimte. Deze variatie geeft een optimale natuurbeleving, voldoet aan de eisen met betrekking tot het klimaat en draagt bovendien bij aan een versterking van de flora en fauna.  

vaste planten woonwijk
Concept Fleur Dansante® in Arnhem

Adviseren over het toepassen van vaste planten in openbare ruimtes, tuinen en parken is een belangrijk aspect binnen het bedrijf. Met veel passie en liefde voor het vak voorzien zij de klant van een deskundig advies in de voorbereiding en realisatie van een plan of project. Zodanig dat de omgeving er jarenlang van kan genieten. Ruim 40 jaar ervaring en vakkennis met betrekking tot sortiment, beplantingsadvies en beplantingsplannen worden graag ingezet. 

Nieuwe ontwikkelingen 

Door het geven van presentaties, vakcolleges en lezingen over vaste planten en hun toepassing wil de vaste planten kweker hun kennis graag delen. Zij hopen hiermee anderen te inspireren om te investeren in onze belangrijke groene buitenruimte. Regelmatig zijn er rondleidingen op de kwekerij en bezoeken aan de inspiratieborders. Kennis wordt graag gedeeld. 
 
Continu is Lageschaar bezig met het bedenken en toepassen van nieuwe beplantingsmethodieken en toepassingsmogelijkheden. Hieruit zijn de concepten Prairie Garden®, Fleur Dansante® en Fleur Robuste® ontstaan. De prairieplantschop is één van hun innovaties om de planten in de prairietuin op een eenvoudige en praktische wijze te verwerken. Een interessante nieuwe ontwikkeling waar Lageschaar al even mee bezig is, is het gebruik van inheemse planten in de prairie border. In de proeftuinen bij Lageschaar worden geschikte combinaties van wilde planten uitgetest. Het komend jaar tijdens de Floriade is deze nieuwe ontwikkeling te zien in een mooie inspiratietuin. 

Lageschaar Vaste Planten 
Vragender 
0543 – 451 084 
www.lageschaar.nl  

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 5 / 2021, thema duurzaamheid. Download hier gratis het magazine.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte

12 mrt om 16:49 uur

In steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten,…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Bij groen in de stad is één plus één zeven’

29 feb om 09:35 uur

Meer groen in de buitenruimte, het lijkt een inkoppertje in een tijd waarin we steeds regelmatiger kampen met…

Lees verder »
descriptionArtikel

Van Muijlwijkstraat Arnhem nu stuk groener en veiliger

23 feb om 11:20 uur

Van de ‘lelijkste straat van Arnhem’ naar de ‘groenste en coolste’ straat van de stad. De Van Muijlwijkstraat…

Lees verder »
descriptionArtikel

Breda wil een stad in een park zijn en investeert miljoenen

15 feb om 13:08 uur

Om een leefbare gemeente te zijn die klaar is voor de toekomst, investeert Breda zestien mijloen euro in het…

Lees verder »
flash_onNieuws

Miljardeninvestering nodig om steden aan groennormen te laten voldoen

9 feb om 17:14 uur

Er bestaat nog geen goede groennorm die we in Nederland kunnen gebruiken, een kwaliteitseis aan het groen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Het Rotterdams WeerWoord op de gevolgen van de temperatuurstijging

1 feb om 13:03 uur

Hoogwater, overstromingen, extreme regenval en hittegolven. Rotterdam moet zich als stad voorbereiden op een…

Lees verder »
flash_onNieuws

Hendrik-Ido-Ambacht gebruikt virtueel advies voor aanplant bomen

30 jan om 09:58 uur

Om te kijken waar de aanplant van een boom de grootste meerwaarde heeft, gaat de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht…

Lees verder »
descriptionArtikel

Circulair en esthetisch fraai groenparkeren met doorgroeibare baksteen

24 jan om 09:00 uur
De openbare ruimte vergroenen op plekken waar verharding noodzakelijk is, dat is een welkome mogelijkheid voor…
Lees verder »