Natuurspeelbos in Sarphatipark Amsterdam

dinsdag 1 februari 2022
timer 4 min
In Sarphatipark in Amsterdam, een van de drukste stadsparken van Europa, is een natuurspeelbos ingericht waar kinderen in de leeftijd van 6 tot 14 jaar kunnen spelen middenin het groen. Het natuurspeelbos is door De Twee Heren uit Grootebroek ontworpen, met volop inbreng van kinderen uit de Pijp, de buurt rondom het park. Het bedrijf verwierf de opdracht na een meervoudig onderhandse aanbesteding. Behalve het ontwerp was De Twee Heren ook verantwoordelijk voor de uitvoering.

Timo Smith, van De Twee Heeren, over het waarom van het natuurspeelbos: “Het stadsdeel wilde de karakteristieken van de Engelse landschapsstijl van het Sarphatipark, weer terugbrengen. Die waren in loop der jaren wat vervaagd. Voorafgaand aan de herinrichting kwam men er achter dat in het park onvoldoende speelplekken waren voor kinderen van 6 tot 14 jaar. Kinderen uit de Pijp werden toen aan het werk gezet en bedachten een avontuurlijke plek, met veel groen, spelen in een bos en toch in de stad.”  

Wisselwerking

De Twee Heren kreeg de opdracht om, samen met de gemeente, dat ontwerp verder  handen en voeten te geven. Met groen weet dit bedrijf wel weg. “We zijn speeltuinbouwer, maar ook een groenbedrijf. De wisselwerking tussen die twee disciplines – dat is heel kenmerkend voor onze projecten. Soms hellen we over naar het groen, en maken we speeltuinen waarin geen enkel speeltoestel staat. Het gaat ons om het creëren van een avontuurlijk,  groen speellandschap. Dat kan met toestellen maar net zo goed met uitsluitend natuurlijke speelaanleidingen, bijvoorbeeld door klimbomen te planten of heuveltjes, heggen of groene paadjes aan te leggen. ”  

natuurspeeltuin

Nesttoren 

Volgens die uitgangspunten is ook het speelbos in het Sarphatipark ingericht. Een groene klimophaag markeert de overgang van het park naar het speellandschap. Links en rechts van de entree zijn tussen bestaande bomen en jonge aanplant twee doorlopende routes gemaakt.  Zonder met je voeten op de grond te komen  klim en loop je hier van het ene object naar het volgende. De linkerroute komt uit bij de hoge  toren van een glijbaan, de rechterroute heeft een vergelijkbare opbouw, zonder glijbaan, maar wel met een spectaculaire nesttoren.  Beide routes zijn opgebouwd uit constructies van robuuste stammen, op een natuurlijke manier gekoppeld, en gecombineerd met kabels en kabelnetwerken. 

Verzinkt staal 

In contrast met de houten stammen werkte De Twee Heren ook met verzinkt staal. Zo heeft de nesttoren, op houten poten (gefundeerd op doorgestoken stalen palen), hoog in de lucht, een verzinkt stalen bekroning in de vorm van een hut met een corten-staal gevelafwerking. Een vergelijkbare opbouw heeft ook de glijbaantoren en het observatiedek – ook hier houten palen die op het maaiveld verlopen in staal. Op de palen is een verzinkt stalen roosterplateau gemonteerd. De  bijzondere paalfundering was een eis van de opdrachtgever. Timo:  “De opdracht wilde een levensduur van 35 jaar voor de twee torens en het observatiedek. De ervaring van de gemeente was dat volledig houten toestellen in vergelijkbare situaties hun verwachte levensduur niet haalden. Daar kwam bij dat we in het wortelgestel van waardevolle bomen moesten funderen, daarmee was een betonnen fundatie niet mogelijk. De impact voor de omgeving is nu heel laag.” 
 
natuurspeeltuin amsterdam
Aan de voet van de nesttoren zie je ook weer de hybride van staal en hout in de vorm van een klimwand: een stalen rooster met houten grijppunten en opstapjes. Zoals alle objecten in het natuurspeelbos is ook de klimwand maatwerk. “Niks komt hier uit de catalogus. Wij werken uitsluitend met maatwerk.”  

Een natuurlijke plek om te spelen  

Maatwerk is ook de arena van stammen en kabels, een plek voor buitenleren, nabij de glijbaan, om spelenderwijs kennis te nemen van de natuur. Dat laatste sluit ook weer goed aan bij de filosofie van De Twee Heren: “Onze ambitie is om de leefomgeving meer te vergroenen en er zo toe bij te dragen dat we met andere ogen naar de natuur in onze leefomgeving leren kijken, met meer aandacht en meer respect en meer zorg. Die arena is een van de plaatsen in het natuurspeelbos waar die verdieping – en dat respect - bijna als vanzelf opbloeit.” Volgens Timo is dat ook een van de succesfactoren van het natuurspeelbos in het: “De speelplek is een super groot succes. Kinderen hebben een enorme behoefte aan natuurbeleving, aan natuurlijke plekken om te spelen.  En dat niet alleen in Amsterdam. Ook elders in het land is dit thema uiterst actueel.”

De Twee Heren
Grootebroek
0228 - 317 990
https://detweeheren.nl/ 

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 6, thema trends. Download hier het magazine.  

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Ensberg-Kleijkers over vijf jaar Jantje Beton: ‘Als het met de kinderen goed gaat, gaat het met ons goed’

21 mrt om 11:07 uur

Op 20 maart nam Dave Ensberg-Kleijkers na vijf jaar afscheid van Jantje Beton. Hij gaat ‘terug naar het front’…

Lees verder »
descriptionArtikel

Airtrampolines blijven populair onder jong en oud

5 dec 2023

De airtrampoline is op veel campings en recreatieparken een vast onderdeel in de speeltuin. “Bij Ramegon horen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Buiten bewegen en ontmoeten voor tieners met de Hang Out!

21 nov 2023

Kinderen groeien op en rond de tijd dat ze de basisschool gaan verlaten, verandert ook de manier van…

Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Speel- en Speurkaart: maak van de vakantie een buitenbelevenis

20 okt 2023
Verveling. Het treft elk kind met enige regelmaat. Daar is natuurlijk niks mis mee, want, zo blijkt, verveling…
Lees verder »
descriptionArtikel

Speelbeheerders zoeken en vinden interactie tijdens Kennis 2-daagse van Speelplan

28 sep 2023

In iedere gemeente moet voldoende veilige speelruimte zijn, vindt Speelplan, het onafhankelijke ontwerp-,…

Lees verder »

Vakbeurs Openbare Ruimte, Focus Op: Twee Heren

22 sep 2023
Bij de Twee Heren staan natuurlijke buitenruimtes centraal. Het snel groeiende bedrijf uit Noord-Holland heeft…
Lees verder »

Vakbeurs Openbare Ruimte, Focus Op: MH2O

22 sep 2023
Spelen met water en zand blijft het leukste wat er is! Maar hoe kun je een mooie, veilige en duurzame waterplaats…
Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Spelen, dat is een vak apart 

20 sep 2023
  Speelplan staat ook dit jaar weer op de vakbeurs openbare ruimte. Ze horen al jaren bij de vaste groep…
Lees verder »