‘Ons doel is om in 2025 alleen nog maar circulaire ondergronden te leveren'

dinsdag 23 maart 2021
timer 5 min
“Onze corebusiness is het leveren, installeren en onderhouden van ondergronden, dat doen we zo duurzaam mogelijk. Wij willen het duurzame ondergrondenbedrijf van Nederland worden. Onze doelstelling is om in 2025 alleen nog maar circulaire ondergronden aan te leveren. Om dat waar te maken, hebben we inmiddels flinke stappen gezet. Zo is Eco Playgrass ontwikkeld, een volledig circulaire ondergrond. Ook bedrijven met wie wij samenwerken kunnen gebruik maken van Eco Playgrass.” Dat zegt Joost Sweep, directeur van KSP.

KSP, opgericht in 2006, heeft met drie vestigingen in Nederland een marktleidende positie in het leveren, installeren, en onderhouden van ondergronden (sport- en speelvloeren). Met alle verplichtingen die daarbij horen, voegt Sweep toe: “Als koploper in de markt zien wij het als onze taak om de impact op het milieu te beperken en zo de markt te motiveren met ons deze weg in te slaan.”

Eco Renovatie Methode

Een belangrijke stap op weg naar volledig circulaire ondergronden is de ontwikkeling van de Eco Renovatie Methode. Sweep legt uit wat deze methode inhoudt. “Om valdempend kunstgras te kunnen renoveren, hebben we met andere partijen een methode ontwikkeld om de gehele kringloop van kunstgras te sluiten. Er belandt zo min mogelijk afval bij het Bouw en Sloop Afval (BSA). Alle componenten van het kunstgras worden hergebruikt of gerecycled. De methode is simpel. Ter plekke wordt het kunstgras leeggehaald, de infill van korrels en zand verwijderd en het gras opgerold. Daardoor besparen we 90 procent op transport!” Sweep vervolgt: “De verschillende onderdelen van het kunstgras worden door GBN AGR in Amsterdam verwerkt. GBN heeft in korte tijd een fabriek uit de grond gestampt voor de recycling van kunstgras, uniek in Europa. 99 procent van het ingenomen kunstgras wordt hier gerecycled. Korrels en zand worden verwerkt en opnieuw ingezet. Kunstgras en ondergronden worden verwerkt tot kantplanken, dat gebeurt door Duvano.”


De vrijgekomen kunstgrasrollen. Door GBN AGR in Amsterdam verwerkt tot zand en korrels (SBR en RTA). Deze materialen worden opnieuw ingezet; de keten blijft gesloten

Nieuwe ondergrond

Tot zover de verwijdering en verwerking van oude kunstgras ondergronden. De volgende stap in de circulaire renovatie van ondergronden is de opbouw van een nieuwe ondergrond. KSP gebruikt hiervoor uitsluitend duurzame materialen, zoals PlayGrass Eco, een valdempend systeem met lage Eco Costs, geproduceerd door Edel Grass uit Genemuiden. De invulling van zand is afkomstig van recycling, het zogenoemde recycle-zand. Noodzakelijke kantplanken komen uit de recyclingfabriek van Duvano, en zijn opgebouwd gerecycled kunstgras. Als dempende ondergrond gebruikt KSP het circulaire foamproduct ProPlay® van Schmitz Foam Products (zie kader – red.). Dit product is een belangrijke component in Eco Playgrass. Conform de Eco Cost methode is de totale impact op het milieu door de Eco Renovatie Methode met ongeveer 45 procent gereduceerd.

Onderhoud

Maar met een keten van uitsluitend duurzame componenten ben je er nog niet, benadrukt Sweep. Hij wijst op het onderhoud. “Goed en periodiek onderhoud verlengt de levensduur van ondergronden. Hoe beter ondergronden zijn onderhouden, hoe langer ze meegaan. Onderhoud draagt in die zin aanzienlijk bij aan het in stand houden van de waarden van een circulaire samenleving.” 

Elektrisch materieel

Met gebruikmaking van moderne tools (apps) is KSP erin geslaagd om onderhoud fijnmazig in kaart te brengen en pas dan uit te voeren wanneer dat noodzakelijk is. Deze manier van werken valt in goede aarde bij heel veel gemeenten. Niet alleen beleidsmakers maar ook burgers zijn enthousiast. Zo heeft KSP het periodiek onderhoud van de helft van de speelplekken in Amsterdam in handen gekregen. Niet alleen de slimme monitoring overtuigde de gemeente. Doorslaggevend was ook dat KSP met elektrisch materieel het onderhoud uitvoert. Sweep: “Reductie van de CO2- uitstoot is niet alleen in Amsterdam een belangrijk thema. In veel gemeenten krijgt het een steeds belangrijker plek in uitvragen.”

CO2 prestatieladder

KSP anticipeerde op de toenemende vraag naar maatregelen om CO2-uitstoot te reduceren. Er werd door het bedrijf niet alleen fors geïnvesteerd in materieel. Sweep: “Vanaf 2019 hebben we elektrische machines aangeschaft, onder andere elektrische heftrucks en elektrische handgereedschappen. Onze bedrijfsauto’s en vrachtwagens rijden op Euro 6. We hebben zonnepanelen op ons kantoor en laadpalen op het bedrijfsterrein geplaatst. We laden onze auto’s en machines op met eigen stroom. Met deze en andere maatregelen halen we niveau 5 van de CO2 prestatieladder.”


Als dempende ondergrond gebruikt KSP het circulaire foamproduct ProPlay® van Schmitz Foam Products

Kader: Circulariteit is prioriteit

Hergebruik is het uitgangspunt van de filosofie van Schmitz Foam Products. Wanneer hergebruik geen optie is wordt recycling overwogen. Deze wereldwijd opererende fabrikant van schokdempende en drainage platen voor kunstgrassystemen in sportvelden en als valbescherming in speeltuinen onderscheidt zich nadrukkelijk door zorgvuldige aandacht voor milieu en circulariteit. ProPlay® wordt gemaakt van reststromen uit de foamproductie. Door gebruik te maken van reststromen hoeven geen nieuwe grondstoffen ingezet te worden. Aan het eind van de toepassing neemt Schmitz Foam Products, met de Nederlandse hoofdvestiging in Roermond, de platen gratis in wanneer ze vrijkomen. ProPlay® biedt kinderen en sporters veiligheid, verhoogt de speelervaring en kwaliteit van het spel en verlengt de levensduur van kunstgras ondergronden.

Verbindingsdag Circulaire Openbare Ruimte

Dit artikel verschijnt in BuitenSpelen 1/2021, thema circulariteit. KSP is hoofdsponsor van de Verbindingsdag Circulaire Openbare Ruimte. Joost Sweep is één van de sprekers tijdens het gevarieerde programma. Lees er meer over en meld je gratis aan.

‘Ons doel is om in 2025 alleen nog maar circulaire ondergronden te leveren'

Meer artikelen met dit thema

Spray Park onmisbaar in slimme openbare ruimte

5 mei om 15:59 uurtimer2 min
Kinderen voelen zich van nature aangetrokken tot water. Spetteren, verplaatsen van water en verleggen van stromen…
Lees verder »

Wormer heeft speellocatie met recyclebare onderplaten

4 mei om 15:48 uurtimer2 min
NOVUM Nederland is totaalleverancier van speel- en sporttoestellen. Samen met het zusterbedrijf Prokuru heeft het…
Lees verder »

Kortrijk heeft eerste klimaatspeelplaats van België

15 apr om 08:00 uurtimer2 min
Basisschool Sint-Paulus in Kortrijk heeft de allereerste Klimaatspeelplaats van België. Het stenen schoolplein is…
Lees verder »

'Wees niet bang om fouten te maken, fouten zijn een zegen'

31 mrt om 00:00 uurtimer4 min
Straatbeeld organiseerde in samenwerking met het platform BuitenSpelen en BouwCirculair op 30 maart de…
Lees verder »

‘Speelbranche moet gezamenlijk streven naar circulaire speelplekken’

25 mrt om 00:00 uurtimer3 min
Elise Weegels (Speelplan) en Vincent Verbeek (Gemeente Alphen aan den Rijn) komen tijdens de Verbindingsdag…
Lees verder »

De houten brug: de kracht van circulair en biobased gecombineerd

18 mrt om 00:00 uurtimer3 min
In de transitie naar een circulaire (bouw)economie is er veel aandacht voor de technische kringloop van materialen…
Lees verder »

Circulaire speellocaties zijn in Almere de norm

18 mrt om 00:00 uurtimer3 min
De gemeente Almere maakt werk van circulaire speellocaties. Circulair aanbesteden is de norm geworden en de…
Lees verder »

Circulaire en klimaatadaptieve bestrating voor duurzame openbare ruimte

17 mrt om 00:00 uurtimer3 min
Er zijn veel definities van circulariteit. De vraag hoe je het waardebehoud of de milieuprestatie van producten…
Lees verder »