Op pad door de slimme en toegankelijke stad

maandag 11 april 2022
timer 4 min
Toen het thema van deze uitgave van Straatbeeld door de redactie aan me werd doorgegeven, borrelden er direct ideeën op voor dit artikel. Wat heerlijk om eens vrijuit te kunnen dromen over een dag in mijn elektrische rolstoel door een slimme stad, die me helpt om alles makkelijk te bereiken en aan alles mee te kunnen doen.

Aanrijden en parkeren 
Op het moment dat ik mijn elektrische rolstoel via de lift aan de achterzijde de rolstoelbus inrijdt, hoef ik alleen maar mijn bestemming te vertellen aan de app op mijn telefoon. Hoe heerlijk is het dat daarmee de navigatie geregeld is en ik bovendien ook alle informatie over parkeermogelijkheden krijg aangereikt. Niet alleen waar ik kan parkeren met mijn rolstoelbus, maar ook welke opties ik heb en wat daarover bekend is. Mijn app vertelt me hoe hoog de dichtstbijzijnde parkeergarage bij mijn einddoel is en dat ‘ie ook gelijk heeft gecheckt of mijn auto erin past, want natuurlijk weet mijn app alles over de afmetingen van mijn auto en wat ik nodig heb om veilig te parkeren. Over de parkeergarage is dan ook bekend of er gehandicaptenparkeerplaatsen vrij zijn en – niet onbelangrijk – de lift het doet.  

Als alternatief krijg ik te horen waar de dichtstbijzijnde mogelijkheid is om bovengronds te parkeren, zodat ik uit die twee opties kan kiezen. Van die gehandicaptenparkeerplaats hoor ik dan ook of het langsparkeren is of haaks bijvoorbeeld. En als het langsparkeren is, vertelt de app me ook of er achter de parkeerplaats genoeg ruimte (minimaal 3 a 4 meter) is om mijn lift neer te laten en eraf te rijden met de rolstoel. Wat zou dat geweldig zijn en me veel tijd en onnodig rondrijden schelen!  

Bewegen 

Op het moment dat ik mijn auto heb geparkeerd en met de lift heb verlaten, ga ik mij bewegen door de stad naar de locatie waar ik een afspraak heb. Het is fijn dat ik vooraf geïnformeerd wordt over de route. Bijvoorbeeld dat de snelste route door het centrum voert en dat een deel ervan nog authentieke bestrating heeft (lees: het een stuiter- en hobbelroute is met kinderkopjes en geen feestje is met de rolstoel). En er wordt tegelijkertijd een alternatief aangereikt dat dat zoveel mogelijk omzeilt. Wat geweldig, dat scheelt me pijn en energie. 

Omdat er al allerlei stappen gezet zijn om burgers te laten signaleren wat er loos is in de openbare ruimte en mijn app ook realtime online daarover wordt geïnformeerd, is de route gekozen waar geen opwippende tegels of kuilen met plassen in het trottoir aanwezig zijn die nog gerepareerd dienen te worden. Zo voorkomt de gemeente ongevallen en blijft mij de ellende van het blijven steken of in onbalans raken en uit de rolstoel vallen bespaard. Ook een groot voordeel van deze slimme stad. 

Bereiken 

Nu het allemaal zo vlotjes verloopt en ik daar nog aan moet wennen, ben ik iets te vroeg voor mijn afspraak. Natuurlijk heeft mijn app dat al geregistreerd en doet die de suggestie om een kopje koffie of thee te drinken bij één van de twee horecalocaties die op de route liggen en toegankelijk zijn. 

Vanzelfsprekend zijn ze allebei open want dat heeft de app gecheckt en als ik één van de twee selecteer in mijn scherm, word ik bij aankomst vriendelijk ontvangen door de bediening en begeleiden ze me naar een goede plaats waar ruimte is voor de rolstoel. Gastvrijheid ten top! Mijn app blijkt bij de selectie ook gecheckt te hebben of er een mindervalidentoilet is, meldt dat dat bereikbaar is voor me en dus kan ik daar nog gebruik van maken. Ik ben klaar om door te gaan naar mijn afspraak.  

Arriveren 

Bij het naderen van mijn afspraaklocatie hoor ik via mijn app dat het een historisch pand is en dat het met de rolstoel via de hoofdingang met monumentale trappen niet toegankelijk is. Via een andere ingang is het wel mogelijk en als ik met ‘ja’ antwoord of ik daarheen wil worden geleid, wordt me de weg gewezen. Inmiddels is er blijkbaar via mijn app in het gebouw iemand van mijn komst op de hoogte gesteld en word ik vriendelijk ontvangen. Alle administratieve zaken worden met mijn binnenkomst automatisch afgehandeld en mijn contactpersoon is ook al geïnformeerd en komt aanlopen.  
 
Wat een efficiëntie en wat scheelt het veel tijd, pijn en ongemak; voor mij in totaal zeker zo’n vijftig minuten. Een droom wordt werkelijkheid door vooral het gevoel te hebben dat alles wat nu nog moeizaam vooraf onderzocht moet worden, voor me wordt geregeld en ik erop kan vertrouwen dat ik geen onverwacht ontoegankelijke situaties meer het hoofd hoef te bieden. Dat scheelt een hoop stress. 

Toen ik mijn concept van dit artikel aan een slechtziende zakenrelatie voorlas, begon ook bij hem van alles te borrelen. Ook hij kon direct vertellen hoe zijn droom eruit zou zien als er zoveel van zijn schouders zou worden genomen. Hopelijk voelt u zich hierdoor ook geïnspireerd om aan de slag te gaan. U kunt altijd bij ons tweeën of de talloze ervaringsdeskundigen in uw gemeente aankloppen om alles wat borrelt te inventariseren en uit te voeren.  

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Fontein Blauwe Golven in Arnhem gaat weer spuiten

10 mei om 00:06 uurtimer3 min
De Blauwe Golven in Arnhem worden de komende periode opgeknapt. Naast de aanpak van het kunstwerk en de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Data Control introduceert Marktplaats voor speeltoestellen

8 mei om 23:31 uurtimer3 min
Marktplaats, wie kent het niet? Goed voor de portemonnee, goed voor de planeet en niet alleen leuk voor het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Leidse routekaarten voor een circulaire openbare ruimte

25 apr om 20:38 uurtimer4 min
De gemeente Leiden heeft de route bepaald voor een circulaire openbare ruimte. Na een materiaalstromenonderzoek…
Lees verder »
person_outlineBlog

Column Chantal Verspaille: Proleten

4 apr om 11:47 uurtimer3 min
Chantal Verspaille is schepen in een Vlaamse stad. Ze vertelt in ieder magazine over haar belevenissen.
Lees verder »
descriptionArtikel

Non-destructief meten: duurzaam, veilig én kostenbesparend

3 apr om 12:38 uurtimer2 min
Door de coronacrisis hebben bijna alle gemeenten te maken met dalende inkomsten en zijn bezuinigingen haast niet…
Lees verder »
descriptionArtikel

De waarheid ligt op straat: veldwerk als basis voor betrouwbare data

25 mrt om 10:53 uurtimer2 min
Betrouwbare data is de basis voor goed functionerende openbare ruimte. Slimme toepassingen voor de openbare ruimte…
Lees verder »
descriptionArtikel

Almere gastheer Circulaire Openbare Ruimte Congres

23 mrt om 14:51 uurtimer3 min
De vakbladen Straatbeeld en BuitenSpelen organiseren op 15 en 16 juni het eerste Circulaire Openbare Ruimte…
Lees verder »
person_outlineBlog

Expertcolumn Niek Hendriks

14 mrt om 13:37 uurtimer3 min
Niek Hendriks is strategisch adviseur smart city bij de gemeente Alkmaar. In zijn expertcolumn roept hij op het…
Lees verder »