OVLNL start praktijkonderzoek naar gebruik laadlichtmasten

zondag 3 april 2022
timer 4 min
OVLNL is onlangs een praktijkonderzoek gestart naar het gebruik van laadlichtmasten. De behoefte naar nieuwe laadmogelijkheden is groot door de transitie naar elektrisch vervoer. “Netbeheerders, marktpartijen en gemeenten doen er goed aan om samen pilots te draaien”, zegt Roger van Ratingen, die het onderzoek leidt.

De aanleiding van het onderzoek is de vlucht van elektrisch laden die wordt voorspeld voor de komende jaren. De toename van elektrische voertuigen zorgt ervoor dat de behoefte naar voldoende laadmogelijkheden steeds groter wordt. De ruimte is schaars en zorgt ervoor dat het niet mogelijk is om overal laadpalen te plaatsen. Innovaties zoals de laadlichtmast kunnen een uitkomst bieden. Van Ratingen: “Hoe mooi zou het zijn om lichtmasten te combineren met een laadmogelijkheid. Daar wordt in sommige gemeenten nu al mee getest. We hebben hieruit geleerd dat  technische, organisatorisch en financiële aspecten met betrekking tot laadlichtmasten per situatie behoorlijk kunnen verschillen. Welke voordelen en nadelen zijn er voor een gemeente en welke variant laadlichtmast is in welke situatie het beste geschikt? Om antwoorden te krijgen op deze vragen is meer onderzoek noodzakelijk. Een snel rondje langs gemeenten laat zien dat dit onderwerp wel degelijk speelt. De eerste geluiden vanuit gemeenten zijn dat laadlichtmasten  een mooie oplossing kunnen zijn om verrommeling van het straatbeeld tegen te gaan.”

De toekomst van elektrisch rijden speelt ook een belangrijke rol in het praktijkonderzoek van OVLNL. “Als je een studie doet naar laadlichtmasten is het goed om  dit in perspectief te plaatsen van andere oplossingen voor elektrisch laden en welke toekomstverwachting hierbij hoort ”, aldus Van Ratingen.  

Pilots 

Onder andere in  Arnhem en Den Haag zijn pilots ingericht waarbij laadlichtmasten worden gebruikt. En binnenkort start een proef met laadlichtmasten in Renkum. Er wordt getest met een tweetal varianten, constateert Van Ratingen. “De eerste vorm is een variant met een aansluitkast die geplaatst is in de nabijheid van laadlichtmasten, waarbij de aansluiting in de kast zit en er een verbinding wordt gelegd met de mast. Voordeel is dat de aansluiting en bemetering in de externe aansluitkast zit, waardoor de laadlichtmast relatief ranke vormen kan houden. Op één aansluitkast kunnen meerdere laadlichtmasten worden aangesloten. Een mooie oplossing voor onder andere parkeerplaatsen of laadpleinen waar voldoende ruimte is om een aansluitkast te plaatsen. Daarnaast heb je de stand alone oplossing. Dan zit de aansluiting fysiek in de laadlichtmast, net als de bemetering. Dat is een uitdaging, temeer omdat de vereiste ruimte voor de meter van de netbeheerder vrij fors is. Maar het kan een mooie oplossing zijn voor plekken waar nu weinig ruimte is, zoals een binnenstad, of centrum of in een nieuwbouwwijk. In pilots gaan  de ervaringen verzamelen.” 

Techniek en gebruik 

Netbeheerders stellen voorwaarden aan een aansluiting. Dat staat allemaal beschreven in de aansluitspecificaties. “Ook als je als gemeente een eigen net hebt worden er eisen gesteld aan de techniek en de veiligheid van elektrische infrastructuur in de openbare ruimte”, zegt Van Ratingen. “Het gaat erom dat een laadlichtmast op een correcte, betrouwbare en veilige manier werkt. Dat zorgt voor spannende zaken want een laadlichtmast vereist 24-uur spanning in de mast. Dan heb je mogelijk een telemanagementsysteem nodig om de verlichting te kunnen schakelen. Tegelijk biedt de 24-uurs spanning in de lichtmast ook een mooie kans voor het gebruik van een lichtmast als drager voor diverse sensoren en detectoren om bijvoorbeeld de luchtkwaliteit of temperatuur te kunnen meten. En natuurlijk gaat het niet alleen om de techniek maar ook om het gebruik. Wat vinden bewoners van laadlichtmasten? Worden lichtmasten als laadpunt voldoende herkend? Kunnen laadlichtmasten bijdragen aan het verminderd of niet meer hoeven afkruisen van parkeerplekken voor elektrisch laden? Op deze vragen hopen we binnenkort antwoorden te vinden.” 

Twee werelden 

In het OVLNL-onderzoek wordt beschreven wat de stand van zaken is. “Ik merk dat gemeenten graag willen weten wat de opties zijn”, zegt Van Ratingen. “En netbeheerders willen graag weten hoe groot  de laadvraag nu precies is en wat in de toekomst de vraag gaat zijn. Want laadpalen zorgen voor een extra elektriciteitsvraag. Wat betekent dat voor de toekomstige belasting van het net? Wat ik tot nu toe begrijp vanuit gemeenten, is dat ze zeker wel potentie zien in laadlichtmasten. Steeds meer gemeenten overwegen pilots. Met name op plekken waar de druk op de openbare ruimte groot is en er weinig ruimte is voor laadpalen. Het mooie van de laadlichtmast is dat twee werelden elkaar raken, elektrisch vervoer en openbare verlichting. Binnen gemeenten zijn deze afdelingen ook vaak gescheiden. De laadlichtmast kan  deze werelden dichter bij elkaar brengen.”  
 
Van Ratingen hoopt met dit onderzoek te stimuleren om meer pilots te draaien met het innovatieve product. “Netbeheerders, marktpartijen en gemeenten doen er goed aan om met elkaar pilots te starten. We willen weten wat het product voor Nederland kan betekenen. We hebben innovaties en nieuwe ontwikkelingen nodig om weer een stap verder te komen. De laadlichtmast kan een topinnovatie zijn. Wanneer kan het een oplossing zijn en in welke situaties werkt het wat minder? Het zijn vragen die we graag beantwoord willen hebben aan het einde van ons onderzoek”, zo besluit Van Ratingen.  
 
Roger van Ratingen roept geïnteresseerde gemeenten op om zich bij hem te melden als ze willen bijdragen aan het onderzoek. Reageren kan via rogervanratingen@raticos.nl.  
 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Een échte Bossche bol op Vakbeurs Ruimte en Licht

1 jun om 15:53 uur
Een traditie, dat gastvrije Brabantse onthaal. Zodra u de stand van Normec Rei-Lux bezoekt is de eerste vraag: “…
Lees verder »
descriptionArtikel

Hoe krijg je een bedrijvenpark honderd procent circulair?

31 mei om 13:37 uur
Hoewel bedrijventerreinen vaak aan de rand van de stad liggen, zijn het plekken waar inwoners veel tijd…
Lees verder »
descriptionArtikel

Lichtontwerp Atelier wil vakgebied beter op de kaart zetten

24 mei om 08:00 uur

Het Lichtontwerp Atelier van OVLNL wil het vakgebied licht in de openbare ruimte beter op de kaart zetten en…

Lees verder »

Innolumis vindt nieuwe assemblagepartner in Groningen

4 mei om 16:09 uur

Het sociaal ontwikkelbedrijf van de gemeente Groningen, iederz, is de nieuwe assemblagepartner van Innolumis…

Lees verder »
descriptionArtikel

Data is goud waard bij beheer openbare verlichting

3 mei om 14:44 uur
Slimme openbare ruimte gaat verder dan stipjes op de kaart zetten en projecten uitzetten. Het begint met de basis…
Lees verder »

Verlichting die dag en nacht opvalt

26 jan om 14:12 uur
Smart Jalousie is een elegant verlichtingsarmatuur die zowel overdag als 's nachts opvalt.
Lees verder »
descriptionArtikel

Hoe maak je als fabrikant de circulariteit van je product inzichtelijk?

23 jan om 16:22 uur
Circulariteit is de trend en blijft dat ook nog wel even, ook in de wereld van de openbare verlichting. De…
Lees verder »
descriptionArtikel

De toegevoegde waarde van de vakbeurs

18 jan om 12:41 uur
Wat voegt de aanwezigheid op een vakbeurs werkelijk toe voor een exposant? Met welk doel staat hij er, wat haalt-…
Lees verder »