Parkeerterrein in Maarssen wordt groene verblijfsruimte

donderdag 18 november 2021
timer 2 min
Een parkeerterrein langs het Bisonspoor in Maarssen is veranderd in een groene verblijfsruimte. In samenwerking met omwonenden, ondernemers en andere belanghebbenden is het ontwerp tot stand gekomen.

Het Bisonspoor in Maarsen is de ringweg rondom het grote winkelcentrum. Tussen deze ringweg en het winkelcentrum bevindt zich een plein dat oorspronkelijk is aangelegd voor de weekmarkt. De overige zes dagen dat de markt niet staat, werd het plein gebruikt als parkeerterrein. “In het verleden was het terrein ook al een marktplein”, vertelt Connell ten Pas van de gemeente Stichtse Vecht. “Zo was onder meer de bibliotheek aan het plein gevestigd. In hetzelfde pand zijn nu appartementen gerealiseerd en tijdens de herinrichting van het gebied werd de markt gehouden nabij het zwembad. Nu het plein een nieuwe inrichting heeft, keert de markt vanaf oktober terug op het plein.” 

Ontwerp van een nieuwe verblijfsruimte 

De gemeente heeft besloten om het parkeerterrein autovrij te maken en te transformeren naar een plein waar het fijn verblijven is. In het nieuwe ontwerp van bureau Maan is veel ruimte voor groen en bomen opgenomen. Daarnaast zijn er ook de nodige zitbanken en is er ruimte voor een terras. Het plan is in nauwe samenspraak met omwonenden, ondernemers en andere belanghebbenden tot stand gekomen. 

Bisonspoor

Elektra en water  

In het plan is ook rekening gehouden met voldoende ruimte voor de weekmarkt. Op het vernieuwde plein is een kruis van wandelpaden gemaakt waarlangs de marktkramen komen te staan. Voor de uitwerking van definitief ontwerp heeft de gemeente Stichtse Vecht aan PUTkast techniek gevraagd mee te werken aan een ontwerp en technische uitwerking voor de elektra- en watervoorzieningen voor de markt. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in vier obstakelvrije PUTkasten met voldoende contactdozen.  
 
Ten Pas zegt over het gebruik van de PUTkasten “Wij wilden geen kasten meer in het straatbeeld hebben staan. Dan kom je al snel uit bij PUTkast techniek. De bestrating is nu mooi verheven op de kasten. We gebruiken al PUTkasten in Breukelen en deze ervaringen zijn zeer goed. Daarnaast wilden we graag de energiehuishouding op orde brengen. We kunnen nu de kasten aanzetten op het moment van een evenement, bijvoorbeeld de wekelijkse markt.” Nabij de voedselkramen is tevens een watertappunt aangebracht waardoor de kooplieden beschikken over vers drinkwater. 

Energiebeheer online 

De gehele installatie is uitgerust met SLIMME kast. Het is geschikt gemaakt voor het meten en schakelen op afstand. Met de software van SLIMME kast kan de beheerder op afstand de kasten in- en uitschakelen, per gewenste periode het verbruik vastleggen. Er wordt alleen elektra geleverd op de momenten dat er afname gewenst is. Dit voorkomt misbruik en molest. Ook kan de beheerder kan de elektrakosten gericht toewijzen. Het beheerdersplatform biedt veel inzicht en rapportages waarmee de kwaliteit continue wordt bewaakt en onnodige kosten worden vermeden.  
 
Ten Pas weet wel wat de sterke punten zijn van PUTkast techniek: “De kracht is het snelle schakelen. Ze kunnen op korte termijn goede producten leveren. Daarnaast hebben ze ook goed contact met de energieleverancier, in ons geval Stedin. Tot slot denken ze goed mee in de verschillende fases van een project. Zo hebben ze bij ons vooraf meerdere malen de locatie bekeken”, zo besluit Ten Pas.  
 
PUTkast techniek 
Wormerveer 
075 – 750 22 14 
https://putkasttechniek.nl/  

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 5 / 2021, thema duurzaamheid. Download hier gratis het magazine.

 

 

 

 

Meer artikelen met dit thema

Bos en Lommerplein huiskamer van de buurt

1 dec om 15:10 uurtimer3 min
Een transformatie van een kaal plein naar een huiskamer van de buurt. De herontwikkeling van het plein aan de Bos…
Lees verder »

Tropisch gecertificeerd hardhout voor een duurzame openbare ruimte

17 nov om 14:27 uurtimer5 min
Van den Berg Hardhout is koploper in Nederland als het gaat om duurzaam en gecertificeerd FSC-hout. Het…
Lees verder »

Koopmansplein Assen: huiskamer van de stad

15 nov om 15:13 uurtimer6 min
Het Koopmansplein in Assen heeft de afgelopen jaren een flinke metamorfose ondergaan. Het is nu een plein met…
Lees verder »

Stationsplein in Zwolle groene entree voor de stad

11 nov om 14:17 uurtimer3 min
De herinrichting van het stationsplein in Zwolle is gereed. De ronkende bussen en het vele verkeer rondom het…
Lees verder »

Duurzame materialen voor Pater van den Elsenplein in Tilburg

10 nov om 16:20 uurtimer3 min
Er wordt momenteel hard gewerkt aan het Pater van den Elsenplein in Tilburg. Het plein krijgt een nieuwe en groene…
Lees verder »

Drie Haagse wijken op de schop na intensief participatietraject

5 nov om 15:13 uurtimer5 min
In de wijken Mariahoeve, Nieuw Waldeck en Houtwijk in Den Haag worden de komende jaren zeven…
Lees verder »

Nieuwe inrichting voor Grote Markt in Groningen

3 nov om 14:55 uurtimer2 min
Het college van B&W van de gemeente Groningen heeft het definitieve inrichtingsplan voor de Grote Markt…
Lees verder »

Vernieuwd stationsgebied visitekaartje voor stad Zwolle

11 okt om 15:50 uurtimer3 min
De herinrichting van het stationsplein in Zwolle is gereed. De ronkende bussen en het vele verkeer rondom het…
Lees verder »