Participeren kan ook op afstand; efficiënt en effectief

donderdag 16 april 2020
timer 4 min
Nu elkaar fysiek ontmoeten niet meer kan, is het heel goed mogelijk dat projecten niet meer opgestart worden of tussentijds stil komen te liggen. Speelplan heeft een aantal mogelijkheden om dit te voorkomen.

Op het moment van schrijven van dit artikel zit meer dan de helft van Nederland thuis te werken. Ook medewerkers van gemeentes en leraren zitten niet meer op hun vertrouwde plek en kunnen niet meer live communiceren met bewoners, leerlingen, collega’s en overige personen welke betrokken kunnen zijn bij bijvoorbeeld het ontwerpen van een nieuwe speelplek of een participatietraject over de inrichting van een straat, een buurt of een wijk. En zo zijn er meer voorbeelden te noemen waarbij mensen normaliter met elkaar rond de tafel gaan om te sparren over de mogelijkheden.

Nu dit niet meer kan is het heel goed mogelijk dat projecten niet meer opgestart worden of tussentijds stil komen te liggen. Speelplan heeft een aantal mogelijkheden om dit te voorkomen. Deze worden overigens ook in “normale” tijden gebruikt en blijken al jaren zeer effectief en efficiënt te zijn. Zo heeft Speelplan een interactieve ontwerptool ontwikkeld: De Speeltuinbouwer. Met deze ontwerptool kunnen kinderen, eventueel met behulp van vriendjes, broertjes, zusjes en ouders, in een vertrouwde omgeving hun eigen speeltuin ontwerpen.

Voor de te ontwerpen speeltuin in een wijk/buurt wordt een digitale omgeving gemaakt. Kinderen kunnen in deze omgeving inloggen en krijgen dan de locatie en oppervlakte te zien. Voordat de kinderen gaan ontwerpen hebben Speelplan en de gemeente de bouwstenen uitgezocht waaruit de kinderen kunnen kiezen. Het gaat hier niet om fabrikant-specifieke toestellen maar meer om spelvormen zoals schommelen, natuurlijk spelen, glijden, klimmen, verstoppen, voetballen, chillen etc. etc. In totaal kan de gemeente kiezen uit ca. standaard 65 bouwstenen welke aan- en uitgezet kunnen worden en kan de gemeente samen met Speelplan maatwerkbouwstenen toevoegen.

Vervolgens gaan kinderen online met deze bouwstenen aan het werk. De bouwstenen kunnen in de (digitale) speeltuin geplaatst worden. De elementen zijn voorzien van een veiligheidszone waardoor kinderen rekening moeten houden met de beschikbare ruimte. Tevens heeft elk element een bepaalde waarde, wat in de vorm van muntjes voor de kinderen te zien is. De kinderen krijgen een budget mee en kunnen dit niet overschrijden. De gemaakte ontwerpen komen in de online omgeving te staan, waarna er door anderen op gestemd kan worden. Na diverse stemrondes zal er uiteindelijk een winnend ontwerp gekozen worden wat ook daadwerkelijk door de gemeente zal worden gerealiseerd.

Kinderen leren op deze manier met de beschikbare ruimte en beschikbaar budget om te gaan en kunnen dus in een vertrouwde en veilige omgeving, op een leuke en leerzame manier hun eigen speeltuin ontwerpen. Met deze Speeltuinbouwer heeft Speelplan in 2012 de Speel-Award van Jantje Beton gewonnen. Klik hier voor een demo: https://demo.speeltuinbouwer.nl/.

Participatiewebsite

Een andere optie is het inzetten van onze participatiewebsite. Deze website dient om bewoners en kinderen op de hoogte te houden van de vorderingen en veranderingen van de speelplek in hun wijk en is uitermate geschikt voor online participatie. Voor elke gemeente wordt een eigen pagina opgezet. Via deze pagina kan allerlei informatie met de bewoners worden gedeeld en hebben we een aantal mogelijkheden m.b.t. online participeren.

Zo kunnen we een reactieformulier op zetten, bewoners kunnen via dit formulier wensen/eisen aangeven voor een speelplek of bijvoorbeeld reageren op (ontwerp)voorstellen. Daarnaast kunnen we enquêtes opstellen via een enquête tool en deze op de website plaatsen. Bij de enquête tool is het tevens mogelijk meerkeuze opties, locatiefoto's en referentiebeelden toe te voegen. Zo blijft het mogelijk om de geplande (fysieke) participatie op een andere manier voort te zetten.

Verdere informatie over het project, die naast de online participatie via de website gedeeld kan worden:
• Projectplanning
• Foto’s en informatie over het proces
• De mogelijkheid om voorlopige en/of definitieve ontwerpen te bekijken
• Contactpersoon van het project

Het verschilt dus per project welke informatie op de participatiewebsite staat, deze invulling vindt altijd plaats aan de hand van de wensen van de gemeente. Neem vooral een kijkje op al lopende participatie pagina's: https://participatie.speelplan.nl/Heeft u interesse in participeren op afstand middels één van genoemde tools? Schroom niet en neem gerust even contact met ons op. Wij denken graag met u mee om voor u een passende tool te maken.

Meer artikelen met dit thema

Groene speelplekken voor natuurlijk spelen

2 dec om 13:54 uurtimer3 min
Bij het inrichten van groene speelplekken is het van belang om actuele thema’s zoals klimaatadaptatie,…
Lees verder »

Gemeente Leiden meest speelvriendelijke gemeente

25 nov om 13:29 uurtimer2 min
Tijdens een kleinschalige feestelijke uitreiking is op woensdag 24 november door Prinses Beatrix, samen met de…
Lees verder »

Airtrampoline onmisbaar in speeltuin

23 nov om 13:12 uurtimer2 min
In veel speeltuinen, op vakantieparken en campings zie je de airtrampoline van Ramegon. Het is inmiddels een…
Lees verder »

Almere, Apeldoorn en Leiden genomineerd voor de Jantje Beton Prijs

12 nov om 11:50 uurtimer3 min
De gemeenten Almere, Apeldoorn en Leiden zijn genomineerd voor de Jantje Beton Prijs. De prijs wordt 24 november…
Lees verder »

Roosendaal is natuurlijke speelplek rijker

8 nov om 10:43 uurtimer4 min
Voor de gemeente Roosendaal is ‘gedurfde’ duurzaamheid niet zomaar een thema. Nee, het is de strategie voor nieuwe…
Lees verder »

Branchevereniging bezorgd over bewegingsarmoede door prijsstijging materialen

29 okt om 11:06 uurtimer3 min
Zorgen prijsstijgingen van de materialen voor speeltoestellen uiteindelijk voor bewegingsarmoede?…
Lees verder »

Waterspeelelementen die weinig beheer vragen

22 okt om 13:48 uurtimer3 min
Water in beweging zetten met spierkracht; Mh2o integreert ontwerp, productie en realisatie. Hierdoor is het…
Lees verder »

De Sportautomaat: haal een halter, racket of bal uit de muur

18 okt om 08:57 uurtimer2 min
Veel dorpen en steden hebben wel infrastructuur voor sport, maar bieden daar geen materiaal bij. Dus je hebt wel…
Lees verder »