Toegankelijkheid en energiebesparing

maandag 6 februari 2023
Elke dag lezen we in de krant, op internet en zien we op televisie dat de energietarieven stijgen. Dat we zuinig moeten zijn in ons energieverbruik om bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen. Een mooi streven. De vraag is hoe we dat doel kunnen bereiken met behoud of zelfs verbetering van de toegankelijkheid.

Tekst: Denise Janmaat, directeur Nederlands Instituut voor Toegankelijkheid

Toen ik onlangs ’s avonds voor een boodschap bij de supermarkt in mijn rolstoel nog even de stad in ging, was het daar donkerder dan ik gewend was. Ik checkte of ik de lampen van mijn rolstoel had aangezet. Ik keek om me heen en zag dat de straatverlichting het gewoon deed; daar was niets in veranderd. Wat wel anders was, was dat de verlichting van de etalages na sluitingstijd aanzienlijk gedimd of bijna uit was. Dat gaf flink veel minder licht op straat.  

Lastiger in het donker

De gewone voetganger zal daar nauwelijks iets van merken. Het valt wellicht wel op, maar hij of zij kan gewoon z’n weg vinden. Voor mensen met een beperking heeft dit direct gevolgen. Juist voor hen is licht een belangrijke factor om veilig door de openbare ruimte te kunnen bewegen. Het kost hen in een omgeving die donkerder is dan gebruikelijk veel meer energie, omdat zij zich extra moeten concentreren om veranderingen in het wegdek of de bestrating tijdig te zien.  

Zo moet een rolstoeler altijd goed opletten op oneffenheden in de bestrating. Een opwippende tegel kan er zomaar voor zorgen dat het voorwiel erachter blijft steken en dan kukelt hij zomaar voorover met rolstoel en al. Of die rollatorgebruiker die blijft haken in die afwateringsgoot en over de rollator heen valt en lelijk schouderletsel oploopt.  

Voor slechtzienden wordt het nog lastiger om in het donker alles tijdig en goed te onderscheiden. Een sfeervolle winkelstraat met klinkers is een donker vlak waarin een fiets die tegen de gevel staat of een donkergrijze afvalbak, slecht te onderscheiden is.  

Het is maar één voorbeeld van een verandering in het dagelijks leven die aanzienlijke gevolgen kan hebben. En ieder afzonderlijk maken we die verandering mee en weten we nauwelijks wat die voor iemand met een beperking betekent. Die heeft namelijk thuis ook met de gevolgen van de energieveranderingen te maken en ook daar kost het extra inspanning om ermee om te gaan. De optelsom van al die veranderingen heeft aanzienlijke invloed op het functioneren in het dagelijks leven en vraagt dus veel van ze.  

Winkelstraat etalageverlichting toegankelijkheid

Laadpunt ook voor rolstoel

Een ander voorbeeld van de gevolgen van alles wat er gebeurt op energiegebied, is het groeiend aantal laadplaatsen voor elektrische auto’s. Die zien we steeds meer omdat het aantal elektrische auto’s toeneemt. Logisch. Er zijn echter bijna nergens gehandicaptenparkeerplaatsen met laadpaal voor elektrische auto’s. Een bijzonder fenomeen.  

Want natuurlijk willen mensen met een beperking ook hun bijdrage leveren aan de klimaatdoelstellingen en hun fossiele auto inruilen voor een elektrische. Dat is niet eenvoudig, want het aansluitpunt voor de kabel zit niet altijd op een plek van de auto waar je met de rolstoel bij kunt als je eenmaal geparkeerd hebt (waar dan ook), maar dat terzijde.  

Waar het om gaat is dat er nauwelijks tot geen gehandicaptenparkeerplaatsen met laadpaal worden gemaakt, waardoor de mindervalide met een elektrische auto die onderweg is, niet kan laden. Dat is makkelijker op te lossen voor de mensen met een beperking dan de verlichting. Bijvoorbeeld door naast de parkeerplaatsen voor elektrische auto’s aansluitend een gehandicaptenparkeerplaats aan te leggen, zodat de laadpaal gedeeld kan worden.  

Zo kan de burger met een beperking ook een bijdrage leveren aan de klimaatdoelstellingen en de voordelen van een elektrische auto genieten.  

Energie is op allerlei plekken in de samenleving het gesprek van de dag om vele redenen. Hopelijk vinden we met elkaar de energie om bij alle beslissingen die over de inrichting van de openbare ruimte worden genomen, de mensen met een beperking steeds worden meegenomen bij alle afwegingen.

laadpalen

 

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Belgisch project wint Streetlife Design Competitie

27 mrt om 11:16 uur
Het Belgische team bestaande uit architect Aikaterini Ntavou en landschapsarchitect Laura Peralta won met het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Gouda kiest bewust voor gezonde en duurzame mobiliteit

17 mrt om 13:44 uur

In het streven naar een duurzame, groene en beter bereikbare stad, heeft de gemeente Gouda …

Lees verder »
flash_onNieuws

Amsterdam legt laadpalenpuzzel met inwoners

14 mrt om 13:00 uur
Steeds meer mensen rijden elektrisch, het levert een stillere en schonere stad op. Om die groei bij te benen, zijn…
Lees verder »
flash_onNieuws

Arnhem pakt Willemsplein aan

7 mrt om 16:31 uur
Het Willemsplein in Arnhem wordt de komende jaren helemaal opnieuw ingericht. Het plein is volledig versteend en…
Lees verder »
flash_onNieuws

Utrecht vraagt bewoners mee te denken over ontwerp stadspark

6 mrt om 17:26 uur
De gemeente Utrecht gaat een nieuw ontwerp maken voor Park Paardenveld in het noorden van de binnenstad en vraagt…
Lees verder »
descriptionArtikel

Stroomvoorziening als onderdeel van smart city

9 feb om 15:29 uur
In een slimme stad wil een gemeente onder andere zijn energieverbruik beter kunnen meten en beheren. Hoe…
Lees verder »
flash_onNieuws

Groen licht voor torens bij station Eindhoven

2 feb om 11:30 uur
De Raad van State heeft alle bezwaren die zijn ingediend tegen het bestemmingsplan van District E ongegrond…
Lees verder »
flash_onNieuws

Mobiliteit van de toekomst in autovrije Utrechtse wijk Merwede

1 feb om 11:00 uur
De nieuwe Utrechtse stadswijk Merwede wordt autovrij. Om de autovrije wijk met ruim 10.000 bewoners bereikbaar te…
Lees verder »