Topografisch waterkunstwerk blikvanger Louis Jansenplein in Cuijk

donderdag 3 maart 2022
timer 4 min
Het centrumgebied van Cuijk is de laatste jaren op de schop gegaan. Klapstuk van de herinrichting is het vernieuwde Louis Jansenplein. Het plein werd in de zomer van 2021 opgeleverd en kreeg een complete make-over. Een bijzonder topografisch waterkunstwerk is één van de blikvangers van het vernieuwde dorpsplein.

Gemeente Land van Cuijk wil door de herinrichting het centrum aantrekkelijker maken voor bewoners, ondernemers en degenen die Cuijk bezoeken. Nadat eerder al de Grotestraat-Noord, de Maasstraat en de Korte Molenstraat opnieuw werden ingericht, was als laatste het Louis Jansenplein aan de beurt. De aankleding van het Louis Jansenplein volgt in hoofdlijnen de andere heringerichte straten. De rijbaan en loopstroken kregen een verharding van bruine stenen en verkeersgeleidende bandenlijnen van natuursteen. Ook het straatmeubilair zoals lichtmasten, zitbanken, fietsbeugels, afvalbakken en groenelementen zijn vernieuwd.
waterkunstwerk

Het Louis Jansenplein is ook opgewaardeerd met een waterkunstwerk. Het ontwerp voor het Louis Jansenplein werd gemaakt door MTD Landschapsarchitecten. Rots Maatwerk won de aanbesteding voor het waterwerk en de rest van het plein is gerealiseerd door Infrascope.

Maasgoot

Rots Maatwerk maakte voor het plein het waterkunstwerk genaamd de Maasgoot. “Het waterkunstwerk loopt over de volledige lengte van het plein”, vertelt Martijn Asbroek van Rots Maatwerk. “Het ontwerp is gebaseerd op de rivier de Maas. De kronkeling van de rivier door de gemeente Land van Cuijk is teruggekeerd in het ontwerp. Cuijk en de omliggende zes kerkdorpen worden gemarkeerd door verschillende spuitertjes met een cortenstalen afdekking. De spuithoogte wordt bepaald door de grootte van het dorp. Dus hoe groter het dorp, hoe hoger het water komt”, aldus Asbroek.

Belgisch hardsteen

De waterloop is opgebouwd uit Belgisch hardsteen van 15 centimeter dik. De stenen in verschillende formaten zijn CNC-gefreesd in Portugal. Asbroek: “zo ontstaat er een reliëfkaartje, waardoor het water op meerdere niveaus kan stromen. De pomp is frequentie gestuurd. Hier is bewust voor gekozen. De waterstroom is een weergave van het zomer- en het winterbed van de Maas, alleen dan uitgevoerd in natuursteen. Er draait een programma waarbij gespeeld wordt met de breedte van de waterstroom. Op het ene moment wordt het zomerbed weergegeven en op een ander moment het winterbed. Qua materiaal hebben we gekeken naar de juiste kwaliteiten van de partijen waarmee we samenwerken. In België hebben ze echt mooie stenen, maar nog niet de technologie om te frezen. In Portugal zijn ze daar wel ver mee en kunnen ze tot op de millimeter nauwkeurig stenen frezen.”

waterkunstwerk

De spuiters van het waterkunstwerk hebben ledverlichting. De kleuren van de ledspotjes zijn op afstand te besturen. Daarnaast is er nog een speelelement toegevoegd aan het waterkunstwerk. “Er is een voetdrukknop op het plein. Als een kind op de knop gaat staan dan speelt er een speciaal programma met meer beweging en de fonteintjes spuiten dan harder. Gebruikers maken het waterkunstwerk zo dynamisch”, aldus Asbroek.

Klimaatadaptatie

Bij de herinrichting van het Louis Jansenplein is rekening gehouden met het veranderende klimaat. Een gedeelte van het plein is voorzien van een afwisselende beplanting. Ook zijn bomen toegevoegd. Niet alleen boven de grond vond een herinrichting plaats. Tijdens het werk is ondergronds een infiltratievoorziening voor regenwater aangelegd. Deze voorziening kan 675 kubieke meter schoon regenwater opvangen dat afkomt van het plein en van de wegen en daken in de omgeving. Vanuit deze voorziening kan het water langzaam in de bodem zakken. Dit gaat verdro-ging tegen en het helpt de grondwaterstand op peil te houden. Verantwoordelijk wethouder David Sölez is blij met de herinrichting van het Louis Jansenplein. “Niet alleen is met deze herinrichting een fraai plein ontstaan. De onder- en boven-grondse maatregelen die zijn getroffen, zoal de waterberging en de vergroening, maken dat dit plein meer beantwoordt aan de eisen die vandaag de dag aan een leefomgeving worden gesteld; duurzaam en groen.

Rots Maatwerk
Brummen
0575 - 56 65 65
www.rots-maatwerk.nl

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 1/2022, thema slimme openbare ruimte. Download hier het magazine.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

'Niet alleen de olie, maar ook het tandwiel zijn'

10 jun om 08:44 uur

Om het kantoorgedeelte van het warehouse langs de A15 bij Pernis een aantrekkelijke uitstraling te geven, kiest…

Lees verder »
rrr
descriptionArtikel

De invloeden van klimaat en groen op toegankelijkheid

28 mei om 11:17 uur
Dat het thema klimaat en groen van Straatbeeld nummer 1 van dit jaar op meerdere manieren invloed heeft op…
Lees verder »
flash_onNieuws

Eindhoven vervangt asfalt binnenstad voor klinkers

19 apr om 19:41 uur

Eindhoven vervangt bij de herinrichting van de binnenstad de asfaltbestrating van de middenstrook voor gebakken…

Lees verder »
descriptionArtikel

De straat is van iedereen

10 apr om 09:57 uur
Deze week, van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht…
Lees verder »
descriptionArtikel

Klimaat Expo: Mobiele waterkering van Waterschot B.V. beschermt tegen waterschade

8 apr om 09:51 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's te…
Lees verder »
descriptionArtikel

Samen herstellen we de waterkringloop

8 apr om 09:25 uur
Hevige regenbuien en extreme droogte zorgen ervoor dat we steeds beter moeten nadenken over een klimaatbestendige…
Lees verder »

Klimaat Expo: Hemelwater afvoeren zonder buizen met de kolkgoot van Nering Bögel

2 apr om 08:52 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen weer verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's…
Lees verder »

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »