Waarom Breda graag water wil in de stad

maandag 18 juni 2018
timer 4 min
Eens werden grachten dichtgeplempt ten faveure van parkeerplekken en een vlotte doorstroming van de in opkomst zijnde auto. Op die wijsheid van toen komen stadsontwikkelaars nu terug. De stad wil water. Breda wil de terugkeer van rivier de Nieuwe Mark. “Water en groen brengen niet alleen dynamiek in stad. Ook maakt water een stad klimaatadaptief”, zegt Vincent Kuiphuis, adviseur ruimtelijke adaptie van de gemeente Breda.

In de jaren zestig en zeventig was de tendens om water te vervangen door steen.  Parkeerplekken waren nodig. Water was slechts een hinderlijk en bovenal onderhoudsgevoelig onderdeel van de stad. Omstreeks 1940 werd rivier de Mark binnen de singels van Breda gedempt. De haven – die halverwege de jaren zestig werd dichtgegooid – had vanaf dat moment geen doorstroming. Geen stroming betekent de ontkieming van ellende. De Mark veroorzaakte stankoverlast en een rattenplaag en werd bovendien een onderwaterresort voor afgedankte fietsen en bedden.

Gedroomde plaatje

Eindresultaat? Het nog groter deel van de Mark werd gedempt en Breda liet de eerste ondergrondse parkeergarage van Nederland aanleggen. Zonde, vindt de gemeente nu. In de Brabantse stad wordt al jaren gesproken over de terugkeer van de Nieuwe Mark. Het pas geïnstalleerde college omschrijft het doortrekken van de Nieuwe Mark zelfs als een van de grootste projecten voor de komende ambtstermijn. Tien jaar geleden werd de Haven heropend. Bovendien werd een deel van de Nieuwe Mark aangelegd langs de Markendaalseweg. Een mooi begin.

 

Komende jaren moet de kers op de taart volgen. Doortrekken van de rivier (ongeveer 500 meter) over onder andere het terrein van de Seelig Kazerne. Ook woningbouw en de aanleg van een fonkelnieuw stadspark staat op de planning. Wonen en recreëren aan het cultuurhistorische water in bourgondisch Breda. Dat is het gedroomde plaatje.

 


Het doortrekken van het water over het terrein van de Seelig Kazerne.

Beleving en klimaatadaptatie

Het prijskaartje schommelt tussen de 20 en 30 miljoen euro. Momenteel dubt de gemeenteraad over uitdieping van de haven om pleziervaart door de stad mogelijk te maken. “Dat zou helemaal mooi zijn”, vindt Kuiphuis. “Pleziervaart voegt een extra dimensie toe aan de beleving van de Nieuwe Mark.” Volgens de ruimtelijk adviseur is doortrekken van de Nieuwe Mark een must voor Breda. Vroeger waren parkeerplekken misschien het geldende adagium, vandaag de dag vraagt de stad andere zaken. In een tijd dat steden te kampen krijgen met klimaatuitwassen als hittestress en spoelbuien is juist water en groen geboden. “Water helpt om hittebestendig te zijn. Bovendien creëren we met de Nieuwe Mark een extra afvoerstroom voor overtollig regenwater.”

 

Zijn collega Harold van den Broek, ontwerper van beroep, nam drie doelstellingen als uitgangspunt bij het ontwerp van het doortrekken van de Nieuwe Mark. Klimaatadaptie, beleving en economie. “Het moet een fijne plek worden om naar toe te gaan. Een uniek stukje Breda. Kinderen moeten er kunnen spelen, mensen moeten er kunnen recreëren en het is de bedoeling dat het water stimuleert om terrasjes te pakken.” Langs de rivier is groen gepland. Bomen, planten, wilde bloemen. Daartussen bankjes en andere zitplekken.

Dynamiek

De lage kade moet ervoor zorgen dat mensen even met hun voeten in het water kunnen. “De rivier moet dynamiek brengen. Niet alleen in de levendigheid, ook in het klimaatverhaal. Als het regent moet-ie kunnen stijgen. De Nieuwe Mark leeft.” Het is de uitdaging om de stad te verbinden met groen. “Het is een heel gelaagd project”, vertelt Kuiphuis. Hij legt uit de Nieuwe Mark straks oostelijk en westelijk Breda met elkaar verbindt. Zeven aan te leggen bruggen in het bestaande traject moeten dat mogelijk maken. “De Nieuwe Mark moet zichtbaar maken hoe de stad in elkaar steekt. Want de cultuurhistorie van Breda bestaat uit steen, maar ook uit water en groen”, besluit Van den Broek.

 


De groene kademuur voegt extra beleving toe aan de Nieuwe Mark.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Eindhoven vervangt asfalt binnenstad voor klinkers

19 apr om 19:41 uur

Eindhoven vervangt bij de herinrichting van de binnenstad de asfaltbestrating van de middenstrook voor gebakken…

Lees verder »
descriptionArtikel

De straat is van iedereen

10 apr om 09:57 uur
Deze week, van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht…
Lees verder »
descriptionArtikel

Klimaat Expo: Mobiele waterkering van Waterschot B.V. beschermt tegen waterschade

8 apr om 09:51 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's te…
Lees verder »
descriptionArtikel

Samen herstellen we de waterkringloop

8 apr om 09:25 uur
Hevige regenbuien en extreme droogte zorgen ervoor dat we steeds beter moeten nadenken over een klimaatbestendige…
Lees verder »

Klimaat Expo: Hemelwater afvoeren zonder buizen met de kolkgoot van Nering Bögel

2 apr om 08:52 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen weer verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's…
Lees verder »

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »
descriptionArtikel

Young professional in de openbare ruimte: Thijs Ebbers

21 mrt om 14:53 uur

Ook in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge

21 mrt om 09:58 uur

De Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…

Lees verder »