Winkelcentrum Anklaar: verblijfsplek geschikt voor evenementen

woensdag 7 juli 2021
timer 4 min
Winkelcentrum Anklaar in Apeldoorn is vanaf de grond opnieuw opgebouwd. Mede door een ondergrondse parkeergarage is op het maaiveld een plein ontstaan, geschikt voor verschillende evenementen en waar het fijn is om te verblijven.

Winkelcentrum Anklaar ligt in de Apeldoornse wijk Zevenhuizen. Het oorspronkelijke winkelcentrum voldeed niet meer aan de hedendaagse behoeften en er is besloten om een nieuw complex te bouwen. “Het oude winkelcentrum is helemaal afgebroken”, vertelt Pieter van Huffelen van de gemeente Apeldoorn. “In vijf jaar tijd is er op dezelfde plek een geheel nieuw winkelcentrum herrezen met appartementen boven de winkels en een ondergrondse parkeergarage onder het Marktplein. In 2019 is het winkelcentrum opgeleverd.”  

Wonen en winkelen 

Het nieuwe complex is een combinatie van winkels, horeca en wonen. Op de begane grond is ruim 14.000 vierkante meter ruimte gecreëerd. Dit zorgt voor een grote diversiteit aan winkels en horeca. Op de verdiepingen zijn appartementen gebouwd. Een groot deel hiervan zijn zorg- of zorggerelateerde woonvoorzieningen. De rest zijn huur- en koopwoningen. Door de bouw van een riante parkeergarage met meer dan 500 plekken, is er bovengronds meer ruimte ontstaan voor voetgangers. Er is nauw samengewerkt tussen de ontwerpers en stedenbouwkundigen van de gemeente en de ontwikkelaars en architecten om tot het beste eindresultaat te komen.  

Anklaar, apeldoorn

Wekelijkse markt 

Het Marktplein is ook geschikt gemaakt voor het houden van de wekelijkse warenmarkt. Hiervoor zijn op diverse strategische plekken PUTkasten aangebracht die voldoende elektrische contactdozen hebben zodat elke marktondernemer individueel kan aansluiten. Dankzij het unieke tweedekselsysteem wordt er voldaan aan de wettelijke verplichte scheiding tussen gebruik en beheer. Hierdoor wordt de veiligheid optimaal geborgd. Met het toepassen van een PUTkast Watertap zijn er ook voldoende tappunten voor drinkwater voorhanden.  

Er is door de gemeente zorg besteed aan de inrichting van de openbare ruimte,  zegt Van Huffelen. “Als er geen markt is dan moet het ook een fijne plek zijn om te verblijven. Door middel van de nodige water- en zitelementen, openbaar groen en gezien het feit dat het plein verder geen obstakels heeft zoals stoepen of aansluitkasten is het nu een geschikte verblijfruimte geworden.” Opvallend zijn de grote verhoogde plantenbakken met gevarieerde beplanting en de grote bomen met houten zitbanken. 

Gebalanceerd plan 

Het plein langs de Sluisoordlaan is daarnaast ook geschikt voor het houden van kleine tot middelgrote evenementen. Ook hier zijn obstakelvrije energievoorzieningen aangebracht waardoor de evenementen op een duurzame wijze worden voorzien van energie. In een vroeg stadium heeft de gemeente PUTkast techniek gevraagd de aanpak en het ontwerp van de installaties uit te werken. Dit heeft geresulteerd in een gebalanceerd plan. Ook de realisatie van de kasten is door PUTkast techniek verzorgd.  
 
Van Huffelen spreekt van een uitstekende samenwerking met PUTkast techniek. “Toen het winkelcentrum gesloopt werd, is er een tijdelijk winkelcentrum in de buurt ingericht. Daar maakten wij gebruik van de bovengrondse kasten van PUTkast techniek. Het bedrijf heeft goed met ons meegedacht. Mede door de tijdelijke kasten kwamen ze erachter dat uit onze ramingen voor het nieuwe winkelcentrum bleek dat we één kast te weinig hadden ingeschat. Ze hebben een mooi en goed product dat nauwelijks opvalt in het ontwerp van het plein”, zo besluit Van Huffelen.  

PUTkast techniek    
Wormerveer      
075 750 22 14      
www.putkast-techniek.nl     

Meer artikelen met dit thema

Bos en Lommerplein huiskamer van de buurt

1 dec om 15:10 uurtimer3 min
Een transformatie van een kaal plein naar een huiskamer van de buurt. De herontwikkeling van het plein aan de Bos…
Lees verder »

Parkeerterrein in Maarssen wordt groene verblijfsruimte

18 nov om 12:09 uurtimer2 min
Een parkeerterrein langs het Bisonspoor in Maarssen is veranderd in een groene verblijfsruimte. In samenwerking…
Lees verder »

Tropisch gecertificeerd hardhout voor een duurzame openbare ruimte

17 nov om 14:27 uurtimer5 min
Van den Berg Hardhout is koploper in Nederland als het gaat om duurzaam en gecertificeerd FSC-hout. Het…
Lees verder »

Koopmansplein Assen: huiskamer van de stad

15 nov om 15:13 uurtimer6 min
Het Koopmansplein in Assen heeft de afgelopen jaren een flinke metamorfose ondergaan. Het is nu een plein met…
Lees verder »

Stationsplein in Zwolle groene entree voor de stad

11 nov om 14:17 uurtimer3 min
De herinrichting van het stationsplein in Zwolle is gereed. De ronkende bussen en het vele verkeer rondom het…
Lees verder »

Duurzame materialen voor Pater van den Elsenplein in Tilburg

10 nov om 16:20 uurtimer3 min
Er wordt momenteel hard gewerkt aan het Pater van den Elsenplein in Tilburg. Het plein krijgt een nieuwe en groene…
Lees verder »

Drie Haagse wijken op de schop na intensief participatietraject

5 nov om 15:13 uurtimer5 min
In de wijken Mariahoeve, Nieuw Waldeck en Houtwijk in Den Haag worden de komende jaren zeven…
Lees verder »

Nieuwe inrichting voor Grote Markt in Groningen

3 nov om 14:55 uurtimer2 min
Het college van B&W van de gemeente Groningen heeft het definitieve inrichtingsplan voor de Grote Markt…
Lees verder »