Winkelcentrum Anklaar: verblijfsplek geschikt voor evenementen

woensdag 7 juli 2021
timer 4 min
Winkelcentrum Anklaar in Apeldoorn is vanaf de grond opnieuw opgebouwd. Mede door een ondergrondse parkeergarage is op het maaiveld een plein ontstaan, geschikt voor verschillende evenementen en waar het fijn is om te verblijven.

Winkelcentrum Anklaar ligt in de Apeldoornse wijk Zevenhuizen. Het oorspronkelijke winkelcentrum voldeed niet meer aan de hedendaagse behoeften en er is besloten om een nieuw complex te bouwen. “Het oude winkelcentrum is helemaal afgebroken”, vertelt Pieter van Huffelen van de gemeente Apeldoorn. “In vijf jaar tijd is er op dezelfde plek een geheel nieuw winkelcentrum herrezen met appartementen boven de winkels en een ondergrondse parkeergarage onder het Marktplein. In 2019 is het winkelcentrum opgeleverd.”  

Wonen en winkelen 

Het nieuwe complex is een combinatie van winkels, horeca en wonen. Op de begane grond is ruim 14.000 vierkante meter ruimte gecreëerd. Dit zorgt voor een grote diversiteit aan winkels en horeca. Op de verdiepingen zijn appartementen gebouwd. Een groot deel hiervan zijn zorg- of zorggerelateerde woonvoorzieningen. De rest zijn huur- en koopwoningen. Door de bouw van een riante parkeergarage met meer dan 500 plekken, is er bovengronds meer ruimte ontstaan voor voetgangers. Er is nauw samengewerkt tussen de ontwerpers en stedenbouwkundigen van de gemeente en de ontwikkelaars en architecten om tot het beste eindresultaat te komen.  

Anklaar, apeldoorn

Wekelijkse markt 

Het Marktplein is ook geschikt gemaakt voor het houden van de wekelijkse warenmarkt. Hiervoor zijn op diverse strategische plekken PUTkasten aangebracht die voldoende elektrische contactdozen hebben zodat elke marktondernemer individueel kan aansluiten. Dankzij het unieke tweedekselsysteem wordt er voldaan aan de wettelijke verplichte scheiding tussen gebruik en beheer. Hierdoor wordt de veiligheid optimaal geborgd. Met het toepassen van een PUTkast Watertap zijn er ook voldoende tappunten voor drinkwater voorhanden.  

Er is door de gemeente zorg besteed aan de inrichting van de openbare ruimte,  zegt Van Huffelen. “Als er geen markt is dan moet het ook een fijne plek zijn om te verblijven. Door middel van de nodige water- en zitelementen, openbaar groen en gezien het feit dat het plein verder geen obstakels heeft zoals stoepen of aansluitkasten is het nu een geschikte verblijfruimte geworden.” Opvallend zijn de grote verhoogde plantenbakken met gevarieerde beplanting en de grote bomen met houten zitbanken. 

Gebalanceerd plan 

Het plein langs de Sluisoordlaan is daarnaast ook geschikt voor het houden van kleine tot middelgrote evenementen. Ook hier zijn obstakelvrije energievoorzieningen aangebracht waardoor de evenementen op een duurzame wijze worden voorzien van energie. In een vroeg stadium heeft de gemeente PUTkast techniek gevraagd de aanpak en het ontwerp van de installaties uit te werken. Dit heeft geresulteerd in een gebalanceerd plan. Ook de realisatie van de kasten is door PUTkast techniek verzorgd.  
 
Van Huffelen spreekt van een uitstekende samenwerking met PUTkast techniek. “Toen het winkelcentrum gesloopt werd, is er een tijdelijk winkelcentrum in de buurt ingericht. Daar maakten wij gebruik van de bovengrondse kasten van PUTkast techniek. Het bedrijf heeft goed met ons meegedacht. Mede door de tijdelijke kasten kwamen ze erachter dat uit onze ramingen voor het nieuwe winkelcentrum bleek dat we één kast te weinig hadden ingeschat. Ze hebben een mooi en goed product dat nauwelijks opvalt in het ontwerp van het plein”, zo besluit Van Huffelen.  

PUTkast techniek    
Wormerveer      
075 750 22 14      
www.putkast-techniek.nl     

Meer artikelen met dit thema

Noord-Brabant maakt werk van verduurzamen bedrijventerreinen

2 aug om 17:05 uurtimer3 min
De provincie Noord-Brabant geeft een impuls aan verduurzaming en vergroening van bedrijventerreinen.
Lees verder »

Duurzame intenties baksteenfabrikanten

30 jul om 15:06 uurtimer3 min
Baksteenfabrikanten Caprice, Rodruza, Vandersanden en Wienerberger hebben gezamenlijk de intentie om tot een…
Lees verder »

Bossche draken spuwen weer water

28 jul om 17:39 uurtimer3 min
De Bossche draak is terug op het Stationsplein in Den Bosch. Bijna anderhalve jaar is er gewerkt aan de renovatie…
Lees verder »

Beheer bepaalt of openbare ruimte toegankelijk blijft

26 jul om 14:07 uurtimer4 min
Er kan nóg zoveel aandacht in het ontwerp worden besteed aan de toegankelijkheid, als het niet strak beheerd wordt…
Lees verder »

Opvallend passende uitstraling voor nieuwe woonwijk

21 jul om 12:04 uurtimer2 min
Op de Leeuweriksweide in de fraaie nieuwe wijk Beekweide in Renswoude is onlangs een bijzondere en uitdagende…
Lees verder »

Göteburg ambieert de beste regenstad ter wereld te worden

14 jul om 08:00 uurtimer5 min
In het Zweedse Göteburg regent het veertig procent van de tijd. Genoeg aanleiding voor de stad om hier gebruik van…
Lees verder »

Onderdoorgang station Almere Buiten krijgt panoramadak

9 jul om 09:13 uur
Nog even en dan drijft er een wolkenlucht boven je hoofd in de onderdoorgang van Station Almere Buiten. Social…
Lees verder »

Nelson Mandelaplein brengt bewoners weer bij elkaar

5 jul om 10:33 uurtimer5 min
De wijk Tuinzigt in Breda miste al jaren een centrale plek. Vanuit de wijk kwam de roep om het hart weer terug in…
Lees verder »