Zeventig procent energie besparen op openbare verlichting?

vrijdag 9 december 2022
Openbare verlichting is voor overheden een van de grootste energieverbruikers. Met de torenhoge energietarieven is het nu extra interessant om te kiezen voor energiezuinige verlichting. LED verlaagt het energieverbruik met minimaal vijftig procent en met intelligente verlichtingsoplossingen zoals dimregimes kan er nog meer worden bespaard. Laat u inspireren door de lichtoplossingen van Lightronics en ontdek hoe u tot zeventig procent energie kunt besparen.

1. Halveer het energieverbruik met LED-verlichting 

Het verduurzamen van de openbare verlichting is een belangrijke stap om (klimaat)doelstellingen te halen en het energieverbruik te verlagen. Lichtoplossingen van Lightronics dragen daaraan bij. Onze LED-armaturen zijn efficiënt, duurzaam en hebben een lange levensduur.  

Het energieverbruik van LED is al snel vijftig procent lager dan een conventionele lichtbron en de levensduur is vele malen hoger. Door LED’s te combineren met slimme oplossingen, zoals dimregimes, bespaart u nog meer op energieverbruik en -kosten. 

2. Bespaar extra met dimregimes voor straatverlichting 

Het is vaak niet nodig om openbare verlichting ’s avonds en ’s nachts continu op vol vermogen te laten branden. Aan het begin van de avond en in de ochtend is er meer verkeer op de weg en is er dus meer licht nodig. Laat in de avond en in de nacht is er minder verkeer en kan het licht gedimd worden. Een dimregime is een veelgebruikte methode om energie te besparen.  

Een dimregime zorgt ervoor dat een LED-armatuur aan de hand van vooraf ingestelde tijdinstellingen van vermogen en lichtsterkte verandert. Met een dimregime wordt de lichtoutput van een armatuur in één of meerdere stappen aangepast van honderd procent naar de gewenste minimum output. Zo is er altijd voldoende licht wanneer nodig, maar brandt de verlichting niet onnodig voluit. Er zijn verschillende dimregimes programmeerbaar. Afhankelijk van het gekozen dimregime, is tot 34 procent extra energiebesparing mogelijk. 

Lightronics

3. Up-to-date met Zhaga 

De meerderheid van de armaturen van Lightronics kan worden voorzien van Zhaga, een aantal armaturen is tevens Zhaga-D4i gecertificeerd. Dit betekent dat deze armaturen kunnen communiceren met alle sensoren en nodes die ook een Zhaga-D4i certificaat hebben, en dus geschikt zijn voor de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van smart lighting en connectiviteit. 

4. De nieuwste LED-techniek in bestaand armatuur  

Energie besparen is de snelste manier om kosten te verlagen. Maar wat als uw armaturen nog niet aan vervanging toe zijn? Met Unicliq biedt Lightronics daarvoor een oplossing. Met de retrofit Unicliq-unit vervangt u op eenvoudige wijze de conventionele lichtbron in een bestaand Lightronics-armatuur door LED. Op die manier verbruikt een bestaand armatuur na het verledden veel minder energie en wordt de levensduur verlengd. 

In drie stappen van conventioneel naar LED  

  • 1 - We brengen samen het areaal bestaande armaturen met conventionele lichtbron in kaart 

  • 2 - U ontvangt een adviesrapport met een lichtplan en de te verwachten energiebesparing 

  • 3 - Bestaande Lightronics armaturen worden voorzien van een duurzame, makkelijk te installeren retrofit (Unicliq) LED-unit met 5 jaar garantie 

5. Bespaar 10% meer energie met revolutionair lichtcomfort 

Energie besparen en tegelijkertijd het lichtcomfort verbeteren? Het kan met LED2WELL-Pro, een van de innovaties die Lightonics tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte heeft uitgelicht.  

Deze nieuwe lichttechniek voor straat- en terreinverlichting combineert optimaal lichtcomfort en een prettig lichtbeeld met een gemiddelde energiebesparing van tien procent. LED2WELL-Pro kan met het Unicliq-systeem ook worden toegepast in bestaande armaturen. 

6. Slim verlichten met SmartScan 

Slimme verlichting zorgt voor licht wanneer dat nodig is. SmartScan is een uniek lichtregelsysteem waarmee u licht onder controle brengt en energie bespaart. Door de inzet van SmartScan kan de verlichting worden aangepast aan het gebruik. Zo kunnen bijvoorbeeld aanrijroutes naar een fietstunnel als het ware meebewegen met de fietser en ervoor zorgen dat de tunnelverlichting op het juiste moment volledig aan is. 

Bovendien is alle informatie over de verlichting zichtbaar in een overzichtelijk dashboard. Check het energieverbruik, de status van armaturen, bepaal het dimregime of maak scenes aan voor de dag en nacht. 

Meer weten? 

Benieuwd wat de energiezuinige lichtoplossingen van Lightronics kunnen betekenen voor uw toepassing? Een specialist van Lightronics, producent van verlichtingsoplossingen voor de openbare ruimte en woonomgeving, kijkt graag mee op locatie en geeft u advies met een op maat gemaakte lichtberekening. Meer weten? Neem contact met ons op voor een afspraak. U kunt ons telefonisch bereiken via 0416 56 86 00 of stuur een mail naar info@lightronics.nl. 

Lightronics

 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Een échte Bossche bol op Vakbeurs Ruimte en Licht

1 jun om 15:53 uur
Een traditie, dat gastvrije Brabantse onthaal. Zodra u de stand van Normec Rei-Lux bezoekt is de eerste vraag: “…
Lees verder »
descriptionArtikel

Hoe krijg je een bedrijvenpark honderd procent circulair?

31 mei om 13:37 uur
Hoewel bedrijventerreinen vaak aan de rand van de stad liggen, zijn het plekken waar inwoners veel tijd…
Lees verder »
descriptionArtikel

Lichtontwerp Atelier wil vakgebied beter op de kaart zetten

24 mei om 08:00 uur

Het Lichtontwerp Atelier van OVLNL wil het vakgebied licht in de openbare ruimte beter op de kaart zetten en…

Lees verder »

Innolumis vindt nieuwe assemblagepartner in Groningen

4 mei om 16:09 uur

Het sociaal ontwikkelbedrijf van de gemeente Groningen, iederz, is de nieuwe assemblagepartner van Innolumis…

Lees verder »
descriptionArtikel

Data is goud waard bij beheer openbare verlichting

3 mei om 14:44 uur
Slimme openbare ruimte gaat verder dan stipjes op de kaart zetten en projecten uitzetten. Het begint met de basis…
Lees verder »

Verlichting die dag en nacht opvalt

26 jan om 14:12 uur
Smart Jalousie is een elegant verlichtingsarmatuur die zowel overdag als 's nachts opvalt.
Lees verder »
descriptionArtikel

Hoe maak je als fabrikant de circulariteit van je product inzichtelijk?

23 jan om 16:22 uur
Circulariteit is de trend en blijft dat ook nog wel even, ook in de wereld van de openbare verlichting. De…
Lees verder »
descriptionArtikel

De toegevoegde waarde van de vakbeurs

18 jan om 12:41 uur
Wat voegt de aanwezigheid op een vakbeurs werkelijk toe voor een exposant? Met welk doel staat hij er, wat haalt-…
Lees verder »