Ook in 2020 succesvolle inzet van DutchTrig®

dinsdag 9 februari 2021
timer 3 min
Al meer dan 25 jaar worden iepen in Nederland door idverde Bomendienst geïnjecteerd met DutchTrig®. Door het gebruik van dit biologische vaccin, als onderdeel van een integraal iepenbeheerprogramma, worden waardevolle iepen beschermd tegen iepziekte en behouden voor ons straatbeeld. Jaarlijks monitoren wij, samen met de gemeenten, de resultaten van het gebruik van DutchTrig ®. Hiermee houden wij de effectiviteit van DutchTrig® goed inzichtelijk. Ook over de injecties van 2020 zijn de gegevens verzameld en geanalyseerd.

Al meer dan 25 jaar worden iepen in Nederland door idverde Bomendienst geïnjecteerd met DutchTrig®. Door het gebruik van dit biologische vaccin, als onderdeel van een integraal iepenbeheerprogramma, worden waardevolle iepen beschermd tegen iepziekte en behouden voor ons straatbeeld. Jaarlijks monitoren wij, samen met de gemeenten, de resultaten van het gebruik van DutchTrig ®. Hiermee houden wij de effectiviteit van Dutchtrig® goed inzichtelijk. Ook over de injecties van 2020 zijn de gegevens verzameld en geanalyseerd.

Effectief

De resultaten uit 2020 laten zien dat DutchTrig® wederom een belangrijke bijdrage heeft geleverd bij het behouden van bestaande en gezonde iepen. In 2020 zijn 20.197 iepen in Nederland met DutchTrig® geïnjecteerd. Hiervan is 98,8 procent nog steeds gezond. 0,86 procent van de geïnjecteerde iepen is bezweken door iepziekte die is verspreidt door de iepenspintkever. Dit is bij uitstek een goed resultaat omdat de infectiedruk in 2020 vroeger in het seizoen begon en intensiever was dan andere jaren. Uitval in onbehandelde iepen was helaas dan ook hoger dan andere jaren.

Deze resultaten laten zien hoe waardevol de inzet van DutchTrig® is. Niet alleen zijn hiermee veel iepen gezond gebleven, deze geïnjecteerde iepen zorgen samen ook voor de jaarlijkse opname van 1.258.946 kg CO2, het jaarlijks vastleggen van ruim 50.000 kg Co2, een jaarlijkse afvang van ruim 10.000 m³ hemelwater en een jaarlijkse afvang van bijna 5.000 kg fijnstof. Door te injecteren zijn er ook minder iepen uitgevallen waardoor er ook minder iepen vervangen hoeven te worden. Dit levert uiteindelijk een kostenbesparing op van zo’n € 920.400,00. Het bevestigd nogmaals dat bomen, in dit geval iepen, niet alleen waardevol zijn voor ons straatbeeld, maar ook op verschillende andere manieren een belangrijke bijdrage leveren.

Internationale inzet 

DutchTrig® wordt niet alleen ingezet in Nederland. Wereldwijd staan er miljoenen iepen die beschermd dienen te worden tegen iepziekte. Ook in 2020 hebben, ondanks COVID-19, onze buitenlandse partners in 7 andere landen iepen geïnjecteerd met DutchTrig®: Verenigde Staten, Canada, Zweden, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Noorwegen. We zijn er erg trots op dat, ondanks de diverse uitdagingen, het programma doorgang heeft kunnen vinden en door steden als New York en Oslo als prioriteit werd gezien.

Meer weten 

Uitval door iepziekte is te voorkomen door een preventieve injectie met DutchTrig®. DutchTrig® is een biologisch, organisch middel dat snel en efficiënt werkt. Het vaccin bestaat uit specifieke schimmelsporen, die het afweermechanisme van de iep activeren. Het injecteren is betrouwbaar en duurt niet meer dan 1 minuut.

Meer artikelen met dit thema

‘Je ziet ons vooral op plaatsen waar opdrachtgevers iets opvallends willen creëren’

17 mei om 14:55 uur
METTEN Stein+Design ontwikkelt hoogwaardige en duurzame betonstenen voor de openbare ruimte. Bij het Duitse…
Lees verder »

Met slimme kasten wordt stroom beheersbaar gemaakt

17 mei om 11:25 uurtimer5 min
Met SLIMME kast van het bedrijf PUTkast techniek worden de energiekosten voor evenementen, markten, havens en…
Lees verder »

SIG BOR moet zorgen voor meer regie op standaarden

17 mei om 10:48 uurtimer4 min
Vanuit GeoBusiness Nederland, de branchevereniging voor bedrijven die werken met geo-informatie, is vorig jaar de…
Lees verder »

Een slimme stad, hoe doe je dat?

11 mei om 16:04 uurtimer2 min
Yvonne Kemmerling is voorzitter van de Future City Foundation, een organisatie die zich bezighoudt met…
Lees verder »

Interactieve fontein in Leuven zorgt voor spectaculaire watershow

10 mei om 09:47 uurtimer2 min
Rots Maatwerk heeft in opdracht van de Belgische stad Leuven een interactieve fontein aangelegd op het H.…
Lees verder »

Onderzoek Diversitree toont zin van stedelijke boomdiversiteit

28 apr om 08:00 uurtimer3 min
Hoe meer diversiteit in boomsoorten in een stad, hoe beter bestand het boomnetwerk is. Deze stelling is deels waar…
Lees verder »

Tienduizend leerlingen uit Amstelveen krijgen een boompje

23 apr om 08:00 uurtimer3 min
Alle basisschoolleerlingen in Amstelveen hebben een boompje gekregen voor in de tuin of op het balkon. Met de…
Lees verder »

Denemarken maakt werk van groene norm

19 apr om 08:00 uurtimer2 min
De Groene Norm is een initiatief van Green Cities Europe. De norm is met name gericht op politici, ambtenaren,…
Lees verder »