Ook in 2020 succesvolle inzet van DutchTrig®

dinsdag 9 februari 2021
timer 3 min
Al meer dan 25 jaar worden iepen in Nederland door idverde Bomendienst geïnjecteerd met DutchTrig®. Door het gebruik van dit biologische vaccin, als onderdeel van een integraal iepenbeheerprogramma, worden waardevolle iepen beschermd tegen iepziekte en behouden voor ons straatbeeld. Jaarlijks monitoren wij, samen met de gemeenten, de resultaten van het gebruik van DutchTrig ®. Hiermee houden wij de effectiviteit van DutchTrig® goed inzichtelijk. Ook over de injecties van 2020 zijn de gegevens verzameld en geanalyseerd.

Al meer dan 25 jaar worden iepen in Nederland door idverde Bomendienst geïnjecteerd met DutchTrig®. Door het gebruik van dit biologische vaccin, als onderdeel van een integraal iepenbeheerprogramma, worden waardevolle iepen beschermd tegen iepziekte en behouden voor ons straatbeeld. Jaarlijks monitoren wij, samen met de gemeenten, de resultaten van het gebruik van DutchTrig ®. Hiermee houden wij de effectiviteit van Dutchtrig® goed inzichtelijk. Ook over de injecties van 2020 zijn de gegevens verzameld en geanalyseerd.

Effectief

De resultaten uit 2020 laten zien dat DutchTrig® wederom een belangrijke bijdrage heeft geleverd bij het behouden van bestaande en gezonde iepen. In 2020 zijn 20.197 iepen in Nederland met DutchTrig® geïnjecteerd. Hiervan is 98,8 procent nog steeds gezond. 0,86 procent van de geïnjecteerde iepen is bezweken door iepziekte die is verspreidt door de iepenspintkever. Dit is bij uitstek een goed resultaat omdat de infectiedruk in 2020 vroeger in het seizoen begon en intensiever was dan andere jaren. Uitval in onbehandelde iepen was helaas dan ook hoger dan andere jaren.

Deze resultaten laten zien hoe waardevol de inzet van DutchTrig® is. Niet alleen zijn hiermee veel iepen gezond gebleven, deze geïnjecteerde iepen zorgen samen ook voor de jaarlijkse opname van 1.258.946 kg CO2, het jaarlijks vastleggen van ruim 50.000 kg Co2, een jaarlijkse afvang van ruim 10.000 m³ hemelwater en een jaarlijkse afvang van bijna 5.000 kg fijnstof. Door te injecteren zijn er ook minder iepen uitgevallen waardoor er ook minder iepen vervangen hoeven te worden. Dit levert uiteindelijk een kostenbesparing op van zo’n € 920.400,00. Het bevestigd nogmaals dat bomen, in dit geval iepen, niet alleen waardevol zijn voor ons straatbeeld, maar ook op verschillende andere manieren een belangrijke bijdrage leveren.

Internationale inzet 

DutchTrig® wordt niet alleen ingezet in Nederland. Wereldwijd staan er miljoenen iepen die beschermd dienen te worden tegen iepziekte. Ook in 2020 hebben, ondanks COVID-19, onze buitenlandse partners in 7 andere landen iepen geïnjecteerd met DutchTrig®: Verenigde Staten, Canada, Zweden, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Noorwegen. We zijn er erg trots op dat, ondanks de diverse uitdagingen, het programma doorgang heeft kunnen vinden en door steden als New York en Oslo als prioriteit werd gezien.

Meer weten 

Uitval door iepziekte is te voorkomen door een preventieve injectie met DutchTrig®. DutchTrig® is een biologisch, organisch middel dat snel en efficiënt werkt. Het vaccin bestaat uit specifieke schimmelsporen, die het afweermechanisme van de iep activeren. Het injecteren is betrouwbaar en duurt niet meer dan 1 minuut.

Meer artikelen met dit thema

Noord-Brabant maakt werk van verduurzamen bedrijventerreinen

2 aug om 17:05 uurtimer3 min
De provincie Noord-Brabant geeft een impuls aan verduurzaming en vergroening van bedrijventerreinen.
Lees verder »

Duurzame intenties baksteenfabrikanten

30 jul om 15:06 uurtimer3 min
Baksteenfabrikanten Caprice, Rodruza, Vandersanden en Wienerberger hebben gezamenlijk de intentie om tot een…
Lees verder »

Almere werkt aan een groene, gezonde stad voor de toekomst

26 jul om 14:23 uurtimer4 min
Hoe combineer je de groei van een stad met een kwaliteitsimpuls voor je groenblauwe leefomgeving? Voor deze grote…
Lees verder »

Goed beheer van speelruimte begint met een goed plan

22 jul om 15:49 uurtimer3 min
De ene gemeente heeft 10 speelplekken in beheer, de ander 100 of meer dan 1000. Bureau Speelplan komt in veel…
Lees verder »

Wanneer klopt het verhaal weer?

15 jul om 08:00 uurtimer5 min
Over de mogelijkheden die de circulaire economie biedt voor het beheer van de openbare ruimte.
Lees verder »

Göteburg ambieert de beste regenstad ter wereld te worden

14 jul om 08:00 uurtimer5 min
In het Zweedse Göteburg regent het veertig procent van de tijd. Genoeg aanleiding voor de stad om hier gebruik van…
Lees verder »

Onderzoek naar duurzame water- en ecosystemen voor klimaatrobuust stedelijk groen

12 jul om 08:28 uurtimer8 min
Vergroening van steden wordt steeds vaker toegepast als maatregel tegen hitte. Maar vergroening vergroot ook de…
Lees verder »

Gerichte bestrijding Japanse duizendknoop in Zwolle

8 jul om 09:04 uur
De Japanse duizendknoop is een probleem in veel landen in Europa en helaas ook in Zwolle. Om de plant te…
Lees verder »