Deel 3: Alles draadloos aansturen ?
Tsja en nu deel 3. Allereerst dank aan mijn wederom honderden lezers van Blog 2, ik ben oprecht verbaasd, maar ik ben u ook erkentelijk voor de belangstelling. Ik heb u verteld over het verdelen van schaarse etherfrequenties en hoe wij wereldwijd binnen de ITU regels hebben opgesteld waar ieder land zich aan dient te houden. Het gebruik van etherfrequenties wordt middels een vergunningensysteem aan voorwaarden verbonden. De licentiehouder heeft dan het exclusieve gebruiksrecht voor die frequentie(band) en hoeft niemand te gedogen die ook die frequentie(band) gebruikt.
Onze overheid zelf legt bijvoorbeeld een beslag op delen van het frequentiespectrum middels behoefte-onderbouwingsplannen voor eigen toepassingen zoals voor veiligheid, politiediensten, militaire diensten, luchtvaart etc. Worden de radioverbindingen op Schiphol verstoord, dan grijpt de opsporingsdienst van Agentschap Telecom onmiddellijk in, vaak vergezeld door politie. De frequentieband en het gebruik is beschermd. Diegene die zoiets doet pleegt voor de Nederlandse wet een misdrijf en kan strafrechtelijk worden vervolgd. Verder meldde ik u dat er internationaal binnen de ITU afspraken zijn gemaakt over het wereldwijd benutten van frequentiebanden zonder licentie. Iedereen mag daar uitzenden en iedereen moet een ander gedogen, ook als je daar storing door ondervindt. En let op: de storingveroorzaker kan het onbedoeld en onbewust doen! En de storingsveroorzaker kan niet worden vervolgd enkel en alleen vanwege het feit dat hij een zender op die licentievrije frequentie in bedrijf heeft. Zie hier de belangrijkste tegenstelling bij het gebruik van bepaalde frequentiebanden.
We hebben in Nederland een aantal frequentiebanden die (ook internationaal) aangewezen zijn voor gebruik zonder licentie. Ik noem er een paar die voor de strekking van dit artikel belangrijk zijn, want er zijn er meer. Wij kennen allemaal de 2,4 GHz en de 5 GHz band, maar ook rond 868 MHz en 434 MHz zijn er frequenties aangewezen voor vrij gebruik. U kent allemaal het op afstand openen van je autodeuren: dat gebeurt vaak middels een frequentie rond de 868 MHz. De genoemde frequenties hebben allemaal eigen fysische eigenschappen in de fysieke openbare ruimte. Ik noem er een paar.
In de 2,4 GHz en 5 GHz band zal het moeilijk zijn om verbindingen op te zetten met objecten zoals lichtmasten, die zich in de buurt van - of tussen bomen bevinden. Dit komt omdat één van de bijzondere eigenschappen van deze frequenties is, dat zij (het zijn “centimeter-golven”) gereflecteerd en gedempt worden door water. En water bevindt zich in de bladeren van de bomen. Ook als je tussen veel staal of gewapend beton dit soort zend-ontvangst-apparaten plaatst, vraag je om problemen met de verbinding. Wie heeft zijn wifi-access-point thuis niet in de meterkast staan en klaagt niet over een slecht bereik ? Als men dus gebruik maakt van systemen die 2,4 GHz of 5 GHz als frequentie gebruiken, dan weet men een paar dingen:
- veel gebruikers (met Wifi) die legaal kunnen storen (je moet anderen gedogen),
- beperkt bereik door de aard van de frequentie (propagatie-eigenschappen, en veel reflectie en demping) en het geringe zendvermogen
- veel kans op het niet functioneren van de verbinding.
Smalbandige transmissies
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
FURNS: jouw partner in maatwerk en advies
1 mei om 09:53 uurBij FURNS geloven we in de kracht van duurzaamheid. De transitie naar een circulaire economie is in volle gang…
Young professional in de openbare ruimte: Trevor Verberne
10 jul om 10:29 uurIn deze aflevering van onze rubriek Young Professional is het de beurt aan Trevor Verberne (31). Trevor is…
Eerste sessies MOVE24 bekend
30 jun om 10:54 uurSpelen, sporten, bewegen en ontmoeten zijn de pijlers van de tweede editie van MOVE24. Dit keer krijgt het…
Duurzaamheid als bestaansrecht
27 jun om 10:59 uurAls familieorganisatie is Schréder continu bezig met het overdragen naar de nieuwe generatie. Micha de Jong…
Succesvolle vierde editie Circulaire Openbare Ruimte Congres
25 jun om 14:28 uurTevredenheid alom op het vierde Circulaire Openbare Ruimte Congres. In Nijmegen verzamelden zich op 19 juni…
Toegankelijkheid door licht
20 jun om 10:29 uurVoor mensen met een visuele beperking vormt de openbare ruimte een dagelijkse uitdaging. Slechtzienden, die nog…
Piketpaaltjes slaan op weg naar circulaire lichtmasten in Amsterdam
17 jun om 15:25 uurNaar voren struikelen. Zo omschrijft Hans van Bakel van de gemeente Amsterdam zijn stappen om het areaal van…
Prominente rol verlichting bij herinrichting Vlaszak en Nieuwe Mark Breda
13 jun om 09:11 uurHet historische groene karakter van de Vlaszak aan de oostkant, en het blauwe karakter van de Nieuwe Mark aan…