Beheer vereist open vizier

donderdag 8 november 2018
timer 3 min
Beheer is zoveel meer dan alleen in stand houden, zo is de opvatting van Dirk-Jan Heil van BTL. In een blog in het kader van het Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte (NCBOR), dat dit jaar plaatsvindt op 22 november in Almere, vertelt hij hier meer over.

Ik zie het overal om mij heen gebeuren. De beheerder zit samen met de ontwerper om tafel, is in gesprek met de omgevingspsycholoog over beleving en aan de slag met participatie. De verandering in het beheer van onze publieke ruimte en onze rol als beheerder is ingezet. De rol van de beheerder is vandaag de dag belangrijker dan ooit tevoren!

Inzicht geven, vertellen en uitdragen

Maar zijn we er al? Nee nog zeker niet, dagelijks ontmoet ik nog de traditionele beheerders. Met veel passie praten ze over het beheervak en geven ze aan: “Het werkt toch goed, dus waarom moet het anders?”. Een andere manier van denken is nodig, en helaas nog niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het is de cultuuromslag die we moeten maken die velen moeilijk vinden.


Door inzicht te geven aan deze groep traditionele beheerders over de veranderende maatschappij, te vertellen over thema’s als biodiversiteit, klimaat, exoten en hiervoor nieuwe ideeën aan te dragen worden ze geprikkeld. En wat blijkt, de beste oplossingen komen vanzelf naar boven.


De beheerder is in staat zich zelf opnieuw uit te vinden. Een belevingsschouw, intentieovereenkomsten en bouwteamconstructies voor grotere beheeropgaven zijn voorbeelden van een nieuwe generatie beheerinstrumenten. Ja! We zijn als beheerders naast in stand houden aan het ontwikkelen!

Waarden maximaliseren

De beheerder is volop bezig met zijn eigen ontwikkeling, maar zitten we al vooraan in het proces bij inbreidingen, herinrichtingen of nieuwbouwprojecten? Nee, ook hier moeten we opstaan en onszelf laten zien. De ontwerpers bepalen de inrichting en maken keuzes met als doel een publieke ruimte van hoge kwaliteit en een aangename leefomgeving te creëren. Maar sluit deze voldoende aan op de veranderende maatschappij?

 
Dit is de vraag die de beheerder, welke dagelijks in de publieke ruimte bezig is, beter kan beantwoorden dan de ontwerper. Nadenken over waarom we beheren, hoe we het eindbeeld gaan bereiken en welke waarde (afvang fijnstof, verkoeling) we willen maximaliseren aan de voorkant is belangrijk om te anticiperen op de maatschappelijke veranderingen van morgen.

Toon lef, pak de ruimte en durf!

Om aan de veranderende behoefte van de maatschappij te voldoen is het belangrijk om te blijven ontwikkelen en vernieuwen. Dit betekent met elkaar in gesprek gaan, nieuwe samenwerkingsverbanden starten en vooruit denken. De verandering is voorzichtig ingezet, maar er is nog veel winst te behalen. De beheerder mag podium pakken, voorop de kar gaan zitten en een stempel drukken op onze leefomgeving. Gaat u deze uitdaging samen met mij aan?


Het Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte (NCBOR) is dé kennis- en ontmoetingsplek voor professionals die werkzaam zijn in het beheer en onderhoud van de openbare ruimte. 

Meer artikelen met dit thema

Een slimme stad, hoe doe je dat?

11 mei om 16:04 uurtimer2 min
Yvonne Kemmerling is voorzitter van de Future City Foundation, een organisatie die zich bezighoudt met…
Lees verder »

Interactieve fontein in Leuven zorgt voor spectaculaire watershow

10 mei om 09:47 uurtimer2 min
Rots Maatwerk heeft in opdracht van de Belgische stad Leuven een interactieve fontein aangelegd op het H.…
Lees verder »

Denemarken maakt werk van groene norm

19 apr om 08:00 uurtimer2 min
De Groene Norm is een initiatief van Green Cities Europe. De norm is met name gericht op politici, ambtenaren,…
Lees verder »

Amsterdamse Hemelwaterverordening moet zorgen voor droge voeten

9 apr om 08:00 uurtimer2 min
Als het aan de gemeente Amsterdam ligt wordt voor nieuwbouw en panden die een ingrijpende verbouwing ondergaan,…
Lees verder »

Miljoeneninvestering voor klimaatadaptatie in Overijssel

1 apr om 08:00 uurtimer2 min
De provincie Overijssel gaat extra investeren in projecten om hitte, droogte en wateroverlast in de provincie…
Lees verder »

'Wees niet bang om fouten te maken, fouten zijn een zegen'

31 mrt om 00:00 uurtimer4 min
Straatbeeld organiseerde in samenwerking met het platform BuitenSpelen en BouwCirculair op 30 maart de…
Lees verder »

Keynote Peter van Assche; 'design, invent, build'

26 mrt om 00:00 uurtimer2 min
De afsluitende keynote van de Verbindingsdag Circulaire Openbare Ruimte wordt verzorgd door Peter van Assche,…
Lees verder »

'Louise Vet minister van openbare ruimte'

25 mrt om 00:00 uurtimer2 min
Louise Vet wordt de nieuwe minister van Openbare Ruimte. Althans als het ligt aan de deelnemers aan een webinar…
Lees verder »