Blog: De nacht heeft persoonlijkheid

dinsdag 27 februari 2018
timer 3 min
Deze maand werd de Light Challenge gelanceerd, een lichtontwerpwedstrijd voor studenten. Het thema van deze editie is Feel the Night, een onderwerp waar architect Nynke Rixt Jukema als artistiek leider aan verbinden is. "We zijn een generatie die opgroeit in een oververlichte wereld waarbij we alles visueel willen kunnen waarnemen."

Sinds 1 januari is Leeuwarden namens Nederland de Culturele Hoofdstad van Europa. Een eervolle titel die we na veel bloed, zweet en tranen hebben weten binnen te slepen. Aan de overwinning ging een titanenstrijd vooraf met Utrecht, Den Haag, Eindhoven en Maastricht. Bij de bekendmaking in 2013 barstte het feest los in Leeuwarden. Want we hadden gewonnen met een bidbook vol kenmerkende kwaliteiten die Leeuwarden en Friesland enerzijds zo uniek maken in Nederland en anderszijds zo vergelijkbaar met andere perifere gebieden in Europa. Een bidbook vol eigenheid en idealisme.

 

 

"Nergens anders in Nederland vind je nog een nacht met duizenden sterren en een bijna onmeetbare stilte."



Het programma Feel the Night, De herontdekking van de nacht, had hierin een grote rol, misschien wel een hoofdrol. Want nergens anders in Nederland vind je nog een nacht met duizenden sterren en een bijna onmeetbare stilte. Kwaliteiten die voor veel Nederlanders wezensvreemd en, door de toenemende lichtvervuiling, zelfs ongrijpbaar zijn geworden. En dat terwijl de nacht altijd een grote inspiratiebron is geweest voor schilders, schrijvers, musici, poëten, beeldhouwers en zelfs architecten.  Niet voor niets werd altijd gezegd: de dag is neutraal terwijl de nacht persoonlijkheid heeft. Want wat je in de nacht ervaart is jouw beleving die gekleurd wordt door jouw persoonlijkheid.

 

 

"De mens is altijd vertrouwd geweest met het donker, maar de evolutie heeft onze ogen nog niet in staat gesteld om continu te kunnen schakelen tussen donker en licht."



Tegenwoordig overheerst vooral de angst voor diezelfde nacht. We zijn een generatie die opgroeit in een oververlichte wereld waarbij we alles visueel willen kunnen waarnemen. We willen kunnen zien waar we zijn en we denken in het donker dezelfde waarheidsgetrouwe neutrale beleving te kunnen ervaren als overdag. De mens is altijd vertrouwd geweest met het donker, maar de evolutie heeft onze ogen nog niet in staat gesteld om continu te kunnen schakelen tussen donker en licht. Zodra we niet meer volledig op ons zicht kunnen vertrouwen voelen we ons compleet verloren.  We lijken gewoon vergeten dat we ook andere zintuigen bezitten zoals tastzin, gehoor en reuk die we prima kunnen inzetten bij het oriënteren in de nacht. 

 

Vijf jaar na het winnen van de titel heerst ook de angst bij de uitvoering van het programma voor de Culturele Hoofdstad. Want hoe verkoop je een ticket voor een nachtelijke beleving. Hoe zorg je ervoor dat die sterren ook daadwerkelijk te zien zodra de bezoekers op hun plaats zijn? We willen alle risico’s kunnen uitsluiten en zijn daarom de stad maar in het licht gaan zetten.  Hiermee zijn we niet alleen onze persoonlijkheid verloren, maar laten we ook een kans liggen onszelf te herontdekken. Gelukkig is er in de periferie van het culturele hoofdstadprogramma nog wel ruimte voor deze ontdekkingstocht. De Light Challenge 2018 heeft Feel the Night als thema gekozen: studenten worden uitgedaagd na te denken over concepten waarbij we ons, ondanks onze leefbaarheidswensen, bewust blijven van de inspirerende wereld boven ons die onze persoonlijkheid kleurt in de nacht.

Tekst: Nynke Rixt Jukema

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bewegingssensoren laten gemeente Helmond maximaal besparen

3 apr om 09:57 uur

De gemeente Helmond is al zo’n tien jaar bezig met het ‘verslimmen’ van de openbare ruimte. Op het gebied van…

Lees verder »
flash_onNieuws

Zó maak je impact in je eigen gemeente

25 mrt om 09:41 uur

Wil jij ook je gemeente mooier, groener en slimmer maken? Kom naar de kennissessie van Signify op 16 april in…

Lees verder »
flash_onNieuws

An ode to darkness, speciale editie van 'Scape Magazine

19 mrt om 13:32 uur

'Scape, het internationale tijdschrift voor landschapsarchitectuur en stedenbouw - wijdt een gehele editie aan…

Lees verder »
descriptionArtikel

Minder is meer voor duurzame buitenruimtes

8 mrt om 09:12 uur

Een fraaie, goed ontworpen buitenruimte speelt een cruciale rol in hoe we een stad, dorp, of landelijk gebied…

Lees verder »
rrrrrrrr
descriptionArtikel

Innovatie in openbare verlichting: doorontwikkeling armaturen

20 jan om 10:00 uur
De rol van openbare verlichting in de transitie naar duurzaamheid en circulariteit is cruciaal. Het gebruik van…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Column Chantal Verspaille: Laadpalen

19 jan om 12:15 uur
Chantal Verspaille is schepen in een Vlaamse stad en schrijft regelmatig een column voor Straatbeeld. Dit keer…
Lees verder »
eeeeeeee
descriptionArtikel

Lichtmasten die de biodiversiteit bevorderen

17 jan om 11:05 uur
Valmont komt met een nieuw product op de markt genaamd LINNÉ. Dit in samenwerking met een Frans bureau voor Design…
Lees verder »
flash_onNieuws

Ledlampen moeten zebrapaden Harlingen beter zichtbaar maken

12 jan om 12:07 uur

Op initiatief van raadslid Antoinette Berkhouwer is in Harlingen een eerste zebrapad voorzien van…

Lees verder »