Toekomst van beheer = assetmanagement

maandag 19 november 2018
timer 3 min
De Toekomst van Beheer. Het thema lééft, en terecht. Ik merk het in gesprekken met klanten en ik zie het terug bij evenementen, zoals bij de komende editie van het Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte (NCBOR).

Nooit eerder was het beheer van openbare ruimte en infrastructuur zo dynamisch als nu. De vervangingsopgave van verouderde naoorlogse voorzieningen, de energietransitie, klimaatadaptatie en andere maatschappelijke ontwikkelingen maken  de wereld van beheer sterk in beweging is.


We timmeren als beherend Nederland behoorlijk aan de weg. Maar de sterke dynamiek vraagt dat we met elkaar meer dan ooit tevoren werken aan de doorontwikkeling van beheer en aan de benodigde veranderingen die essentieel zijn voor de toekomst.


Is assetmanagement de toekomst van beheer? Onze ervaring leert dat een aantal gemeenten op deze vraag volmondig “ja” antwoordt, maar dat er ook nog genoeg gemeenten zijn die hier “nee” of “weet niet” op zullen antwoorden. Het woord “assetmanagement” zoemt in gemeenteland veel rond, maar de associaties en gevoelens die dat oproept lopen nogal uiteen. Sommige gemeenten zijn er vol overgave mee bezig, andere gemeenten lijken er eerder een aversie tegen te hebben.

Assetmanagement een vies woord

Het beeld over assetmanagement begint stap voor stap wel uniformer te worden dankzij bijvoorbeeld een platform als iAMPro van CROW. Maar er is ook nog steeds veel verwarring. Wat mij betreft is assetmanagement geen vies woord, modewoord, toverwoord, systematiek, complex fenomeen, synoniem voor kostenreductie, Angelsaksische blauwdruk of kwaliteitssysteem. Vrij vertaald is assetmanagement niets meer en minder dan het beheer van kapitaalgoederen. Assetmanagement is dus een heel divers en boeiend vák, een taak die gemeenten al heel lang vol overgave doen.

Waardevol gedachtengoed

Waarom dan praten over ‘assetmanagement’ als het plat gezegd een andere naam is voor het beheer van kapitaalgoederen? Het mooie van assetmanagement vind ik dat er een waardevol gedachtengoed aan gekoppeld is, dat het beheervak een nieuwe impuls kan geven. Waardevolle elementen uit dat gedachtengoed zijn wat mij betreft bijvoorbeeld:

  • een stevigere positie van de beheerorganisatie als regisseur, initiatiefnemer en maatschappelijk partner;
  • het nadrukkelijker denken en werken vanuit belangen, ontwikkelingen, kansen en risico’s en dit vertalen naar beleid maar ook naar het uiteindelijke werk op straat;
  • het verbinden van vaak nog (te) gescheiden werelden zoals bijvoorbeeld: (her)inrichting en onderhoud, beleid en uitvoering, beheer en projecten;
  • het streven naar continue verbetering door het sluiten van de PDCA-cyclus.

U zult het begrijpen, ik en mijn collega’s zijn enthousiast over assetmanagement. Omdat het prachtige en veelzijdige beheervak meer dan ooit een sterke positie verdient. Omdat het bijbehorende gedachtengoed uitstekende aanknopingspunten biedt om de benodigde stappen richting de toekomst vorm te geven.

Aantrekkelijke, gezonde en duurzame steden en dorpen

Diverse gemeenten zijn al gestart met de verdere ‘evolutie’ van beheer. Sommige gemeenten doen dat onder de vlag van ‘assetmanagement’, andere onder de vlag van ‘effectgestuurd beheer’ en weer andere noemen het ‘beheer 2.0’. Dat maakt voor mij geen wezenlijk verschil. Assetmanagement inspireert mij door het gedachtengoed, maar het woord zelf is voor mij niet heilig. Het gaat erom dat we met elkaar werken aan beheer dat klaar is voor de toekomst. Zodat onze assets bijdragen aan aantrekkelijke, gezonde en duurzame steden en dorpen. Het gedachtengoed van assetmanagement kan ons allen daarbij helpen.


Dit was een blog van Erik Delhez (Royal HaskoningDHV) in het kader van het Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte, dat plaatsvindt op donderdag 22 november. Gaststad is dit jaar Almere. 

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Eindhoven vervangt asfalt binnenstad voor klinkers

19 apr om 19:41 uur

Eindhoven vervangt bij de herinrichting van de binnenstad de asfaltbestrating van de middenstrook voor gebakken…

Lees verder »
descriptionArtikel

De straat is van iedereen

10 apr om 09:57 uur
Deze week, van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht…
Lees verder »

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »
descriptionArtikel

Van Muijlwijkstraat Arnhem nu stuk groener en veiliger

23 feb om 11:20 uur

Van de ‘lelijkste straat van Arnhem’ naar de ‘groenste en coolste’ straat van de stad. De Van Muijlwijkstraat…

Lees verder »
descriptionArtikel

De ideale samenruimte vraagt om een andere kijk

3 feb om 10:42 uur

Het leven speelt zich grotendeels buitenshuis af, overal waar mensen samenkomen. Deze samenruimtes zijn goed…

Lees verder »
eee
descriptionArtikel

Groene oase maakt van Raalte weer een stralend dorpshart

21 jan om 16:03 uur
Het centrum van Raalte heeft een metamorfose ondergaan. Het is getransformeerd van een versteende omgeving naar…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Verduurzamen van de buitenruimte met groen, blauw én grijs

18 jan om 12:07 uur
Bij het ontwerpen, realiseren en in stand houden van de openbare ruimte is veel aandacht voor verduurzaming. Dit…
Lees verder »

De Gedenktuin; een plek waar kinderen kunnen spelen, ontdekken en herdenken

9 jan om 11:43 uur

Ons hart gaat sneller kloppen als we mogen samenwerken, als er aandacht is voor vorm, materiaal, kleur en…

Lees verder »