Nieuws

Straks barbecueën met bermgras

Graskool in Groningen gaat bij wijze van een proef kolen maken van bermgras. Betrokken bedrijven hierbij zijn CharcoTec in Mijdrecht en dochterbedrijf Vagroen in Groningen. Als de proef slaagt, komt er in Groningen een installatie voor grootschalige productie.

Bermgras is een soort biomassa dat in Nederland voldoende beschikbaar is, schrijft Groene Ruimte. Zo is er ongeveer 6000 ton aan gemaaid gras beschikbaar. Voor het verwerken van bermgras tot kolen, moeten verschillende stappen worden doorlopen: eerst drogen, vervolgens verkleinen en daarna het persen tot briketten. Het algehele proces is efficiënt en schoon, waarmee deze productie van graskool zorgt voor een verlaging van CO2-uitstoot in vergelijking met geïmporteerde houtskool. Jaarlijks gebruiken we in Nederland zo'n 50.000 ton houtskool voor de barbecue, wat voornamelijk wordt geïmporteerd vanuit Oost-Europa. Het gaat vaak om ongecertificeerd hout. 

Het proefproject heeft als doel de technische, logistieke en financiële haalbaarheid van een productielocatie te ontdekken. Hier kunnen dan op grote, commerciële schaal barbecuekolen van bermgras geproduceerd worden. Als de proef slaagt, komt er bij afvalverwerking Stainkoeln in Groningen een fabriek waar jaarlijks 200 ton aan kolen van bermgras kan worden geproduceerd. 


Deel dit artikel