Nieuws

Frankrijk experimenteert met zonneweg

In navolging van het zonnefietspad in Krommenie is in het Franse Normandië de eerste zonneweg geopend. De zogeheten Wattway is in december aangelegd op een 1 kilometer lange weg en is geschikt voor scooters en auto’s.

Op de weg zijn 2.880 zonnepanelen geplaatst, die beschikken over een siliconen beschermlaag. De duurzame weg, aangelegd door het civiele techniekbedrijf Colas, moet jaarlijks 280 megawattuur aan groene stroom opwekken.

Stroom gebruiken voor verlichting

De Wattway kostte zo’n vijf miljoen euro en is aangelegd in het Franse dorp Tourouvre-au-Perche. De Franse regering doet de komende twee jaar onderzoek naar de resultaten van de zonneweg. Het is de bedoeling dat de zonnepanelen genoeg stroom opwekken om de straten van het Franse dorp te verlichten. Tegen diverse media vertelde Ségolène Royal, de Frans minister van Ecologie en Economie, de ambitie te hebben om zonnewegen te installeren op elke 1.000 kilometer snelweg.

Zonnefietspad in Krommenie

Het concept van een zonneweg is niet nieuw. In Krommenie werd in 2014 de Solaroad aangelegd, een 90 meter lang zonnefietspad dat in 2016 werd uitgebreid. De fietsers rijden over geprefabriceerde wegdekpanelen met een oppervlak van gehard glas. Onder het glas zijn zonnecellen aangebracht, die zonne-energie omzetten in elektriciteit. De opgewekte elektriciteit wordt gebruikt om verlichting en bewegwijzering aan te drijven. Het duurzame fietspad werd aangelegd door een consortium bestaande uit onder andere innovatieorganisatie TNO.

 


Credit: wattway ©

Deel dit artikel