Nieuws

Partij voor de Dieren wil 'Central Park' bij Den Haag CS

De gemeenteraad van Den Haag debatteert woensdag over de toekomst van het Koningin Julianaplein voor station Den Haag Centraal. De Partij voor de Dieren verzet zich fel tegen de plannen van het stadsbestuur om het plein vol te bouwen met nieuwe woningen, winkels en een hotel.

 

De Partij voor de Dieren wil het nu kale, tochtige en rommelige plein omvormen tot een groene stadsentree met allure die zich uitstrekt tot het Haagse Bos en zich als een groene loper uitrolt naar de oude binnenstad.


Duizenden reizigers 

Fractievoorzitter Christine Teunissen: ‘De Partij voor de Dieren ziet het huidige lege en tochtige plein bij uitstek als een plek waar Den Haag kan vergroenen.  De duizenden reizigers die het plein dagelijks passeren, de omringende bedrijven en omwonenden kunnen van een prettige groene omgeving genieten. Groen heeft veel bijkomende voordelen, zoals  het filteren van vieze lucht en het verminderen van wateroverlast. Ook bieden de bomen, struiken en perken meer leefruimte voor verschillende diersoorten.’
 

Economisch rendement

De PvdD vindt dat het college blijk geeft van een kortzichtige visie als het denkt dat alleen woningen, winkels en hotels te stad iets opleveren. ‘Een groene omgeving biedt naast de vele voordelen voor mens en dier ook een direct economisch rendement gekoppeld aan ecologische vooruitgang’, aldus Teunissen.
 

Central park

Het plan voor een ‘Central park’ is onderdeel van het pleidooi van de Partij voor de Dieren voor drastische vergroening van Den Haag. Met 54 vierkante meter groen per inwoner, blijft Den Haag ver achter in de aanleg van groen vergeleken met Amsterdam en Rotterdam. Door jarenlang ontgroeningsbeleid via bezuinigingen op plantsoenonderhoud, heeft het stadsbestuur een groot groen begrotingstekort en moet het 15 miljoen aan achterstallig beheer wegwerken.  Door de 5 miljoen die het aan groenonderhoud en extra groen besteedt, zal de achterstand zelfs in 2018 nog niet zijn ingehaald. De Partij voor de Dieren pleit daarom voor extra middelen voor groen, uit bijvoorbeeld het budget voor stadsentrees en citymarketing. ‘Door nu geld te besteden aan vergroening van het Koningin Julianaplein kan een mooi groen stadsplein ontstaan in plaats van een betonnen kolos’, aldus Teunissen.

 

Bron: Partij voor de Dieren Den Haag

Deel dit artikel