Nieuws

Lab op Straat: Lichtgevende banken en sprekende prullenbakken

Lab op Straat is een test- en showstraat waar bedrijfsleven, overheid en kennisinstituten concreet samenwerken aan het verduurzamen van Rotterdam. Op een totale lengte van zo'n 120 meter wordt onder meer innovatief straatmeubilair zoals een lichtgevende bank en een sprekende prullenbak getest

Ook een vernieuwend wegdek en een duurzame wegfundering kunnen worden getest. Lab op straat wordt elke jaar uitgebreid en aangepast met de meest actuele innovaties. “Als innovaties hier goed werken, dan kunnen we ze direct elders in Rotterdam toepassen.” zegt Jaap Peters, projectleider Lab op Straat.
 

Improvement Centre Openbare Ruimte 

Aan de wieg van dit initiatief staat het Improvement Centre Openbare Ruimte (ICOR) van de gemeente Rotterdam. ICOR test en monitort in de openbare ruimte nieuwe producten en technieken die bijdragen aan een groener, schoner en gezonder Rotterdam. Het op deze schaal testen en monitoren van buitenruimte innovaties met een mogelijke uitrol in Rotterdam is uniek. De huidige testlocatie in Stadshavens Rotterdam is een langgekoesterde wens van ICOR, die nu in vervulling is gegaan.
 

Unieke samenwerking

De stakeholders van ICOR zijn: marktpartijen (de vernieuwers van de buitenruimte), Gemeente Rotterdam (initiator van het project om vooruit te lopen als stad en regio), Hogeschool Rotterdam (monitoren met studenten), bewoners (gebruikers van de straat en om betrokkenheid te creëren van hun woonomgeving), Havenbedrijf Rotterdam N.V. (verantwoordelijk voor de inrichting van de buitenruimte), Ministerie Economische Zaken- Innovatie Inkoop Urgent (de drijvende kracht achter monitoren van innovatie trajecten en projecten), Educatieteam Urban2020 (kinderen informeren over duurzame buitenruimte en bewustwording creeren van hun woonomgeving) en Stadshavens Rotterdam (ruimte voor innovatie).
 

Meer informatie

Volgens Jaap Peters valt of staat dit project juist met de betrokkenheid van innovatieve bedrijven: “Met de officiële opening van Lab op Straat in M4H kunnen we nog meer energie, enthousiasme en betrokkenheid genereren bij het bedrijfsleven voor dit initiatief. Want ook in 2015 zijn we op zoek naar innovatieve producten om in de praktijk te toetsen en verder uit te rollen.” Meer informatie? Neem dan contact op met: Jaap Peters.

Deel dit artikel