Nieuws

Derde buurtbos aangeplant in Belgische stad Leuven

De Belgische stad Leuven heeft het derde buurtbos aangeplant, nu in de nieuwe wijk Centrale Werkplaatsen. Het bos komt op het centrale plein aan de kant van een woningcomplex. Het buurtbos zal 1.800 vierkante meter groot zijn en er groeien straks 1.900 verschillende inheemse planten, struiken en bomen.

Eerder dit jaar legde de stad op twee andere locaties ook buurtbossen aan. “Het concept van een buurtbos komt oorspronkelijk uit Azië, van autofabrikant Toyota", begint verantwoordelijk wethouder Lalynn Wadera te vertellen. "Die legde inheemse en gevarieerde bosjes op zeer kleine percelen aan, ter compensatie van de luchtverontreiniging die ze veroorzaakten. Met een bos van tweehonderd vierkante meter compenseer je 1.800 autokilometers. In Leuven speelt dat argument en tegelijk is het onze wens om de natuur dicht bij de buurt te brengen. Daarom planten we buurtbossen. Met de grote variatie aan struiken en bomen trekken we insecten en vogels aan", aldus Wadera. 

1.800 vierkante meter bos

Aan de Centrale Werkplaatsen heeft de stad 1.800 vierkante meter grond ter beschikking. De keuze voor deze plaats was logisch omdat hier veel mensen samen wonen en het plein veel bezoekers aantrekt. Tijdens de opmaak van het grote beheerplan gaven buurtbewoners in november 2019 aan dat een groene buffer tussen het park en de woningen een meerwaarde zou zijn. "De buurtbewoners waren dan ook blij dat ze begin oktober van dit jaar op een informatiemoment hoorden dat die groene gordel er al gaat komen", zo zegt Wadera.

Leuvens buurtbos

Er zijn een aantal dingen die een buurtbos zo uniek maken. Het gaat over veel bomen en struiken op een kleine oppervlakte. Stad Leuven kiest ervoor om minstens één meter tussen de planten te laten, zodat ze voldoende ruimte hebben om te groeien. Een buurtbos is de eerste jaren omheind met een houten hekkenwerk om het bos alle kansen te geven om op te trekken. “En wie op termijn ziet dat de takken en het snoeihout blijft liggen, mag gerust zijn. Dat doet de groendienst bewust om het water in de bodem vast te houden en hem zo ook te verrijken”, vertelt de wethouder.

Voor en door de buurt

Om van een buurtbos te kunnen spreken, is betrokkenheid van de buurt essentieel. "We betrekken de buurt, scholen, jeugdverenigingen en andere geïnteresseerden bij het ontwerp van het bos. En in het ideale scenario helpen zij ook mee op de plantdag. In maart van dit jaar, bij de aanplanting van de buurtbossen aan het Lemmekensveld en in de Désirée Mellaertsstraat stonden scholen en de scouts enthousiast klaar om mee te werken. Omwille van de coronamaatregelen kon dat toen niet doorgaan", zo besluit Wadera.

Bron: Stad Leuven

Deel dit artikel