Nieuws

Lichtmast als spil in smart city

Voor de buitenstaander wellicht een vreemde stap, maar voor Ziut een hele logische: het partnerschap met de Internet of Things Academy.

Het Internet of Things is het fenomeen dat apparaten met elkaar communiceren via internet. Denk bijvoorbeeld aan de slimme thermostaat en de smart watch. “Wij zien voor ons dat het IoT heel belangrijk gaat worden”, aldus Willem van Leusden van Ziut. “Voor ons zijn de connected lichtmasten een ontwikkeling die heel interessant is.”

 

De voordelen van het gebruik van lichtmasten bij IoT zijn evident. Er is een stroomvoorziening, de lichtmasten staan op regelmatige afstand van elkaar en de hoogte maakt dat de masten heel erg geschikt zijn om apparatuur in op te hangen die data verzamelt en uitwisselt.
 

Extra opleiding

Wat betreft van Van Leusden is de focus op Internet of Things een uitbreiding op het huidige pakket van Ziut. Dit vraagt in de toekomst wellicht wel wat extra’s van de werknemers. “We hebben al een afdeling die zich bezighoudt met dit soort innovaties, maar onze mensen die op de hoogwerkers staan om licht te plaatsen of te vervangen zullen misschien extra opgeleid moeten worden.”

 

Tijdens de Dag van de Openbare Ruimte verzorgt de IoT Academy in samenwerking met Ziut een workshop over Zelf Bouwen aan de Smart City. Bezoekers gaan zelf aan de slag met ‘Little Bits’, kleine mechanische onderdelen waarmee protoypes gebouwd kunnen worden van toepassingen in de Smart City.

Deel dit artikel