Nieuws

Regionale aanpak overbelichting Twentse buitengebied

De Twentse gemeenten gaan gezamenlijk en in overleg met bewoners de overbelichting van hun buitengebied, sportvelden en bedrijventerreinen aanpakken. Deze regionale aanpak van OVL is uniek in Nederland.

Regionale aanpak overbelichting

 

Het voornemen van de gemeente Twenterand is onderdeel van het Twentse project: ‘Twente Bewust Verlicht’. Tien Twentse gemeenten (Almelo, Borne, Enschede, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand en Wierden) werken in dit project samen met als doel fors te besparen op licht en energie. Provincie Overijssel en Regio Twente ondersteunen dit project.


Openbaar verlichtingbeheer op regionale schaal


Het is uniek dat gemeenten gecoördineerd en op regionale schaal de schijnwerper zetten op openbare verlichting. Samen brengen ze ook de verlichtingssituaties op sportvelden en bedrijfsterreinen in beeld. De gemeenten overleggen met hun bewoners de plannen voor verwijdering van onnodige lichtmasten.

Eerste bewonersoverleg


De gemeente Twenterand is de eerste van de gemeenten die een voorstel voor alternatieve verlichting voorlegt aan haar inwoners. Donderdagavond 2 februari 2012 hebben de inwoners uit het buitengebied in het gemeentehuis te Vriezenveen als eerste hun ideeën over de plannen geuit. Op de informatieavond stelde gedeputeerde Ineke Bakker het belang van bewust verlichten aan de orde, mede naar aanleiding van klachten die bij de provincie binnenkomen over onnodige of hinderlijke verlichting.


Grote verschillen gemeenten onderling


Vergeleken met andere provincies zoals Utrecht is Overijssel een relatief donkere provincie. Overigens zijn er grote onderlinge verschillen tussen hoe Twentse gemeenten het buitengebied verlichten. Sommige gemeenten verlichten hun wegen om de 120 meter, andere hebben lichtmasten geplaatst op alle kruisingen en bij alle bochten, terwijl enkele gemeenten hun buitengebied nauwelijks verlichten. Dezelfde verschillen komen voor op bedrijventerreinen. Het ene bedrijfsterrein wordt nauwelijks verlicht terwijl het andere bedrijfsterrein inclusief bedrijfsgebouw baadt in het licht. In heel Nederland geldt dat de buitenverlichting de laatste jaren enorm is toegenomen.

Deel dit artikel