Nieuws

Groene Loper in Maastricht geopend

In aanwezigheid van Koning Willem-Alexander en minister Van Nieuwenhuizen (infrastructuur|) is de Groene Loper in Maatricht op symbolische wijze geopend. Dit project behelst een totaalplan voor de ondertunneling van de A2 in Maastricht, met daarop een groot nieuw verblijfsgebied voor bewoners, wandelaars en fietsers.

''Een wegtracé bovenop een tunnel volgt vaak precies het ondergrondse tracé, van de ene naar de andere tunnelmond, naar een plek waar niet veel te beleven is. Wij wilden dat vermijden en het bovengrondse tracé meerwaarde geven door het te verbinden met de omgeving'',  zegt Edzo Bindels van West 8. Dit bedrijf ontwierp het stedenbouwkundige masterplan voor het gebied en de inrichting van De Groene Loper.

Verbinding

Het ontwerp legt niet alleen nieuwe verbindingen tussen de wijken ten oosten en westen van de A2, maar ook tussen de stad en de even ten noorden van Maastricht gelegen landgoederenzone, die van grote ecologische, historische en recreatieve waarde is.

Monumentaal

Inmiddels is de tunnelbouw afgerond en is de inrichting van de Groene Loper in volle gang. De loper strekt zich uit over een lengte van 2,3 kilometer en is vormgegeven als een ‘promenade plantée’, variërend in breedte tussen 45 tot 120 meter. Lindebomen in maximaal acht rijen zorgen voor een royaal en monumentaal karakter. Voor voetgangers, fietsers en hardlopers ligt in het midden een zes meter breed pad. Ook het straatmeubilair, zoals lantaarnpalen en zitbanken zijn door West 8 ontworpen.

Woningen

Dankzij de stapeling van de tunnel bleef er aan weerszijden van de Groene Loper ruimte over voor stedelijke ontwikkeling. De komende jaren worden in verschillende fases ruim duizend woningen gebouwd in een grote variatie, zowel qua typologie als qua vorm. Voor het stedenbouwkundig plan deed West 8 inspiratie op bij de singels in Maastricht, met hun hoge verscheidenheid aan bebouwing.

Deel dit artikel