Nieuws

Flevoland krijgt duurzame rotonde van circulaire grondstoffen

De provincie Flevoland zet zich in voor duurzaam en circulair wegbeheer. Zo is aannemer Reimert Bouw en Infrastructuur in opdracht van de provincie gestart met de aanleg van een duurzame rotonde op de N309 tussen Dronten en Lelystad. De nieuwe rotonde bestaat uit innovatief kunststofvezelbeton. Het nodige beton voor de rotonde bestaat voor een groot deel uit circulaire grondstoffen.

Verantwoordelijk gedeputeerde Jan de Reus zegt over de aanleg van de rotonde aan de Dronterweg:"Deze rotonde is een start van een verdere verduurzaming van de wegen in Flevoland. Als provincie Flevoland zijn wij deels van de markt afhankelijk om onze duurzaamheidsopgave te behalen. Daarom vinden wij het als opdrachtgever belangrijk om de markt te stimuleren om met innovaties te komen en hierin ook te samenwerken met marktpartijen. We zien steeds meer nieuwe ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming van wegen. Bijvoorbeeld door het toepassen van speciale betonmengsels en asfaltmengsels."

Gerecycled betonpuin

Voor de rotonde wordt gebruik gemaakt van een kunststofvezel die al tijdens de productie van het beton in de betoncentrale wordt toegevoegd. De 400 m3 beton die nodig is voor het project bestaat voor een groot deel uit circulaire grondstoffen. Bij de productie is minimaal 30 procent van het grind vervangen door gerecycled betonpuin. Voor de fundering wordt gebruik gemaakt van granulaat dat van een nabijgelegen sloopproject komt. 

Biodiversiteit

De aannemer maakt tijdens de aanleg van de rotonde gebruik van een biobrandstof waardoor tijdens de werkzaamheden 50 procent minder CO2 wordt uitgestoten in vergelijking met reguliere brandstof. De verkeersborden voor dit project worden met een negatieve CO2-uitstoot geplaatst. De borden zijn door Climate Signs gemaakt van hernieuwbare materialen afkomstig uit de natuur (biobased), waaronder de vezels van de reuzenberenklauw. Enkele borden worden voorzien van een insectenhotel die een bijdrage kunnen leveren aan het verhogen van de biodiversiteit. 

Bron: provincie Flevoland

Deel dit artikel