Nieuws

Vervolg nulmeting bestrating Dam

Een paar vierkante meter losgereden stoeptegels op het Rokin en her en der wat losse klinkers. Dat is de schade die de inhuldigingsceremonie van koning Willem-Alexander in Amsterdam heeft aangericht. Dit was minder dan verwacht.

Vervolg 0-meting bestrating Dam

Schade in kaart gebracht

In opdracht van de gemeente Amsterdam heeft onderzoeksbureau Oranjewoud donderdag de schade in kaart gebracht. Om dit te kunnen doen was er voor de plechtigheid een nulmeting gedaan, waarbij scheefstaande paaltjes en losse bestrating was vastgelegd. Doel was om eventuele grote schade bij het Rijk, bij de NOS of bij andere partijen te kunnen verhalen.
 

Minder schade dan verwacht

De beschadigingen vielen dus mee, gezien de omvang van het evenement werd er meer losgereden bestrating en beschadigd straatmeubilair verwacht. De enige zichtbare overblijfselen van de evenement is een rij van metalen doppen in de bestrating  tussen het paleis en de kerk. Daar stonden de steunen van het Baldakijn die de koning en koningin tegen eventuele regen had moeten beschermen.

 
Preventieve werking

Het blijft de vraag of de inzet van Oranjewoud niet veel meer heeft gekost dan het aan verhalen van de schade zal opleveren. De nulmeting zou een preventieve werking moeten hebben gehad: door de schade precies in kaart te brengen kon eventuele schade namelijk verhaald worden op de aannemers. Volgens Godfried Vis van Oranjewoud heeft de preventieve werking hoogstwaarschijnlijk geholpen, waardoor de aannemers netter gewerkt hebben.


Deel dit artikel