Nieuws

Ruimte voor 8 tot 80 jaar: pleidooi voor de straat van iedereen

Aan de Kruiskade in Rotterdam heeft de gemeente zogeheten ‘one-seaters’ laten plaatsen op een pleintje, als onderdeel van het City Lounge-concept dat de stad realiseert. Veel Rotterdammers maken gebruik van deze zitplekken. “De vraag is alleen: wie gebruiken hem niet?”, zegt stedenbouwkundige Lior Steinberg van Street Makers. Hij bedoelt daarmee: houd in het voetgangersbeleid ook rekening met kinderen en ouderen.

Steinberg en zijn collega Jorn Wemmenhove gingen, samen met architecte Naomi Felder van Bureau Feld, voorop tijdens de stadssafari ‘Ruimte van 8 tot 80: een pleidooi voor de straat van iedereen’ op het voetgangerscongres Lopen Loont, dat op 4 juli in Rotterdam werd gehouden. Terwijl Wemmenhove op de one-seater neerzijgt, merkt hij op dat iemand die slecht ter been is hieruit nooit zou kunnen opstaan. Omdat een leuning ontbreekt om je tegen af te zetten.

Toegankelijkheid

Het trio laat tijdens de stadswandeling meer van dit soort voorbeelden zien, waaruit blijkt dat Rotterdam goed inzet op voetgangersbeleid, maar dat het toegankelijker kan voor kinderen én ouderen. Zo loopt het gezelschap ook langs een knus uitziend pleintje aan de Coolsestraat: van belang voor de buurt, omdat kinderen er kunnen spelen en het sociale interactie bevordert. Alleen: waar zijn de bankjes, zodat ouderen of moeders met kleine kinderen hier kunnen uitrusten?

Hoelahoepen

Om de deelnemers aan den lijve te laten ondervinden hoe ouderen en kinderen zich moeten voelen, hebben Steinberg en Wemmenhove voetballen, hoelaloeppen en elastieken meegenomen. Hoe kan je bijvoorbeeld lopen of spelen, als er op de route stoeptegels scheefliggen, auto’s voorbijrijden of zij overal scheef staan geparkeerd?

Auto’s achter een hek

Die situatie is illustratief voor de boodschap die Naomi Felder, naast architect ook auteur van het boek ‘De nieuwe generatie stadskinderen’, na afloop van de stadswandeling mee wil geven: de stadsruimte is vaak nog niet ingericht voor speelplekken. “Speelpleinen staan vaak achter hekken, maar waarom draaien we het niet gewoon om? Stop de auto’s achter een hek, dan kunnen kinderen veilig spelen”, aldus Felder.

Parkeerplek verplaatsen

Over hoe we de binnenstad beter kunnen inrichten, heeft Felder ook wel een idee: “Ontwerp de straat op dezelfde manier als een park.” Door parkeerplaatsen in een of twee straten te concentreren, bijvoorbeeld. “Dan hoef je de parkeerplek niet te verbannen uit de binnenstad en kunnen kinderen door de andere straten veilig naar speelplek of school lopen.”

Weetings

Na afloop wil Wemmenhove van het publiek horen, hoe het voetgangersbeleid in de eigen gemeente wil hoger op de agenda wil zetten. "Door meetings te organiseren met andere afdelingen binnen de gemeente", aldus een aanwezige mobiliteitsmedewerker van een gemeente. "Oftewel: weetings", zegt Steinberg grijzend. "Dat zijn meetings tijdens het wandelen."

Deel dit artikel