Nieuws

Natte voeten na hoosbui? BlueLabel laat de risico's zien

BlueLabel is een waterkwetsbaarheidscan ontwikkeld door Achmea, Royal HaskoningDHV en Nelen & Schuurmans. De scan geeft burgers en gemeenten inzicht in wateroverlast als gevolg van hoosbuien. In totaal zijn bijna 8 miljoen bedrijfspanden, wegen en woningen in kaart gebracht.

Voor heel Nederland is in kaart gebracht of er tijdens hoosbuien een kans bestaat dat er water in huizen of bedrijfspanden kan stromen. Daarbij is uitgegaan van een extreme bui waar in zeventig minuten 93 millimeter regen valt. In totaal kregen bijna acht miljoen panden een label dat aangeeft hoe groot de kans is op wateroverlast. Uit deze kaart blijkt dat vooral mensen in Zuid-Limburg en de glooiende gebieden zoals de omgeving van Nijmegen, een verhoogd risico lopen op ondergelopen kelders. Ook de vier grote steden zijn kwetsbaar. Door het vele asfalt en stenen kan de regen daar maar moeilijk wegstromen.

Hellend gebied extra kwetsbaar

"Je ziet dat hellend gebied extra kwetsbaar is voor wateroverlast", vertelt BlueLabel-expert Hanneke Schuurmans aan de NOS. "In heuvelachtige gebieden stroomt het water tijdens heftige buien vanaf de heuvels naar de laagstgelegen gebieden. Als daar woningen of gebouwen staan, is de kans op wateroverlast daar het grootst."

Woningen, wegen en bedrijfspanden zijn dus in kaart gebracht voor BlueLabel. Ieder gebied krijgt een label. Een E-label betekent dat de kans op wateroverlast erg groot is, bij een A-label is de kans het kleinst. BlueLabel wil op deze manier werken aan bewustwording. Door een aanpak te creëren gebaseerd op samenwerking kan het probleem klimaatverandering worden aangepakt vinden ze.

Maatregelen om wateroverlast tegen te gaan 

Er zijn voor particulieren, bedrijven en gemeenten een aantal eenvoudige maatregelen te nemen waardoor het risico op wateroverlast kan verminderen. In tuinen de tegels vervangen door groen is daar één van. Daarnaast wordt er aangeraden om regenwater op te vangen in een waterton of een vijver. Ook het aanbrengen van een groen dak op een huis of een schuurtje vermindert het risico.

Deel dit artikel