Nieuws

Veel klachten over onkruid in Haarlemmermeer

In Haarlemmermeer regende het afgelopen zomer klachten over onkruid op stoepen. Onderhoudsbedrijf Meerlanden is inmiddels bezig met een inhaalslag om het onkruid zoveel mogelijk weg te halen.

Gemeente Haarlemmermeer doet sinds een paar jaar niet meer aan onkruidbestrijding, maar juist aan onkruidbeheersing. Het chemische middel RoundUp is een paar jaar verboden, en dat is in de openbare ruimte goed terug te zien: op sommige plekken groeit het onkruid harder dan ooit.

Gifspuit

In de tijd dat het onkruid nog werd bestreden met de gifspuit, was de gemeente nog 530.000 euro kwijt aan onkruidbestrijding, terwijl na de afschaffing van deze gifspuit de kosten zijn opgelopen tot ruim 1,2 miljoen euro. Volgens wethouder Steffens van Haarlemmermeer heeft RoundUp vorig jaar nog enigszins haar positieve sporen in de openbare ruimte achtergelaten, maar dat effect is dit jaar wel verdwenen. Daarbij was het vorige zomer gortdroog, terwijl er dit jaar op sommige plekken forse buien zijn gevallen. Dit alles heeft tot gevolg gehad dat het onkruid dit jaar extra hard is gegroeid. 


Wethouder Steffens wil een boodschap meegeven aan de inwoners van Haarlemmermeer: zoals het niveau van het onkruid was, zal het niet meer worden. Daarmee pleit ze 'zeker niet' voor de terugkeer van de gifspuit, aangezien deze slecht is voor het milieu en de biodiversiteit, maar ze stelt dat de inwoners het wel zullen moeten accepteren dat er op sommige plekken wat meer onkruid is. 

Deel dit artikel