Nieuws

Geveltuinen vergroenen centrum van Herkenbosch

De gemeente Roerdalen is van mening dat het centrum van Herkenbosch meer groen kan gebruiken. Aangezien er in de smallere straten van Herkenbosch niet veel ruimte is voor openbaar groen, heeft de gemeente bij wijze van proef aangeboden de mensen die in het gereconstrueerde gebied wonen, te helpen een geveltuin aan te leggen.

Tijdens de herinrichting van het centrum heeft de gemeente Roerdalen gezocht naar mogelijkheden om meer groen aan te leggen. Bij wijze van proef heeft de gemeente aangeboden de mensen die in het gereconstrueerde gebied wonen, te helpen een geveltuin aan te leggen. Een aantal bewoners was hierover heel enthousiast. De gemeente heeft vervolgens bij deze woningen een klein stukje grond tegen de gevel vrij gehouden van bestrating. De bewoners hebben de geveltuintjes vervolgens zelf aangelegd en zijn ook zelf verantwoordelijk voor het onderhoud.

 

Principe van de geveltuin

Een geveltuin is een smalle tuin tegen de gevel van een huis. In plaats van in de breedte groeit deze tuin de hoogte in. Voor een geveltuin zijn planten als stokrozen of klimrozen heel geschikt. Een clematis of blauwe regen kan ook. Een geveltuin kost weinig ruimte en is eenvoudig en zonder veel kosten aan te leggen. Geveltuinen verfraaien het straatbeeld en dragen zo bij aan de leefbaarheid van het centrum.

 

Bron: gemeente Roerdalen

Deel dit artikel