Nieuws

Nieuwe parkbruggen Den Bosch licht en sierlijk

In Den Bosch zijn recentelijk de eerste vijf houten fiets- en voetgangersbruggen vervangen door nieuwe bruggen van composiet. Die zijn onderhoudsarm en hebben een lange levensduur.

Het ingetogen maar veelzijdige ontwerp komt van bruggenspecialist ipv Delft. In totaal vervangt de gemeente dertien oude parkbruggen, wellicht volgen er later meer. 

De wens vanuit de gemeente was simpel: een eenvoudig en onderhoudsarm brugontwerp met landelijke uitstraling en een enigszins transparant hekwerk dat niet overklimbaar is. Ipv Delft vertaalde deze wens naar een sierlijke, slanke brug met een herkenbare eigen identiteit. Het balusterloze witte hekwerk van verticale stalen strippen en een houten handregel is daarbij de beeldbepaler. Doordat het hekwerk doorloopt over de brugrand ziet elke brug er hetzelfde uit, ondanks verschillen in dekhoogte. De toog van gemiddeld 3,3 procent en een verhoogde dekrand aan weerszijden van het loopvlak zorgen voor een natuurlijke afvoer van hemelwater en vuil. 

Composiet

De ontwerpers kozen voor een kokervormige gesloten dekconstructie van glasvezelversterkt kunststof (composiet). Dek en hoofddraagconstructie zijn hierbij één; de dekhoogte is afhankelijk van de overspanning. Dankzij de keuze voor composiet is de brug licht, waardoor deze eenvoudig is te plaatsen. Bovendien is de brug onderhoudsvrij en kunnen vogels niet in de brugconstructie nestelen. Indien nodig is de brug zeer eenvoudig te reinigen. De levensduur is minstens honderd jaar. Ter vergelijking: houten bruggen gaan zo’n vijfentwintig tot dertig jaar mee en behoeven veel onderhoud in de vorm van een nieuwe verflaag en het verwijderen en herstellen van beschadigd en verrot hout.

Tijdloos

Mede vanwege de lange levensduur zocht ipv Delft naar een tijdloze vormgeving. Dit resulteerde in het gerealiseerde ontwerp dat past in vrijwel iedere omgeving. Het licht uitwaaierende strippenhekwerk versterkt visueel de toog van de bruggen en zorgt voor een dynamisch beeld waarin de mate van transparantie verandert afhankelijk van waar men zich bevindt.

Anderhalf jaar geleden wonnen aannemer Wallaard Noordeloos en ontwerpbureau ipv Delft gezamenlijk de tender voor het vervangen van de houten parkbruggen. Naar verwachting volgen de resterende bruggen komend jaar.

Ipv Delft

Delft

T 015 750 25 74

www.ipvdelft.nl

Deel dit artikel