Nieuws

Wat hebben een sociale stoep en ontwerpen tegen eenzaamheid met elkaar gemeen?

Hoe kan het dat het drie straten verderop toch altijd zo'n gezellige boel is en er nooit een wanklank te horen is? Sander van der Ham en Hans Karssenberg hebben daar antwoorden op gevonden in hun onderzoek over het ontstaan van sociale stoepen.

Hoe doen ze het toch, de bewoners van drie straten verderop? Altijd goed met elkaar omgaan, gezamenlijke activiteiten organiseren en de straat ligt er tiptop bij. Sander van der Ham en Hans Karssenberg van Stipo vertellen graag de geheimen van sociale stoepen. Op basis van onderzoeken naar de stoep en de stad op ooghoogte (The City at Eye Level) vertellen ze over de rol van inrichting, gebruik en programmering en management hoe sociale stoepen ontstaan. 

Hoe kan ruimtelijk ontwerp bijdragen aan zelfstandig oud worden? 

Een team ontwerpers en onderzoekers van gemeente Amsterdam heeft meegewerkt aan het programma Levensloopbestendige stad met als onderzoeksvraag: Hoe word je in de toekomst goed zelfstandig oud in Amsterdam en hoe kan het ruimtelijk ontwerp daaraan bijdragen? Onderzocht werden sociale thema’s: fysieke beperkingen, dementie, warmtegevoeligheid en het steeds groter wordende probleem van eenzaamheid. 

Dit resulteerde in de onderzoeksvraag: welke ruimtelijke strategie kan bijdragen aan het verminderen van eenzaamheid? En waar in de stad is het probleem het meest urgent? Met deze vragen is een stadsbrede analyse gemaakt en zijn drie buurten onderzocht: Buitenveldert Noord, Indische Buurt Oost en de Bloemenbuurt in Noord. De uitkomsten worden graag met jou gedeeld

Geinteresseerd in deze thema's? 

Bovengenoemde boeiende thema's worden behandeld tijdens het Nationaal Voetgangerscongres. Evenals een heleboel andere interessante vraagstukkenKijk voor meer informatie en het hele programma op nationaalvoetgangerscongres.nl

Wil je zeker zijn van een plek tijdens het Nationaal Voetgangerscongres? Meld je dan snel aan via deze link
Gun je jouw collega's ook een inspirerende dag? Nodig jouw collega's uit om deel te nemen. Zij mogen bij vermelding van jouw organisatienaam voor € 50,- deelnemen.


Deel dit artikel