Nieuws

Iedere boom in de gemeente Groningen heeft eigen beheerplan

Boominspectie is essentieel voor veiligheid en lang leven, zo vinden ze in de gemeente Groningen. Iedere boom in de gemeente heeft een eigen beheerplan.

“We beginnen met een visuele inspectie”, zegt Henk Jan Hofman, één van de drie gemeentelijke boomspecialisten. “We doen een rondje stam, kijken naar de kruin, of er takken zijn afgebroken en of er beschadigingen zijn. Als we gebroken takken zien, kijken we of er een snoeiactie nodig is. In dat geval gaat er een hoogwerker heen en halen we de tak eruit. Als alles goed is, gaan we naar de volgende boom.”

Extra aandacht

De drie bomenspecialisten inspecteren alle bomen in de gemeente minstens één keer in de vier jaar. Twintigduizend bomen in de stad hebben extra aandacht nodig en worden vaker geïnspecteerd. “Elk jaar bekijken we de essen in verband met de essentaksterfte, en kastanjes drie keer per jaar vanwege de kastanjeziekte. Platanen kunnen de massariaziekte hebben, die controleren we ook 1 à 2 keer per jaar, net als de iepen, die we twee keer per jaar controleren op iepenziekte”, aldus Hofman. 

Bij de inspectie wordt er gekeken naar gegevens als  de omgeving, de conditie, omvang van de boom en de kwaliteit van het overgebleven hout. De bevindingen worden verwerkt in een beheersysteem. Iedere boom heeft een unieke nummer. Achter dit nummer hangen alle gegevens die nodig zijn voor het beheer.

Bron: Gemeente Groningen

Deel dit artikel