Nieuws

Coolsingel Rotterdam krijgt complete herinrichting

De Coolsingel in Rotterdam gaat flink op de schop. Afgelopen week presenteerde de gemeente samen met landschapsarchitect Adriaan Geuze het herontwerp van de bekende straat. Meer ruimte voor voetgangers en fietsers is één van de speerpunten van het ontwerp.

De Coolsingel wordt daarnaast verkeersluwer. In de nieuwe straat komt aan de westzijde (Lijnbaan) een groene esplanade die met natuursteen wordt verhard. Daarnaast komt aan die kant een ruim fietspad voor twee richtingen. Aan de oostkant (Stadhuis) komen drie rijstroken voor autoverkeer. De trambaan blijft op de huidige plek in het midden van de Coolsingel.
 

Allure

Doel van de herinrichting is om de allure van de boulevard uit de 19e eeuw weer terug te laten keren naar Rotterdam. In het plan van Adriaan Geuze staat de bezoeker van de Coolsingel centraal.De ruimte, groene boulevard nodigt uit tot ontspannen flaneren en winkelen. Een plek om elkaar te ontmoeten op een bankje of terras, overdag en ’s avonds.


Eind 2013, selecteerde de gemeente Rotterdam West 8 urban design & landscape architecture in samenwerking met BeersNielsen en Grontmij om het ruimtelijk ontwerp voor de Coolsingel uit te werken. Het is een totaalaanpak waarin de Coolsingel weer een aantrekkelijke boulevard wordt voor alle Rotterdammers. De straat blijft bereikbaar voor de auto, maar er komt meer ruimte voor voetgangers en fietsers. 


De verbetering van de Coolsingel sluit aan bij het programma ‘Binnenstad als City Lounge’, dat tot doel heeft de binnenstad levendiger en aantrekkelijker te maken. Naar verwachting zullen de eerste bouwwerkzaamheden aan de Coolsingel beginnen in 2017.

Deel dit artikel