Nieuws

Openbare verlichting en duurzaamheid

Het klimaatakkoord is een onderdeel van het Nederlandse klimaatbeleid. Het belangrijkste doel van het klimaatakkoord is dat de CO2-uitstoot in 2030 in vergelijking tot 1990 met 49 procent moet zijn afgenomen. Dit is een fikse uitdaging.

Verduurzaming is een noodzaak waarbij ambities, voor CO2-reductie, vertaald dienen te worden naar beleid en vervolgens naar uitvoering. Verduurzaming van openbare verlichting is hierbij van groot belang. Traditioneel gezien is de energiebehoefte van openbare verlichting, als onderdeel van het totale verbruik binnen een gemeente, immers substantieel. Openbare verlichting geldt dan ook als een ideaal instrument om het energieverbruik structureel te verminderen.   

Levensduurverwachting in kaart brengen

Het rucksigtlos vervangen van OVL-masten voor nieuwe exemplaren voorzien van ledarmaturen is doorgaans echter niet de oplossing. De additionele uitstoot van CO2 (denk aan fabricage en transport van de masten, tot en met verwijdering, transport en recycling van de oude mast) en de kosten die hiermee gepaard gaan, wegen niet altijd op tegen de besparing van energie. Bij het realiseren van een duurzame installatie moet een goed evenwicht tussen veiligheid, milieubewustzijn en kostenbeheersing het uitgangspunt zijn. Het vervangen van het bestaande armatuur (door ledarmatuur) kan dan een goede oplossing zijn. In de praktijk dient zich hierbij echter veelal de vraag aan: ‘Is de conditie van de bestaande masten voldoende om de technische levensduur van het nieuwe ledarmatuur minimaal te evenaren?’ Dit noemen wij de levensduurverwachting.

Veilig en duurzaam

Normec Rei-Lux B.V. is marktleider voor stabiliteitsmetingen van OVL-masten. Op verzoek meten en inspecteren wij uw OVL-masten en op basis van van de onderzoeksresultaten kunnen wij voor iedere mast afzonderlijk een levensduurverwachting afgeven. Aan de hand van deze informatie is het voor iedere opdrachtgever mogelijk om op mastniveau het optimum te bepalen.

De stabiliteitsmetingen van Normec Rei-Lux zijn geschikt voor stalen masten en voor masten van aluminium, hout, beton of gietijzer. Het resultaat is een handig overzicht waarop direct te zien is wat de status is van iedere mast. Wordt er geconstateerd dat sommige masten binnen een bepaalde tijd vervangen moeten worden, dan is dit ook meteen duidelijk. Zo blijft er een goede balans tussen veiligheid, milieubewustzijn en kostenbeheersing.

Meer informatie over de aanpak, benadering en werkwijze vindt u op de website van Normec Rei-Lux.

Deel dit artikel