Nieuws

Zwolse Peperbus in spotlights voor nieuw lichtplan

De Peperbus in Zwolle staat vanaf 18 september in 'de spotlights'. Vanaf de Peperbus schijnt dan een bijzonder licht, om inwoners te laten meedenken over een nieuw lichtplan voor de binnenstad.

Het doel van het lichtplan is om de binnenstad ook in de donkere avonduren aantrekkelijk en gastvrij te laten zijn. De actie die de Peperbus in de spotlights zet wordt gecommuniceerd onder de naam 'LED Zwolle shine'. Hiermee wordt een inloopavond voor het nieuwe lichtplan afgetrapt.

Wat houdt een lichtplan in? 

In de Zwolse binnenstad zijn verschillende soorten verlichting. Denk bijvoorbeeld aan openbare verlichting zoals straatlantaarns, reclame, feestverlichting en etalageruimte. Ook staan er spots en objecten die verlicht zijn, zoals in dit geval de Peperbus en ook de Grote Markt in Zwolle is hier een goed voorbeeld van. 


Tussen de verschillende soorten verlichting in Zwolle is te weinig samenhang. Zo zijn er verschillende soorten lampen, kleuren en sterktes in gebruik. Het lichtplan wordt de basis voor de verlichting in de gehele binnenstad. 

Karakter bepaalt verlichting

In het lichtplan staat ook beschreven welke beeldbepalende gebouwen, straten en pleinen worden verlicht. Dat kan om verschillende redenen zijn, bijvoorbeeld omdat ze historische waarde hebben of omdat ze gezamenlijk het verhaal van Zwolle vertellen. Daarnaast kan licht mensen wegwijs maken in de stad en bijdragen aan het veiligheidsgevoel.

Duurzaam en groen verlichten

Energieverbruik en duurzaamheid spelen ook een rol in het lichtplan. Dat draagt bij aan de doelstelling van de stad Zwolle om in 2050 CO2-neutraal te zijn. Het idee van het lichtplan is dat het inzicht geeft in het energieverbruik.


Ook kijkt de gemeente momenteel naar mogelijkheden om het energieverbruik te compenseren en daarnaast naar het effect dat licht kan hebben op planten en dieren. Een goed plan zorgt voor minder energieverspilling, lichtvervuiling en lichthinder.

Resultaat

De gemeente heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan het lichtplan. Dat deed de gemeente in samenwerking met Signify. Een conceptversie van het lichtplan is nu klaar. Om dit te vieren en inwoners aan te sporen mee te denken over de eindversie, wordt de Peperbus vanaf 18 september elke dag een uur voor zonsondergang verlicht, tot en met twee uur 's nachts. Vervolgens wordt de Peperbus twee uur voor zonsopkomst weer verlicht tot de zon opkomt. 


Op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de openbare ruimte? Schrijft u zich dan in voor de nieuwsbrief van Straatbeeld en ontvang deze wekelijks in uw mailbox. 

Deel dit artikel