Nieuws

Hondenontlasting krijgt tweede leven als straatverlichting

In het Verenigd Koninkrijk wordt hondenpoep gebruikt om het populaire wandelgebied Malvern Hills van licht te voorzien. Dit is een win-winsituatie: het levert een schonere omgeving op en de hondenpoep kan nuttig worden ingezet. Het idee is echter niet nieuw; het werd eerder al ingezet in Boston.

Tien zakjes hondenpoep zijn genoeg om één straatlantaarn gedurende twee uur te laten branden, schrijft BBC. Mensen die hun hond uitlaten, worden aangemoedigd om de hondenpoep in een zogeheten anaerobe vergister te werpen. Deze installatie zet het afval om in methaan, wat ervoor zorgt dat de lamp gaat branden.

Zo werkt het

* Hondeneigenaren kunnen gratis papieren zakjes ophalen om de hondenpoep in te deponeren
* De zakjes met hondenontlasting worden in het apparaat gedeponeerd. Door aan een hendel te draaien, komt de ontlasting in de biovergister terecht
* Microben breken het afval af en binnen enkele dagen wordt biogas geproduceerd dat in een kleine gashouder wordt opgeslagen
* Als de lamp detecteert dat het donker is, kan het zijn eigen gastoevoer inschakelen en wordt een gasmantel ontstoken, om zo de lamp te verlichten. 


De ontwerper van dit plan bij de Malvern Hills, Brian Harper, is van plan om vergelijkbare installaties in andere gebieden te realiseren. In het Verenigd Koninkrijk zijn volgens een schatting zo’n 1 miljoen honden die in totaal zo’n 1.000 ton aan poep produceren.

Deel dit artikel