Nieuws

Zwolle maakt werk van Smart City

Door het toepassen van slimme technologie en het gebruik van data gaat de gemeente Zwolle de komende jaren de smart city in de praktijk brengen. Dit najaar wordt in het kader van Smart Zwolle gestart met een aantal projecten, waaronder Gastvrije Binnenstad en Klimaatadaptieve Stad.

Leegstand binnenstad tegengaan

Ondanks een historische binnenstad met publiekstrekkers als museum De Fundatie en één van de mooiste boekhandels van Nederland, kampt Zwolle ook met leegstand in de binnenstad. Door inzicht te krijgen in bezoekersstromen hoopt de gemeente te weten te komen wat het effect is van de gedane inspanningen. Hierbij wordt gefocust op drie grote winkelketens die zich sinds kort in de Overijsselse binnenstad hebben gevestigd of nog gaan vestigen: Primark, Zara en Hudson's Bay. Door Wi-Fi-data te analyseren wordt in kaart gebracht hoe grote bezoekersstromen zich door de stad bewegen.


Klimaatadaptieve stad

Klimaat Actief Zwolle organiseert samen met andere partijen uit haar netwerk het ‘SensHagen’ project. In het ‘SensHagen’ project wordt ervaring opgedaan met burgers die zelf luchtkwaliteit, neerslag, verdamping, hitte en wind meten. Het RIVM, Universiteit Twente en het KNMI denken mee over welke sensoren hierbij het beste ingezet kunnen worden.

Kijk voor meer informatie op zwolle.nl/smartzwolle

 

Deel dit artikel