Nieuws

BlueCity in Rotterdam een stuk groener na herinrichting

Het gebied bij BlueCity, met uitzicht over de Nieuwe Maas, in Rotterdam krijgt een grondige opknapbeurt. In november 2020 moet de herinrichting gereed zijn.

Achter BlueCity komen grote vakken met grassen, bloeiende planten, bomen en bloembollen. Ook aan de zijkant komt groen, waar je vanaf het buitenterras van Alohabar op uitkijkt. Yvette Govaart van BlueCity, een samenwerking tussen circulaire bedrijven, is blij met deze ontwikkeling: “Het groen ligt straks als een sjaal om ons heen.”

Terras

Het gebouw krijgt verschillende uitgangen naar de kade. Bezoekers en medewerkers van BlueCity hebben dan makkelijk toegang tot het groen. De gemeente plaatst bankjes. Een ondernemer uit BlueCity is van plan om buiten een terras aan te leggen. 

Hitte, droogte en zout water

Wouter Sibum van de gemeente Rotterdam zegt over het ontwerp: “We zetten bomen neer die zorgen voor schaduw, want in de zomer kan het er knap warm worden. Zij zijn hitte- en droogtebestendig, net als de planten en struiken. En ze kunnen tegen zout voor die zeldzame keren dat de Nieuwe Maas bij hoog water de kade op stroomt. We denken aan meerstammige bomen en aan iepen. Veel mensen denken dat iepen ziek worden, maar inmiddels bestaan er ook ziektebestendige iepen.”

Hergebruik

Een laag fijne kiezel tussen het groen houdt het vocht vast in de grond. De gemeente onderzoekt of hiervoor de grote lavastenen uit het oude zwembad vermalen kunnen worden. De gemeente heeft het ontwerp in overleg met bewoners en bedrijven uit de buurt gemaakt. De verwachting is dat de herinrichting in november 2020 is afgerond.

Deel dit artikel