Nieuws

Evenementenplein geeft Hengelo meer kleur

Gemeente Hengelo trekt 3,7 miljoen euro uit voor de aanleg van een evenementenplein op het Burgemeester Jansenplein. Ook de openbare ruimte rondom het stadhuis en stadskantoor worden aangepakt.

De openbare ruimte rondom het stadhuis en stadskantoor krijgt dezelfde uitstraling als de Enschedestraat en wordt onder meer voorzien van rode klinkers in het wegdek. Een in het oog springend element van het evenementenplein zijn de springende fonteinen. Daarbij komt meer groen rondom het stadhuis: er komen plantvakken met bloemen, struiken en bomen die het hele jaar door kleur geven. 


De regenboogblokken, een teken dat Hengelo tolerant is tegenover homo's en lesbiennes, verdwijnen. Het invalidentoilet, dat nu nog is gesitueerd voor het stadhuis, krijgt een plek op het plein. Het bevrijdingsmonument krijgt een meer groene uitstraling. De recent aangelegde kerktuin voor de Lambertusbasiliek geeft een goede indruk van hoe groen het gaat worden. Bij de vakken komen ook bankjes.


Omdat het Burgemeester Jansenplein een evenementenplein wordt, zullen de parkeerplaatsen daar verdwijnen. Dat schrijft gemeente Hengelo op haar website. Daarvoor in de plaats komt op de Kloosterhof een tijdelijke parkeervoorziening die plaats biedt aan 110 auto's. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan het verzoek van de SCH om deze parkeerplaatsen beschikbaar te houden voor de binnenstad. Om het parkeerterrein heen komen plantvakken en hagen. 


In het krediet is ook geld gereserveerd voor het aanlichten van de Lambertusbasiliek en het stadhuis. Het plan is om de basiliek zowel van binnenuit als van buitenaf te verlichten. Op deze manier krijgen de twee toonaangevende gebouwen nog meer uitstraling in het donker. 


De aanleg van het evenementenplein is onderdeel van het Actieplan Binnenstad uit 2017. Met dit plan is een document opgesteld waarin een samenhangende aanpak voor de binnenstad geschetst is. Andere onderdelen van het aantrekkelijk maken van de Hengelose binnenstad zijn onder meer de herinrichting van de openbare ruimte, meer groen, klantvriendelijk parkeren en een compacter centrum. 

Deel dit artikel