Nieuws

Reflecterend asfalt Smallingerland

Reflecterend asfalt op binnenwegen Smallingerland  De gemeente Smallingerland heeft bij het recente aanbrengen van nieuw asfalt een nieuw soort deklaag gebruikt die de openbare verlichting enigszins reflecteert. Daarmee is uiteindelijk minder licht van het openbare verlichtingsnetwerk nodig. 

Reflecterend asfalt Smallingerland

 

Foto: Bouwmaterieel.nl

Dimbare openbare verlichting nodig


De gemeente kan nu nog niet optimaal gebruik maken van dat voordeel omdat een groot deel van de openbare verlichting nog niet dimbaar is. Bij het reguliere vervangen van straatverlichting is dat, dus op termijn, wel de bedoeling.

Alternatief voor geluidsreducerend asfalt


Daarnaast heeft de gemeente zeven jaar geleden voor het eerst gebruik gemaakt van geluidreducerend asfalt, onder meer op de Noorder- en Zuiderhogeweg. Daar waar de Wet Geluidhinder dat noodzakelijk maakt, zal de gemeente blijven kiezen voor deze geluidreducerende variant. Het uitgangspunt was destijds om deze variant ruimer toe te passen binnen de bebouwde kom.

Scheurvorming


De gemeente constateert nu na een aantal jaren praktijkervaring dat er sneller onderhoud nodig is van dit type deklaag. Langs de Noorder- en Zuiderhogeweg is wat scheurvorming ontdekt. In de loop van 2011 wordt dat opgelost maar geluidreducerend asfalt zal voortaan niet altijd de eerste keuze zijn van de gemeente.

Lees ook:

Reflecterend fietspad in Purmerend


Reflecterende betonklinker bespaart licht

Terug naar overzicht nieuws >>>

 

Deel dit artikel