Nieuws

Roep om meer openbare toiletten wordt luider

Sinds de discussie over een boete voor een vrouwelijke wildplasser, staan openbare toiletten hoog op de agenda. De Maag Lever Darm Stichting doet ook een duit in het zakje. De stichting vindt dat er meer openbare toiletten moeten komen.

Samen met een aantal patiëntenverenigingen (CCUVN, PDSB, Stomavereniging, SPKS) en Ieder(in) maakt de stichting zich sterk om het tekort aan openbare toiletten aan te pakken. De primaire doelgroep is mensen met chronische buikklachten en plasproblemen. “Zij moeten meestal vaker dan gemiddeld naar het toilet”, schrijft de Maag Lever Darm Stichting in een officieel statement.

 

Bernique Tool, directeur Maag Lever Darm Stichting: “De recente publiciteit rondom Geerte Piening uit Amsterdam, die een boete van de rechter kreeg voor wildplassen en alle reacties daarop, zegt genoeg. Niet alleen buikpatiënten zouden enorm geholpen zijn met meer openbare toiletten, ook mindervaliden, vrouwen, ouders met kinderen en ouderen. In het buitenland zijn daar richtlijnen en regels voor. In Nederland niet. Daar moet verandering in komen”.

Voorstel voor een richtlijn

Op donderdag 16 november vindt een tweede Ronde Tafel Conferentie plaats met diverse partijen waaronder gemeenten, patiëntenverenigingen, retailers en HogeNood. Doel is om met elkaar van gedachten te wisselen hoe tot meer openbare toiletten in Nederland gekomen kan worden.

 

De Maag Lever Darm Stichting en patiëntenverenigingen komen dan met een voorstel voor een richtlijn waarmee gemeenten, samen met ondernemers, winkeliers en horeca, aan de slag kunnen om meer openbare toiletten te realiseren in hun gemeenten.

 

Lees ook: Studio ontwerpt openbaar toilet, ook voor vrouwen

Deel dit artikel