Nieuws

Ruimte en Licht Congres over omgevingsgericht ontwerpen van openbare verlichting

‘Het functioneren en welbevinden van de gebruikers is het uitgangspunt van omgevingsgericht ontwerpen van openbare verlichting. Niet de regelgeving, het onderhoud of de bestaande situatie.’ Dat zegt Joannes Melis in gesprek met Beatrijs Oerlemans, van Licht en Donker Advies.

Melis, mede-eigenaar van Lichtvormgevers BV, een bureau gespecialiseerd in lichtontwerp en industrieel ontwerp van verlichtingsmiddelen, maakte met zijn bureau een lichtplan voor gemeente Leeuwarden en schreef een lichtvisie voor de gemeente Amersfoort. De lichtvisie voor Amersfoort is thema van een verdiepingssessie tijdens het Ruimte en Licht Congres op 15 november in Kasteel de Vanenburg in Putten.

Transitie naar omgevingsgericht ontwerpen is een breuk met het verleden

Het Ruimte en Licht Congres staat geheel in het teken van  omgevingsgericht ontwerpen van openbare verlichting.  De transitie naar omgevingsgericht ontwerpen betekent een breuk met het verleden, zegt Melis.

“Bij omgevingsgericht ontwerpen wordt ontworpen vanuit de werkelijke behoefte van de gebruikers van de ruimte, in de breedste zin. Het functioneren en welbevinden van deze gebruikers (mensen, maar ook planten en dieren) is het uitgangspunt. Niet de regelgeving, het onderhoud of de bestaande situatie.”

Trekt omgevingsgericht ontwerpen een streep door de richtlijnen (zoals de NPR)?

“Richtlijnen zijn een platte en veel te eenvoudige weergave van een op andere gronden vastgestelde behoefte. Door de werkelijke behoefte te inventariseren en deze te faciliteren, zal in veel gevallen aan al de richtlijnen worden voldaan. Waar dit niet het geval is, is er meteen een duidelijke en  onderbouwde reden om van deze richtlijnen af te wijken.”


Wilt u meer weten over omgevingsgericht ontwerpen van openbare verlichting? Kom het Ruimte en Licht Congres en meldt u hier aan.

Deel dit artikel