Nieuws

Zwolle in de ban van geveltuinen

De stad Zwolle wordt groener en groener. Verspreid door de binnenstad worden geveltuinen aangelegd. Doel is om de Hanzestad een groene uitstraling te geven.

Een voorbeeld van de aangelegde plantsoenen zijn de geveltuinen in het Broerenkwartier, ontworpen door de bekende tuinarchitect Harry Pierik. In de Roggenstraat, Broerenstraat, Spiegelstraat, Korte Smeden en Eiland zijn de geveltuinen inmiddels ook te vinden. Spoedig volgen ook de stegen richting het Gasthuisplein. Samen vormen de plantsoenen een route van ‘secret gardens’, die leidt langs de mooiste plekken in de binnenstad. Het onderhoud wordt gedaan door de ondernemers in de betreffende straten, samen met Rova, leerlingen van de Groene Welle en een netwerk van vrijwilligers.

Opkomst van geveltuinen

De aanleg van geveltuinen is één van de initiatieven om het Broerenkwartier een positieve impuls te geven. Inmiddels tonen ondernemers uit de gehele binnenstad interesse voor de komst van geveltuinen. Een ander initiatief is het groenpaviljoen op het plein Achter de Broeren, een ontwerp van kunstenares Merijn Vrij. Afgelopen half jaar vormde dat een populaire rust- en ontmoetingsplek voor het winkelend publiek.

Expositie

Deze winter maakt het paviljoen tijdelijk plaats voor andere kunstwerken. Zo stelt kunstenaar Ronald A. Westerhuis verschillende werken beschikbaar aan de stakeholdersvereniging van het Broerenkwartier ten behoeve van een expositie die tot en met 10 maart te zien zijn op onder andere het Broerenkerkplein.

Deel dit artikel