Nieuws

Texel als eerste gemeente volledig duurzaam verlicht

Nog voor de zomer van 2014 is alle openbare verlichting op Texel energieneutraal. Hiermee is het Waddeneiland de eerste gemeente in Nederland die volledig duurzaam verlicht wordt.

Texel als eerste gemeente volledig duurzaam verlicht

 

Uniek

Het compleet vernieuwen en verduurzamen van de openbare verlichting in een gemeente is uniek voor Nederland. Alle openbare verlichting op Texel wordt energiezuinig uitgevoerd, waarmee 65 procent bespaard wordt in vergelijking met het huidige energieverbruik. De 35 procent benodigde elektriciteit die dan nog overblijft, wordt opgewekt door zonnepanelen.

Nachtelijke duisternis

Onder de noemer 'Veilig en Verlicht Texel' worden vanaf oktober 2013 alle straatlantarens en andere armaturen vervangen en gaat Texel over op LED-lampen. Een groot deel van de verlichting wordt slim schakelbaar en dimbaar. Ook wordt er, waar mogelijk, passieve en actieve wegmarkering toegepast. Met de nieuwe verlichting wordt het veiliger in het verkeer en wordt ook de nachtelijke duisternis vergroot. Nachtelijke duisternis is een van de kernwaarden van Texel die door bewoner en toerist zeer wordt gewaardeerd. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Waddenfonds en de Provincie Noord-Holland. 

Bron: Gemeente Texel

 

Deel dit artikel