Nieuws

Mogen kinderen wel of niet samen buitenspelen?

Door het coronavirus gaan kinderen niet naar school, maar toch spelen ze in grote groepen buiten. Hoe verantwoord is dit? Daar zijn de meningen over verdeeld.

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid was maandagochtend tegen de Volkskrant nog duidelijk: “het is de bedoeling dat iedereen op anderhalve meter afstand van elkaar blijft. Daar houden kinderen zich doorgaans niet aan, dus nee, het is niet de bedoeling dat ze nog samenkomen.” Een woordvoerder van het RIVM, onderdeel van hetzelfde ministerie, zei echter tegen persbureau ANP: “Kinderen kunnen gewoon met elkaar spelen. Zolang je maar niet met dertig mensen bij elkaar komt.” Vervolgens verscheen dit op de website van de Rijksoverheid: “Kinderen kunnen natuurlijk buiten spelen, maar vermijd grote groepen. Zorg er wel voor dat je in groepen van buiten je gezin waar mogelijk 1,5 meter afstand houdt.”

Hoogleraar virologie Marion Koopmans zegt in de Volkskrant dat mensen vooral zelf moeten nadenken. “Als je buiten voetbalt zonder dat je met elkaar op een kluitje gaat staan, denk ik dat dat prima kan. Maar als je als ouder meent dat dat niet haalbaar is omdat kleine kinderen toch wel aan elkaar zitten, lijkt het me verstandiger weg te blijven uit de speeltuin. Je kunt daar als overheid geen algemeen geldende regels over uitvaardigen.”

Maatregelen

BOERplay, inrichtingsexpert voor buitenruimten, neemt de nodige maatregelen tegen het coronavirus. “Als inrichter van de (buiten)ruimte voor spelen en bewegen, worden ook wij geconfronteerd met de maatregelen en consequenties van de huidige situatie rondom het coronavirus. Vanuit de markt van spelen en bewegen wordt reeds opgeroepen waakzaam te zijn bij het bezoeken van speeltuinen en sportplekken.” De montage- en plaatsingsteams van BOERplay werken in kleine ploegen en nemen de nodige beschermingsmaatregelen. “Klantafspraken en collegiaal overleg vinden zoveel mogelijk plaats op afstand via telefonisch overleg of online middelen. Waar mogelijk werken onze medewerkers zoveel mogelijk vanuit huis. Op kantoor en in onze productieafdelingen wordt de nodige afstand tot elkaar gehouden en gelden strenge hygiënische maatregelen.”

Deel dit artikel