Nieuws

Ga de strijd aan tegen FOG

FOG staat voor vet, en komt uit het Engelse Fat, Oil & Grease. Het zorgt wereldwijd voor grote problemen in het rioolnetwerk van heel wat steden, en is de veroorzaker van de zogeheten ‘fatbergs'.

FOG zet zich af op de buiswanden, hardt uit en is daarna moeilijk te verwijderen. Bovendien raakt het rioolstelsel meer en meer beschadigd. Met veel hinder tot gevolg, ook op de weg. De kosten voor de schoonmaak van de riolen en de zuivering van het water lopen jaarlijks op tot in de miljoenen.


Bovendien gaan er zo ook tonnen potentiële biobrandstof verloren, aangezien Want vet in het afvalwater vooral afkomstig is van pannenvet of braadvet. Dit probeert men met de vetafscheider terug te winnen als grondstof.FOG wordt ingeschat als de veroorzaker van 50 tot 75 % van alle rioolblokkades. Het zou zelfs de opvolger van de 'plastic soep' kunnen worden. 

Wettelijk gezien is elke horecaondernemer verplicht een vetafscheider te installeren. Toch heeft lang niet elke horecaondernemer er een beschikbaar, of onderhoudt deze niet regelmatig. Hierdoor ontstaan alsnog dichtgeslibte leidingen, verstoppingen in het riool en bijkomende kosten voor de lokale watermaatschappij, de gemeente en lokale horeca zelf.

Wat te doen

SwiftComply heeft dé oplossing voor het vetprobleem waar menig stad en ondernemer mee te maken heeft. Zo kan je als overheidsorganisatie de hulp van dit bedrijf inroepen voor horecazaken om het gebruik van vetafscheiders te monitoren en om ondernemers op grote schaal aan te zetten tot gedragsverandering. 


Afgelopen zomer lanceerde SwiftComply de campagne Vetstrijder. In dit pilotproject bracht het bedrijf in kaart hoeveel vetafscheiders er zijn ten opzichte van het aantal horecazaken. Dit bleek een teleurstellend aantal te zijn en dus reden om actie te ondernemen om het ondergrondse vetprobleem te tackelen. 


 

 

Deel dit artikel